Valgevene politsei kasutas Nikita Domratševi arreteerimisel vägivalda.Foto: Kuvatõmmis videost
Talisport
13. oktoober 2020, 10:20

VIDEO | Valgevene politsei andis laskesuusastaari vennale armutult kolki: „Arvasin, et olen pime.“

Neljakordse laskesuusatamise olümpiavõitja Darja Domratševa vend Nikita Domratšev sai pühapäeval Minskis kohalikult politseilt armutult kolki.

Ta kirjeldas kodumaa väljaandele Tut, et oli parasjagu jalgrattaga teel ema juurde, kui oliivikarva mundris mehed karjudes tema poole jooksid. "Hakkasin kartma ja pöörasin teises suunas," alustas Domratšev loo jutustamist.

"Aga nurga taga oli uus grupp julgeolekutöötajaid, mustas vormis. Nad lükkasid mu rattalt maha ja hakkasid mind igasuguse selgituseta peksma. Mul lõi silmist sädemeid ja veri voolas mööda mu pead. Kartsin oma ratta pärast. See on mul olnud kümme aastat ja on mulle väga kallis. Püüdsin vabaks murda, et ratast päästa.

Aga nad viskasid mu minibussi, kus ähvardasid mind ja torkisid kumminuiaga. Ma ei näinud hoopide ja vere tõttu midagi. Mingil hetkel arvasin, et olen pime ja palusin kutsuda kiirabi. Mulle öeldi, et arst on politseijaoskonnas.

Lisaks pandi mulle käerauad nii kõvasti ümber, et käed muutusid tundetuks. Julgeolekutöötajad ainult naersid minu palvele raudu pisut lõdvendada ja solvasid mind. Nad kammisid mu isiklikud asjad läbi, aga seal polnud mingit [protestijate] sümboolikat. Mõne aja pärast pandi mind teise autosse ja sõidutati umbes tunnike mööda linna ringi, aga nad andsid mulle verejooksu peatamiseks sidet.

Mind viidi koos grupi teiste kinnipeetutega politseijaoskonda. Mul polnud jalanõusid, sest need kadusid arreteerimise käigus ära. Jaoskonnas pandi mu andmed kirja ja tehti pilti, kuid ütlusi ei võetud.

Mõne aja pärast saabus kiirabi ja mingil hetkel toodi mulle protokoll koos politseinike ütlustega, aga mul ei lubatud seda lugeda. Põhjuseks toodi, et seal on ametnike isikuandmed.

Protokollis oli kirjas, et osalesin ebaseaduslikul massikogunemisel. Tundsin end väga kehvast, mu pea valutas kohutavalt, seega ma ei osutanud vastupanu, vaid allkirjastasin protokolli. Ma ei tea, millal pean kohtusse ilmuma."

Domratšev lisas, et kiirabi viis ta jaoskonnast haiglasse, kust ta läks järgmisel hommikul koju. Pilte, milline ta pärast peksmist välja nägi, näeb siit.

Ta ei öelnud politseile, kes ta õde on. Vähemalt on tema ratas nüüdseks leitud. 

Nüüdseks tippspordiga lõpparve teinud Darja Domratševa palus augustis Instagrami vahendusel kõigilt, kelle võimuses on lõpetada vägivald, seda teha.

Valgevene presidendi Aleksandr Lukašenka ja valitsuse vastased meeleavaldused algasid augusti alguses ning kestavad siiani.