Foto: Envato Elements
Sisuturundus
15. oktoober 2020, 10:28

VEEDA JAHEDAD SÜGISÕHTUD RAAMATUTE SELTSIS: mis võiks koduses raamaturiiulis olemas olla?

Raamatud on ideaalne viis, kuidas põgeneda argipäevast… sa istud diivanile või tugitooli ning juba rändadki põnevatel radadel. Et oma meeled ärksad hoida ja silmaring laiana, tasub lugeda iga päev vähemalt natukene. Lõppude lõpuks on lugemisharjumus tõeliselt hea komme, mida tasub enda igapäevasesse rutiini pikkida.

Nüüdisajal on liikumas kõik nutimaailma… arvutid, e-lugerid, nutitelefonid. Inimesed loevad ka ekraanilt, kuid kas mäletad, kui hea on hoida raamatut käes? Pöörata nende veidi sahisevaid lehti? Kui raamat on hiljuti trükikojast tulnud, siis on isegi selle lõhn tõeliselt kutsuv! Vaatamata sellele, et praktiliselt igast raamatust ilmub ka e-versioon, jää vana ja hea lehekülgedega raamatu juurde.

Raamatute saamiseks on laias laastus kaks võimalust – raamatukogust laenutamine või poest ostmine. Kuigi raamatute ostmine võib olla veidi kallis, on asja hingus siiski teine. Raamaturiiul lisab sinu kodule hingestatust, hubasust ja ka intelligentsust. See on koht, mille juures külalised tavaliselt peatuvad ja pikemalt uudistavad. Raamaturiiul ei pea olema hiigelsuur, kuid midagi võiks seal olla… niisiis mis täpsemalt? Kaup24 annab mõned nõuanded!

Ilukirjandus. Kõige rohkem leiabki ilmselt inimeste raamaturiiulitelt ilukirjandust. Jutustav ilukirjandus viib lugeja mõnusale rännakule ning pakub seiklusi, sealjuures on valik meeletult lai.

Nüüdisajal tõlgitakse üsna palju raamatuid erinevatest keeltest, kuid kindlasti tasub esmajoones ette võtta Eesti kirjandus. Raamaturiiulilt võiks leida kirjandusklassikat, aga ka midagi moodsamat. Üks õige eestlane peaks olema kursis näiteks Anton Hansen Tammsaare „Tõe ja õigusega“. Viieosaline romaanisari kujutab Eesti ühiskonna arengut 19. sajandist kuni 20. sajandi teise kümnendini ning käsitleb inimese suhet maa, jumala ja ühiskonnaga. Kõlab keeruliselt? Tegelikult mitte – see on väga soojalt eestilik.

Vanematest Eesti kirjanikest võiks kiigata Jaan Krossi loomingut. Mitu korda Nobeli kirjanduspreemiale nomineeritud Kross on kirjutanud näiteks sellised Eesti ajalool põhinevad teosed nagu „Keisri hull“ ja „Kolme katku vahel“.

Uuema Eesti kirjanduse olukord on samuti äärmiselt hea. Väga viljakas ja populaarne kirjanik on Andrus Kivirähk, kelle romaanid on võitnud kümneid tuhandeid südameid. Tema teostest ei tasu jätta lugemata „Mees, kes teadis ussisõnu“ või „Rehepapp“. Möödunud aasta üheks absoluutseks lugejate lemmikuks oli aga Eia Uusi romaan „Tüdrukune“.

Viimasel ajal on ka ülimalt populaarseks kujunenud reisikirjad ja igasugused muud reisiraamatud – tänu neile on imelihtne minna rändama, ilma et oma kodust lahkuksid. Tihti soetatakse kindla riigi või linna kohta käivaid raamatuid just enne sellesse sihtkohta lendamist. Hetkeseisuga on see ilmselt kõige turvalisem reisimise viis.

Laia valiku ilukirjandust leiad siit.

Luule. Kui proosa ei ole sinu jaoks, siis nautle luulet! See annab võimaluse näha maailma läbi kaasahaaravate riimide ja metafooriliste värsside. Sobiva luuleraamatu valimisel pööra tähelepanu enda eelistustele ja lugemisharjumustele, et sinu kogemus kujuneks elamusrikkaks.

Eneseabiraamatud. Viimastel aastatel on väga populaarseks muutunud eneseabiraamatud. Enesearengu raamatud pakuvad nii noorematele kui vanematele uut maailmavaadet ja ka perspektiivi, aidates sul tunnetada oma mõtlemist ja keha läbi erinevat nõuannete. Kui tajud, et oled mingil hetkel oma asjadega natuke ummikus, võivad eneseabiraamatud sind reele aidata. Laiast valikust leiab oma lemmiku igaüks – tahad sa rohkem teada vitamiinide rollist oma elus, kuidas teisi mõjutada või kuidas magada võimalikult hästi.

Elulooraamatud. Nii kaubanduskeskuses paiknevate raamatupoodide kui ka virtuaalsel kujul leiduvate kaupluste letid on lookas elulooraamatutest. Elulooraamatute kõrgaeg oli ehk kümmekond aastat tagasi, kuid neid ilmub jätkuvalt piisavalt. Tundub, et eestimaalane soovib meeleldi lugeda oma lemmikute (või siis vastuoluliste tegelaste) elu, kujunemisloo ja saavutuste kohta. Olgu selleks siis Reet Linna, Vilja Savisaar-Toomast, Stig Rästa või Donald Trump – mõni elulooraamat võiks raamaturiiulit ehtida!

Lasteraamatud ja noorteraamatud. Nagu mainitud, siis on lugemisharjumuse tekitamine tõesti oluline. Just siin saavad vanemad oma võsukesi väga efektiivselt suunata. Esiteks lugemisega ise eeskuju näidates ning teiseks andes talle raamatuid, mida nautida. Niisiis sea oma kodusele raamaturiiulile ka rida laste- ja noorteraamatuid ning nende valimisel pööra tähelepanu lapse huvidele ja eelistustele.

Andsime vaid valiku ideid, millised raamatud võiksid ehtida sinu raamaturiiulit. Eestis ilmuvad igal nädalal uued raamatud, nii et valik on väga suur ja lai – endale meelepärase leiab igaüks ning raamatud, mida lugeda, ei saa küll kunagi otsa!