Foto: Envato Elements
Sisuturundus
13. oktoober 2020, 16:58

Proviisor vastab: kuidas turgutada organismi, võidelda viirustega ning mis kasu on supertoitudest?

„Vajaliku energia saame toidust, mida sööme. Tihtipeale juhtub aga nii, et sööme küll kõhu täis, kuid vajalikke toitaineid jääb kehal puudu. Süües vaid võileibu või makarone, saame küll kõhu täis, kuid tegelikult vajab meie keha enamat. Et tõsta oma eine toiteväärtust võiks lisaks tarbida supertoite. Supertoit toimib kasulikult meie organismi funktsioonidele ning aitab seeläbi kaasa heale tervisele ja pikemale elule,“ räägib proviisor Eda Randla.

Kvaliteetseid Superfoods toidulisandeid on võimalik kontaktivabalt osta Tervisetrump e-poest. Oktoobri lõpuni kehtib e-poes sooduskood SF2020, millega saab kõik Superfoods tooted -20% soodsamalt.

Nimi „supertoit“ viitab kõrge toiteväärtusega looduslikele allikatele, mis toimivad kasulikult meie organismi funktsioonidele ja aitavad seeläbi kaasa heale tervisele ja pikemale elule. „Supertoidud on saadused otse puhtast loodusest, need sisaldavad väga suurt kogust vitamiine, mineraalaineid, antioksüdante, kiudaineid, rasvu ja valke. Supertoidud on väga toitaineterikkad,“ selgitab Eda Randla. Eestis võib supertoite leida nii metsast kui koduaiast – need on näiteks mustsõstrad, vaarikad, punapeet ning karulauk.

Asjatundja nendib, et paraku ei söö suur osa inimestest tasakaalustatult ega soovitustele vastavalt. „Ei maksa siis imestada, et inimesed ei saa kätte õiges koguses toitaineid. Organism peab toidust saama nii elutegevuseks piisava koguse energiat kui ka kõik vajalikud toitained. Tasakaalustamata ja ühekülgse toitumisega tekkiv toitainete puudus mõjutab organismi heaolu mitmel viisil ja võib viia tõsiste haiguste tekkeni,“ osutab ta.

Foto: Envato Elements

Loomulikult on tasakaalustamata toitumise üks tagajärg ka kaaluprobleemid. „Toidulisandite kasutamise eesmärk on vajadusel tavatoitu täiendada ja pakkuda vajalikke toitaineid või muid aineid kontsentreeritud kujul. Need ei ole mõeldud ravima, leevendama ega ennetama ühtegi haigust,“ sõnab ta. Oskusliku toitumisega ja toidu tõhustamisega saab ära hoida enneaegset vananemist ning vähendada individuaalsest ainevahetuse omapärast tingitud probleeme.

Turguta immuunsust

Praegusel ajal on inimeste jaoks eriti oluline kaitsta end viiruste eest – mida võiks nende vastu astumiseks tarvitada?

„Tundub imelik, et on võimalik lennata Kuule ja Marsile, kuid ei olemas ravimit meid igal talvel kimbutavate viirushaiguste vastu,“ muigab proviisor ja lisab: „Põhjus on selles, et eksisteerib mitmeid erinevaid viiruseid, mis põhjustavad sarnaseid sümptomeid. Lisaks sellele on nad väga osavad muundujad. Isegi kõige võimsam antibiootikum on võimetu viiruse ees. Ainuke tõsiseltvõetav ja toimiv vahend võitluses viiruste rünnaku vastu on meie isiklik immuunsüsteem. See vajab aga kindlasti mõningast toetust.“

Asjatundja annab ka mõned nõuanded, kuidas immuunsüsteemi turgutada:

- Puhka piisavalt. Varu endale puhkeaega igaks päevaks.

- Hea füüsiline vorm aitab viirustega võidelda. See ei takista nakatumist, kuid vähendab haiguse mõju organismile ja paranemine läheb lihtsamalt.

Foto: Envato Elements

- Ära treeninguga üle pinguta. Liigne pingutus kurnab keha ja raskendab haiguse kulgu.

- Liigu värskes õhus. Harjumus iga ilmaga jalutuskäik teha parandab füüsilist vormi, karastab ja toob hea une.

- Pese käsi. Sageli käsi pestes vähendad nakatumisohtu märkimisväärselt.

- Söö tervislikult. Tervislikust toidust saame kõik vajaliku, et organismil oleks jõudu haigusega võidelda.

Supertoidud tulevad appi!

Eriti kasulik on tarbida astelpaju, sest see tugevdab immuunsust ja kiirendab paranemist. „Astelpajul on üldtoniseeriv ja immuunsüsteemi stimuleeriv toime eelkõige tänu kõrgele beetakaroteeni ja vitamiin C sisaldusele. Seetõttu on astelpajutooted heaks vahendiks nii sesoonsete viirushaiguste (nn külmetushaigused) vastu võitlemisel kui ka haigusest taastumise puhul. Astelpaju sobib tarvitada vitamiini- ja mineraalainerikka üldtugevdava vahendina ka sügisese väsimuse ja üldise kurnatuse korral,“ seletab ta.

Foto: Envato Elements

Samas küüslaugul on antiseptiline ehk nakkusvastane mõju, mis aitab immuunsüsteemil tõsta kaitset erinevate viiruste vastu. „Eestlaste rahvameditsiinis tuntakse küüslauku enesetunde parandaja, südame tugevdaja, vererõhu korrastaja ning sooleperistaltika parandajana. Küüslaugus leiduvad mikroelemendid seleen ja germaanium suurendavad südamelihase jõudlust. Lenduv fütontsiid allitsiin ja mikroelemendid stimuleerivad immuunsüsteemi tegevust ning mõjuvad hormonaalsüsteemi korrastavalt,“ toob ekspert välja.

Lisaks tasub proovida ka ganoderma ehk reishi seent (eestikeelse nimetusega lakkvaabik ehk läikvaabik), mis on olnud aastatuhandeid kasutusel hiina, jaapani ja korea traditsioonilises meditsiinis ning aitab kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitlusele.

Millised on veel kuldaväärt supertoidud?

Proviisor avaldab arvamust, et eestimaalaste üks armastatumaid supertoite on Goji marjad – neid eelistatakse tihti kommide asemel näksida. Goji marjad ehk taralõng sisaldavad 21 mineraal- ja mikroelementi (sh tsinki, kaltsiumit, rauda, magneesiumi, mangaani, kroomi, vaske, seleeni, naatriumi ja fosforit) ja 18 erinevat aminohapet, mis teevad neist marjadest  suurepärase valguallika. „Goji marjad edendavad rõõmsameelsust ja turgutavad vaimu – Goji on tuntud kui „Happy Berry”. Marjad on kõrge antioksüdantide sisaldusega, mis omakorda aitavad tugevdada immuunsüsteemi ja kaitsta rakke vabade radikaalide kahjuliku toime eest,“ räägib ta.

Maca pulber on aga ülimalt rikas erinevate mineraalainete ning flavonoidide, eeterlikke õlide ja teiste organismile väga kasulikke ainete poolest. Maca pulber sisaldab palju peamisi rasvhappeid, B-vitamiini, C-vitamiini, kaltsiumit, magneesiumit, fosforit, rauda ja kaaliumit, valke, kiudaineid ja teisi olulisi elemente. „Maca mõjub üldtoniseerivalt, taastab energiat, parandab sportlikke saavutusi ja tõstab vitaalsust. Selle koostises on arginiin, millel on suur roll meeste viljakuse ja seksuaalse aktiivsuse stimuleerimisel,“ sõnab Randla.

Foto: Envato Elements

Kuldjuurt tuntakse Põhjamaade ženšennina, osutab proviisor. „Teda peetakse adaptogeeniks, mis suurendab kehalist ja vaimset vastupidavust, stressiga toimetulekut ning töövõimet ja aitab tõsta üldist toonust,“ lausub ta.

Tavaliselt maandavad inimesed stressi söömisega. Tarvitades aga gartsiiniat, suureneb serotoniini tase, stressi mõju ja magusaisu ning samuti söödava toidu kogus vähenevad. „Gartsiinia taimest pärineb hüdroksüsidrunhape ehk HCA, mis aitab vähendada söögiisu ja pärssida kulutamata süsivesikute muundamist rasvaks. HCA aitab reguleerida söögiisu mõjutavate ühendite taset organismis ning seeläbi vähendada näksimise isu,“ toob Randla välja.

Igapäevase heaolu ja tervise nimel  vali looduslike toidulisandite sari Superfoods, mis on Tervisetrump e-poes oktoobri lõpuni sooduskoodiga SF2020 sulle 20% soodsam!