Konstantin Vassiljev (pilidl paremal) ja Karel Voolaid tõdesid, et Eesti koondis peab märgavalt parandama pallita mängu.Foto: Erki Pärnaku
Jalgpall
10. oktoober 2020, 16:48

Vassiljev koondisemängu eel: ühe päevaga keegi meist kiiremaks või tehnilisemaks ei muutu, suurim reserv on meie peades

Eesti jalgpallikoondis kohtub pühapäeva õhtul Rahvuste liiga raames Põhja-Makedooniaga. Pärast kolmapäevast 1 : 3 kaotust Leedule ollakse võiduta 11 mängu järjest, tiimi peatreener Karel Voolaid ja kapten Konstantin Vassiljev tõdesid, et märgatavalt peab paranema meeskonna pallita mäng.

Mängueelsel pressikonverentsil sõnas peatreener Karel Voolaid, et kõik tema käsutuses olevad mängijad on terved ja viimastel päevadel on tehtud põhjalik Leedu kohtumise analüüs.

"Vaatama järgnevate vastaste erinevustele on tavaliselt igas mängus tugevaid seoseid. On tegevused, mis sarnanevad," lausus ta. "Mu isiklik analüüs oli väga põhjalik. Jalgpall on selline mäng, kui teatud ühed ja asjad korduvad, siis nendega tuleb tihedamalt tegeleda. Aga vastased pakub uusi väljakutseid ja tulevad uued hädad. Asju mida parandada, leidsime päris palju. Loodame, et see toob positiivse muutuse."

Nii Voolaid kui koondise kapten Konstantin Vassiljev tõdesid, et Eesti koondise suurimad puudujäägid on pallita mängus, seda nii kaitses kui rünnakul. 

Vassiljev: "See pole ainult see, kui vastased on palliga, vaid ka see, kui pall on meie käes. Kas me pakume ennast ja kui kiiresti me seda teeme – sellest oleneb kui ohtlikud oleme. Peame üle 90 minuti püsima intensiivsuse tasemel, mis annab võimaluse olla konkurentsis. See pole lihtne, aga eeldan, et noored mängijad tahavad jõuda tippu ja see on nende ülesanne, mis on vaja lähipäevadel lahendada."

Voolaidi sõnul tuleb parandada kaitsetegevust ja erinevatele olukordadele reageerimist: "Need on peamiselt ilma pallita tegevused. Jalgpall on muutunud jooksmise ja võitluse mänguks, kus väga palju tegevust on pallita. Kui hästi üldiselt öelda, siis need on peamised märksõnad – peame olema pallita märgatavalt paremad. See pole ainult kaitsmine, vaid üleüldine tegevus."

Kui Eesti kaotas kolmapäeval sõprusmängus 1 : 3 Leedule, siis Põhja-Makedoonia alistas neljapäeval Euroopa meistrivõistluste play-off kohtumises 2 : 1 Kosovo, millega nad on suurturniirile pääsemist võidu kaugusel. Voolaidi sõnul see, et Eesti on saanud ühe päeva rohkem puhata, sinisärkidele eelist ei anna.

"Põhja-Makedoonial pole vahet, kas nad mänginuks kolmapäeval või neljapäeval. Seda, et oleme rohkem puhanud, ei saa pidada meie eeliseks. Mäng hakkab pihta ja kolmveerand mängust on neil piisavalt energiat. Me ei raja oma strateegiat viimase 15 minuti peale," ütles ta.

"Põhja-Makedoonia on küllaltki keeruline vastane. Neil pole ühte suurt nõrkust, mis iseloomustabki tavaliselt tugevaid tiime. Ei saa öelda, et nad on standardites või ründamises kehva või seda, et nad on klassikaline Balkani meeskond, kes mängib lühikeste söötudega. Vanad klišeed tuleb ära unustada. Nad mängivad kaasaegset jalgpalli ja individuaalselt ollakse tipptasemel. Keeruline võistkond."

Võrreldes Leedu mänguga tuleb koosseisus muudatusi. "Selge see, et sama koosseisuga me ei mängi. Tänasel päeva on see treenerite silmis optimaalne valik, kui läheb punktide peale mänguks. Kolmapäevane kohtumine polnud selline, et kui keegi tegi supermängu, siis ta on (tehtud) mees," jätkas Voolaid.

Voolaidi sõnul sai mängijate sooritusi Leedu vastu vaadata mitmeti. Kui vaadata Marini tegevust kriitilise pilguga, siis võiks ta praegu koondisest koju saata. Lähenedes positiivselt, siis võiks ta homses kohtumises olla algkoosseisus. 

"Ta ei teinud supermängu, aga tahet oli. Kumb kaalub üle? Nii me mängijaid jälgimegi," selgitas ta. "Meie silmis on parim kooslus viimase aja hea vorm, teatud kogemus ja nooruslik uljus. Seda tulebki väljakule saada. On vaja ka häid alternatiive, et kui kellelgi mäng ei õnnestu, siis vahetused tooksid piisavalt värskust."

Pressikonverentsil küsiti ka Georgi Tunjovi võimaliku keskvälja südames mängitamise kohta. Voolaid sõnul pole noormehe parim positsioon veel teada, kuid tema silmis pööratakse liialt tähelepanu pisaasjadele.

"Tänasel päeval käib Eesti jalgpallis heinakuhjast nõela otsimine. Kõik spekuleerivad ja oletavad ning me otsime lisakäiku. Jalgpall pole nii lihtne, et teeme imeskeeme ja toimub järsku ümbersünd. Ma nimetan teda praegu keskväljamängijaks. Aga väga raske on ennustada, millal ja millisel positsioonil ta SPALis võimaluse saab," lisas Voolaid.

"Ühe päevaga keegi meist kiiremaks või tehnilisemaks ei muutu, suurim reserv peitub on meie peades."

Koondise kapten Vassiljev nentis, et peale kaotust Leedule oli meeskonnas töine meeleolu: "Tulemus oli pettumus, siin pole midagi rääkida. Treenerid andsid oma märkused mängijatele – kes võttis seda lihtsamalt, kes raskemalt."

"Lõppkokkuvõttes nii see asi käib, peale kaotusmängu võib otsida häid asju, aga arvatavasti halvemaid oli rohkem. Neid on vaja parandada. Midagi pole teha, aega väga palju pole. Peab töötama iga päev, iga tund ja iga minut, et asi läheks paremaks. Ühe päevaga keegi meist kiiremaks ja tehnilisemaks ei muutu, kuid suurim reserv on meie peades, kust saaksime juurde panna," leidis ta.

Vassiljevi sõnul on üheks koondise mureks pidevalt muutuv koosseis, mistap varasematel aastatel oli madalseisudest lihtsam välja tulla. 

"Koosseis oli kinnisem, tekkis emotsioon, et tuleme välja. Viimastel aastatel on koondises olnud palju muutusi, lisandunud on uued mängijad. Mõned ei saa aru, et halvem periood kestab natuke kauem," ütles ta.

"Töötame ja loodame, et see ühel päeval lõpeb. Peame kõike realistlikult vaatama –  see pole lihtne, sest kõik meie vastased on väga kvaliteetsed. Mul on kahju nii öelda, aga me pole viimastel aastatel koondise mängudes favoriidid olnud. Peame enesekindluse läbi raske töö tagasi saama."

Ka Vassiljev ei osanud välja tuua ühtegi Põhja-Makedoonia nõrkust, pigem peab Eesti koondis ise tegema hea mängu. "Meil on mõned kiired mängijad ja võime olla ohtlikud standardolukordades. Iga element on osa jalgpallist. Vahepeal tulevad väravad väga imelikest olukordades. Keegi teeb lisakiirenduse, pall kukub jala peale ja lüüakse ära. Peab väga tahtma. Kui ei taha, siis vastane neid endale ise ilmselt ei löö," lausus Vassiljev.