Kuigi Dani Sordo masinalt leiti nõetele mittevastav detail, siis ta säilitab rallivõidu.Foto: AFP/Scanpix
WRC
11. oktoober 2020, 22:17

PAHANDUS: Hyundai sai karistada, sest Sordo masin ei vastanud nõuetele

Rahvusvaheline autoliit (FIA) avastas, et Sardiinia ralli võitnud Dani Sordo masina tagumine alusraam ei vastanud nõuetele. Hyundai säilitas küll Itaalia ralli esikoha, kuid meeskond sai rahatravi.

Hyundai teenis Sardiinia rallil kaksikvõidu, kui poodiumi kõrgematele astmetel tõusid Dani Sordo ja Thierry Neuville. Kuid õhtul teatasid võistluse korraldajad, et nende masinad jäid kohtunike põhjalikuma uurimise alla. Kui Neuville'i, Ott Tänaku ja Pierre-Louis Loubeti autod lasti peagi minema, siis Sordo masinal oli tagumine alusraam 24,5 grammi kergem kui homologeerimisvormil näidatud miinimumkaalul.

"Tagumise alusraami kaal ei vasta näidatud miinimumkaalule. Reeglite kohaselt on alusraami miinimumkaal 9136,5 grammi. Sordo autol kaalus nimetatud detail aga 9112 grammi," teatasid Itaalia ralli korraldajad.

Kuna Hyundai rikkus FIA rahvusvahelise spordiseadustiku artiklit 10.3.3, siis sai Sordo meeskonnalt 30 000 euro suuruse trahvi, millest kolmandik tasutakse kohe ja ülejäänud juhul kui mõnel WRC-etapil tehakse sama rikkumine. Artikkel 10.3.3 käsitleb sõidukeid, mis peavad vastama nende homologeerimisdokumentidele – kuigi Sordo auto tagumine alusraam oli alakaaluline, siis masin tervikuna oli õiges kaalus, mistap punkte ega kohta meeskond ei kaotanud.

"Andrea Adamo sõnul oli see kvaliteedikontrolli viga ja sellega ei üritatud saavutada sportlikku eelist," lisasid korraldajad. "Adamo palus vea pärast vabandust."