Lewis Hamilton.Foto: AFP/Scanpix
Vormel 1
11. oktoober 2020, 16:58

BLOGI | Hamilton kordas Schumacheri rekordit

Vormel 1 hooaeg jätkus pühapäeval Saksamaal Nürburgringil, kus toimus Eifeli GP. Võistluse võitis tiitlikaitsja Lewis Hamilton, kellel on nüüd sarnaselt Michael Schumacheriga 91. etapivõitu

Etappi iseloomustasid mitmed tehnilised probleemid. Esikohalt startinud Valtteri Bottas juhtis paarkümmend ringi, kuid sõitis ühe kurvi sirgeks ja mõned ringid hiljem sõitis tehniliste muredega boksi ja soomlase tööpäev oli läbi.

Järgneval paarikümnel ringil erilisi sündmusi ei toimunud, sest Mercedese piloot Hamilton hoidis Verstappenit kümnekonna sekundi kaugusel ja ülejäänud sõitjad kaotasid liidrile enam kui minuti. Kuid siis hakkas suitsema Lando Norrise vormel, mille ta parkis raja äärde. Korraldajad kutsusid rajale turvaauto, mis korjas vormelid kümmekond ringi enne finišit enda seljataha.

Kuigi sõitjad kurtsid rehvide jahtumise üle, siis reaalsuses viimasel kümnel ringil, peale turvaauto tagant pääsemist, kohti enam ei vahetatud. Etapi võitis Lewis Hamilton, kellele oli see 91. etapivõit. Sama on suutnud vaid Michael Schumacher ehk britil on võimalik järgmisel etapil tõusta ajaloo edukaimaks sõitjaks.

Hamiltonile järgnesid Max Vertappen (Red Bull) ja Daniel Ricciardo (Renault)

Ajalugu tegi ka Kimi Räikkonen, kes startis oma 323. etapil. Varem jagas ta selles arvestuses rekordit koos Rubens Barrichelloga.

16:52

Viimasel kümnel ringil esikümnes muutusi ei tulnud: 1. Hamilton 2. Verstappen 3. Ricciardo 4. Perez 5. Sainz 6. Gasly 7. Leclerc 8. Hulkenberg  9. Grosjean 10.Giovinazzi

16:52

JA LÄBI! HAMILTON VÕTTIS KARJÄÄRI 91. VÕIDU JA TA TÕUSIS SCHUMACHERIGA ÜHELE PULGALE. JÄRGMISEL ETAPIL VÕIB BRITT TÕUSTA LÄBI AEGADE EDUKAIMAKS SÕITJAKS.

16:45

Noojah, liialt põnevaks just ei läinud. Hamilton ja Verstappen sõitisid eest ära, kõigi järgnevate sõitjate vahe on vähemalt 1,5 sekundiline.

16:38

52/60 1. Hamilton 2. Verstappen 3. Ricciardo 4. Perez 5. Sainz 6. Gasly 7. Leclerc 8. Hulkenberg  9. Grosjean 10.Giovinazzi

16:37

Kuigi mehed on tihedalt koos ja pidevalt tehakse möödumiskatseid, siis reaalsuses see kellelgi õnnestunud pole. Sõitjate käsutuses pole ka DRSi, sest reeglite põhjal tohib seda kasutada alles kaks ringi peale turvaauto lahkumist.

16:33

Turvaauto tuleb sisse, sõita on veel kümme ringi.

16:30

"Turvaauto ei tohi rohkem rajale jääda, sest rehvid jahtuvad väga maha," ütles ka kolmandal kohal olev Ricciardo. Kas me hakkame nägema rohkelt pikaks minevaid pidurdusi ja spinne? Põnev on ka see, et turvaauto lasi seni ringiga maha jäänud endast mööda ning nad saavad teha ühe kiire ringi. Aga esiviisik peab sõitma turvaauto tempos. Kas see annab taganttulijatele eelise?

16:27

Hamilton kurdab tiimile, et turvaauto on liiga aeglane. Nagu varem öeldud, siis Saksmaal on üsna jahe ja sõitjad näevad praegu kurja vaeva, et rehve soojendada.

16:26

Hamiltoni ülekaalu näitas seegi, et vaid neli meest polnud temalt ringi sisse saanud.

16:24

46/60. Paistab, et korraldajad tahavad võistluse (taas) põnevaks teha. Norrise vormel oli täiesti okeilt pargitud, aga rajale tuuakse ikkagi turvaauto. Natuke jabur, aga miks mitte! Kõik sõitjad tulevad ilmselgelt boksi ja sisuliselt hakkab võistlus nullist!

16:23

Terve võistluse mootori jõutuse üle kurtnud Norrise masin pidas vastu 45 ringi, aga siis andis otsad ja britt parkis suitseva vormeli raja äärde. 

16:21

Midagi väga tähelepanuväärset pole vahepeal juhtunud. 1. Hamilton 2. Verstappen 3. Ricciardo 4. Perez 5. Sainz 6. Norris 7. Leclerc 8. Gasly 9. Hulkenberg 10. Räikkonen.

Neist on kaks korda korda boksis käinud ainult Leclerc.

16:10

Ajaloolist 322. etappi sõitev Kimi Räikkonen on tõusnud punktikohale. Ausalt öeldes oleks see kuradima äge, kui soomlane täna kõva võistluse teeks.

16:09

35/60 Hamilton juhib kuue sekundiga Verstappeni ees. Siis tuleb pikk-pikk minutiline vahe, kus tulevad järgnevad: 3. Ricciado 4. Leclerc 5. Perez 6. Sainz.

Kahju, et esimesed nii ees ära on, aga teisalt käib tagapool tihe andmine. Näiteks Perez suutis väga stiilselt Leclericist mööduda ja tõusis neljandaks. 

16:01

Kolmandal kohal olev Norris on viimased kümmekond ringi kurtnud, et ta masinal pole jõudu. Mees toodi küll boksi, kuid seal vahetati vaid rehvid, timmiti esitiiba ja vormel lasti uuesti rajale. 

15:52

Mis toimub? Albon sai niisamuti karistada ja tuli stop-and-go peatusele. Mees seisis selle ära ja siis lükati ka tema masin garaaži ära. 

15:51

24/60. 1. Hamilton 2. Verstappen 3. Norris 4. Perez 5. Sainz 6. Ricciardo

Esimest kahte lahutab nõksa üle kolme sekundi, järgnevad kaotavad Hamiltonile juba üle poole minuti. 

15:50

23. ringil sõidab Ocon boksi ja temagi päev on läbi.

15:47

Soomlaste must päev jätkub, sest Räikkonen sai 10-sekundilise karistuse.

15:44

Draama! Bottas kaotas rajal mitu kohta ja sõitis boksi. Tiim vaatas nõutult tema masinat ja soomlase tööpäev on läbi. Paistab, et tegu oli tehnilise veaga. Marukahju.

Loe rohkem