Iga Swiatek võttis viivuks maski eest, et Prantsusmaa lahtise karikale suud anda.Foto: Zumapress/Scanpix
Tennis
10. oktoober 2020, 19:09

VÄLK SELGEST TAEVAST: Prantsusmaa lahtised võitis 19aastane suurüllataja, kes tegi Poola tennise ajalugu

Prantsusmaa lahtised võitis 19aastane Iga Swiatek, kes alistas finaalis 6 : 4, 6 : 1 Sofia Kenini. Ta on ühtlasi esimene Poola tennisist, kes on üksikmängus võitnud suure slämmi turniiri.

Swiatek tuli turniirile maailma 54. reketina, kuid ta alistas oma vastased mängeldes. Teel esikohamatšini ei kaotanud poolatar ühtegi setti ja seda ta ei teinud ka finaalis. Veidi alla pooleteise tunni kestnud lahingus alistas ta 6 : 4, 6 : 1 tänavuste Austraalia lahtiste võitja Sofia Kenini (WTA 6.). 

Viimane naine, kes võitis Prantsusmaa lahtised settigi kaotamata, oli belglanna Justine Henin, kes sai sellega hakkama 2008. aastal. Kokku kaotas Swiatek Pariisis seitsme mänguga vaid 28 geimi, viimati suutis seda Steffi Graf 1988. hooajal. Lisaks on ta turniiri noorim võitja peale Monica Selese 1992. aasta triumfi.

"Ma polnud kahe aasta jooksul ühtegi turniiri võitnud, mistõttu ma ei oskagi midagi öelda. Aga tänan teid kõki," ütles poolatar finaali järel. "Ma olen nii õnnelik, et mu pere on lõpuks siin. See on hullumeelsus."

Swiateki sportlaskarjääris mängib väga suurt rolli tema ise Tomasz, kes on endine maailmatasemel sõudja. "Ta õpetas mulle kuidas olla professionaal. Seda on väga keeruline kirjeldada, aga ta kasvatas mind selliselt. Tunnen ennast väljakul väga enesekindlalt ja... vabandust, aga ma ei suuda omi mõtteid koondada. Ta andis mulle kõik. Ma armastan teda," ütles võitja.