Daiya Seto.Foto: ALY SONG/Scanpix
Ujumine
15. oktoober 2020, 14:19

PETMINE ON HALB | Valitsev maailmameister teenis armukese tõttu võistluskeelu

Jaapani ujuja Daiya Seto ei saa kuni tänavuse aasta lõpuni võistelda, sest kohalik alaliit keelas selle ära. Põhjus: mees jäi vahele armuafääriga.

26aastase Seto kohta avaldati ühes Jaapani ajakirjas lugu, mille piltidelt oli näha teda hotellis kohtumas ühe naisterahvaga. Tegu ei olnud aga ujuja abikaasa Yuka Mabuchiga, kellega Setol on kaks last. Vahele jäämise järel tunnistas mees üles, et tal oli afäär.

Seto oli tänavu toimuma pidanud, kuid järgmiseks aastaks edasi lükatud Tokyo olümpiamängudel määratud Jaapani ujumiskoondise kapteniks, ent pärast skandaali puhkemist astus ta sellest rollist tagasi.

Jaapani ujumisliidu jaoks ei olnud see aga piisav ja nii saadi selle nädala teisipäeval erakorraliselt kokku. Otsustati, et oma kaasat petnud mees ei tohi kuni aasta lõpuni enam võistlustel osaleda. Järgmise aasta olümpiamängudel võib Seto uuesti basseini hüpata.

„Kuidas saaksin selle eest vabandada?“ vahendas ujuja sõnu ESPN. „Olen seda endalt küsinud, aga arvan, et parim vabandus on see, et jätkan ujumist ja proovin usalduse tagasi võita oma perekonnalt, kes on mu vastutustundetu käitumise tõttu palju haiget saanud. Tahaksin tõsiselt jälle ujumisega tegelema hajata, et mu pere ja kõik teised näeksid jälle seda ujujat, kes ma olen. Palun kõigilt vabandust.“

Lisaks ujumiskeelule jäi Seto ilma ka oma sponsorist All Nippon Airwaysist ning Eurospordi andmetel peab ta läbima Jaapani ujumisliidu poolt korraldatud programmi, kus on fookuses oma kodumaa au kaitsmine ja korrektselt käitumine. Rio olümpiamängudel võitis jaapanlane kompleksujumises medali, hetkel on ta valitsev maailmameister nii 200 kui 400 meetri kompleksujumises.

Seto pole sugugi esimene Jaapani sportlane, kes halvasti käitumise eest karistada on saanud. 2014. aastal teenis kohalikult ujumisliidult 17kuulise võistluskeelu Naoya Tomita, kes jäi basseini ääres vahele sellega, et proovis ühelt fotograafilt varastada tema fotoaparaati.

Neli aastat hiljem leidsid Jaapani spordivõimud, et riigi au on kahjustanud neli korvpallurit, kes nautisid Aasia mängudel nelja naisterahva seltsi. Usutavasti olid naised prostituudid ja mängijatele määrati aastane võistluskeeld.

2016. aastal sattus pahandusse sulgpallur Kenichi Tago, kes oli Jaapanis illegaalsetes kasiinodes maha mänginud peaaegu 100 000 dollarit. Selle eest visati Tago olümpiakoondisest välja.

Kaks aastat hiljem teenis kajakisõitja Yasuhiro Suzuki lausa kaheksa-aastase võistluskeelu. Karmi karistuse põhjuseks oli asjaolu, et Suzuki oli ühe oma konkurendi joogi sisse sokutanud anaboolseid steroide, lootuses, et rivaal põrub seetõttu dopingukontrollis.