Frank Liivak tiimikaaslastega rõõmustamas.
Jalgpall
11. oktoober 2020, 21:52

Kahe värava autor Sappinen: tuleb end välja magada. Penalti realiseerinud Liivak oma kavalusest: keeled suhu ja Euroopasse!

Eesti jalgpallikoondis võõrustas täna Rahvuste liiga kohtumises Põhja-Makedooniat, kelle vastu asuti 76. minutiks 3:1 juhtima, kuid lõpuks lepiti 3:3 viigiga. Rauno Sappinen ei osanud kohe kohtumise järel öelda, kas sellega võib rahule jääda, penalti realiseerinud Frank Liivak avaldas saladuse, kuidas ta leidis koha, kuhu pall põrutada.

Eesti jäi kaotusseisu juba kolmandal minutil, kui keskkaitsja Märten Kuusk tahtis mängida palli tagasi väravavahile Karl Jakob Heinale, kuid ei vaadanud korralikult, kus meie puurilukk asub, ja nii veeres pall tühja Eesti väravasse. Kuusk sõnas mängujärgsel pressikonverentsil, et kiirustas selles olukorras, aga proovis juhtunu võimalikult kiiresti ära unustada. „Meil oli veel terve mäng ees,“ rääkis koondise keskkaitsja. „Eks natuke oli see ikka peas, aga proovisin juhendamise ja rääkimisega mängu sisse saada. Kiitus ja au meeskonnale, nemad eesotsas Rauno Sappineniga tassisid mu sellest jamast välja.“

3:1 eduseisu mahamängimise kohta ütles Kuusk, et ühe kahest mängu lõpus löödud väravast oleks võinud kindlasti ära hoida. Ta lisas, et viigipunkt jäi halva maitsega, kuigi rahulolu tekitab see, et Rahvuste liigas on nüüd punkt kirjas.

Kahe värava autor Rauno Sappinen ei osanud vahetult pärast mängu lõppu võtta seisukohta, kas tulemusega peab rahule jääma või mitte. „Emotsioonid on praegu väga segased. Peab end rahulikult välja magama ja siis uuesti vaatama. Ei oska praegu öelda, kas klaas on pooltühi või -täis.“

Eestlased said täna rõõmustada kahe Rauno Sappineni värava üle, aga lõppseis jäi siiski 3:3.

Eesti kolmanda värava autor Frank Liivak lisas tulemust kommenteerides: „Kui sa kümme minutit enne mängu lõppu 3:1 juhid ja kokkuvõttes kaotad, on need kindlasti kaotatud kaks punkti. Enne mängu oleksid inimesed ka selle ühe punktiga rahul olnud, aga praegu võib öelda, et need on kaotatud kaks punkti.“

Liivak alustas kohtumist pingilt, kuid 70. minutil tegi Eesti topeltvahetuse, kui väljakult lahkusid Konstantin Vassiljev ning Rauno Sappinen ja platsile tulidki Liivak ja Mark Anders Lepik. Kuus minutit hiljem oli Eestile määratud penalti ja seda läks realiseerima just Liivak. Flora mängumees nentis, et enne kohtumist ei olnud kokku lepitud, et võimaluse avanedes on see tema šanss.

„Täna olid seal nimekirjas Sappinen ja Kostja, aga kuna nad vahetati välja, siis tundus see loogiline. Ma ise võtsin selle otsuse vastu. See on põnev vastutus! Eriti minu situatsioonis. Mul on sellised pinged, et selle nimel tasub mängida,“ rääkis Liivak.

Mida täpsemalt mees enda erilise situatsiooni all silmas peab? „Minu kõrvu on jõudnud kuuldused, et ma ei ole Eestis kõige armastatum mängija (muigab). Eks jalgpallis on need pinge ja emotsioonid, mis mängu ilusaks teevad. Mida rohkem see emotsioone kaasa toob, seda parem,“ sõnas Eesti kolmanda värava autor.

Oma penalti kohta selgitas Liivak ka seda, miks ta lõi just endast vaadates paremale ja vastaste puurilukust vaadates vasakule. „Kui täiesti aus olla, siis olen poolteist aastat mänginud Sarajevos ja seal räägitakse sama keelt, mis Põhja-Makedoonias. Kui lööma läksin, siis kuulsin, kuidas vastaste keskkaitsja ütles nende keeles, et ma löön väravavahi poolt vaadatuna paremale poole. Ma ei tea, kas see sai nurga valimisel otsustavaks, aga valisin teise nurga ja see oli sees. Keeled suhu ja Euroopasse!“ võttis Liivak pressikonverentsil enda sõnavõtu kokku.

Frank Liivak tiimikaaslastega rõõmustamas.

Kaks väravat kirja saanud Sappinen ütles mõlema enda tabamuse kohta, et meeskonnakaaslased tegid head tööd ja andsid talle pallid ründaja jaoks harjumuspärasesse kohta ning seetõttu suutiski ta skoorida. Kiire kaotusseisu kohta sõnas täna oma 28. A-koondise mängu pidanud ründaja, et enne mängu lepiti kokku, et koduväljakul tuleb igal lõpuni mängida. „Kodus on tähtis selg sirgu ajada ja edasi mängida,“ rääkis Sappinen.

"Oleme terve nädala endale sisendanud, et me tegelikult suudame jalgpalli mängida ja peame seda kodus näitama. Saime värava näol hea emotsiooni ja pärast seda tuli publik ka kaasa. Saime hea emotsiooni pealt 3:1 juhtima, väga kahju, et seda lõpuni hoida ei suutnud,“ nentis ründaja.

Eesti koondise peatreener Karel Voolaid sõnas esmalt välismaa ajakirjanikele vastates, et ta polnud otseselt üllatunud, et meie rahvusmeeskond täna hästi mängis. „Oleme viimastes mängudes raskustes olnud, aga täna mängisime kodus ja Eesti on eelmistel aastatel alati kodus väga hästi mänginud. Tahtsime seda ka täna näidata,“ rääkis Voolaid.

Seejärel tuli silmnähtavalt pettunud koondise peatreeneri poolt mitu lühivastust. Kas tänane mäng on koht, kust on hea ülespoole ronima hakata? „Ma ei tea,“ vastas Voolaid. Millest siis sõltub, kas on? „Järgmistest mängudest,“ kõlas vastus. Kas see annab meeskonnale enesekindlust, et astuda samm paremuse poole? „Võib-olla.“

Koondise loots selgitas, et emotsionaalselt on tal keeruline öelda, kus ta selle kohtumise järel asub. „Jõudsin treenerite ruumis ka tuld vanduda. Hea, et me pähe ei saanud, sest on inimesi, kes oleksid öelnud, et kui mäng oleks kestnud veel viis minutit, poleks me midagi kätte saanud. Aga eduseis oli olemas, see rebiti meilt käest ja see tekitab tuska. Samas nagu osad suured treenerid ütlevad: see ongi jalgpall, “ rääkis Voolaid.

Koondise peatreener ütles, et võrreldes tavapärase ettevalmistusega midagi väga suurt teisiti ei tehtud. Küll peeti maha üks pikem koosolek ja Voolaiu sõnul võis see aidata kaasa sellele, et seekord jõudsid tema sõnumid meeskonnale paremini kohale. „Aga ei saa öelda, et ma nüüd alles räägin mingisuguseid tõelisi lauseid. Kui oleks nii, siis olen vales kohas. Seda tuleb teha esimesest päevast peale ja enda arvates olen seda ka teinud. Minu silmis on need sõnumid ka kohale läinud, aga võib-olla pole mõned mängijad seni suutnud oma maksimaalseid võimeid realiseerida,“ mõtiskles Voolaid.

Ta lisas, et Eesti koondisel seisab endiselt ees raske ülesanne taastada oma toetajate usk. „Eestimaal on palju inimesi, kes meisse ei usu, ja seda ka tänase mängu järel. Tahame fännide hingelepalsamit panna ja nad tagasi saada. Ütlesin seda ka meeskonnale, et me ei tohi lasta fännidel kaotada meisse usku.“

Kokkuvõttes nentis Voolaid, et kuigi viigipunkt saadi kätte, on täna veel rõõmustamiseks vara: „Ma väga tahaksin olla rõõmus, aga ikka veel ei ole. Kui kolme punkti käes ei ole, siis ma rõõmus ei ole. Samas pean ma olema rahul asjadega, mida me oleme teinud. Ma ei ole õnnelik, selle jaoks on liiga vara. Peame edasi töötama ja rühkima, et tõeline rõõm ära teenida."