Sam Querrey.Foto: TOBY MELVILLE/Scanpix
Tennis
15. oktoober 2020, 15:18

SUUR PAHANDUS | Haiglaravi hirmus Venemaalt põgenenud koroonahaige tipptennisist võib teenida kopsaka trahvi või pika võistluskeelu

Ameerika tennisist Sam Querrey andis Venemaal positiivse koroonaviiruse proovi ja otsustas seejärel oma perekonnaga riigist põgeneda. Mehe käitumine on uurimise all ja halvimal juhul võib teda oodata korralik karistus.

Maailma edetabelis 49. kohal olev Querrey sõitis Venemaal toimuvale Peterburi turniirile koos oma abikaasa ja kaheksakuuse poja Fordiga. Enne turniiri algust andis ameeriklane aga positiivse koroonaviiruse proovi ja pidi seega mängimisest loobuma. Selle asemel pidi Querrey koos oma naise ja pisipojaga – kes andsid Eurospordi andmetel ka positiivsed proovid – viibima 14 päeva hotellis karantiinis.

Esialgu tundus, et perekonnal pole selle vastu midagi, aga siis võttis Querreyga ühendust Venemaa terviseamet. Ameeriklastele anti teada, et neid tuleb üle vaatama kohalik arst ja kui doktor arvab sümptomite põhjal, et vaid hotellikarantiinist ei piisa, viiakse kogu pere haiglasse. Eurospordi väitel oli Querrey avaldanud arvamust, et neil esinevad keskmise tõsidusega sümptomid, ent arsti visiidi tulekust kuuldes hakkas maailma 49. reket kartma ja pakkis tenniseajakirjaniku Ben Rothenbergi andmetel naise ja lapse eralennuki peale ja põgenes riigist.

Rothenbergi andmetel siirdus Querreyde pere ühte Venemaa lähedal asuvasse Euroopa riiki, kuhu sisenemisel ei nõuta koroonaviiruse testi tegemist. Oma Twitterisse postitas tenniseajakirjanik pildi Euroopa riikidest ja lisas sinna ka Eestit puudutava vihje: „Oktoober on Balti riikide ümbruses kena.“

Meeste tennise katuseorganisatsioon (ATP) ei olnud Querrey käitumisega sugugi rahul. Tenniseajakirjanik Jon Wertheim jagas oma Twitteri kontol kuvatõmmist e-kirjast, mille ATP oli laiali saatnud. Seal sõnati, et organisatsioon on ühe reegleid rikkunud mängija käitumisega kursis ja asja uuritakse. ATP nentis sedagi, et selline käitumine võib ohtu seada kogu ülejäänud tennisehooaja jätkumise.

Koroonaviiruse tõttu kehtestatud reeglite järgi võib nii tõsine reeglite rikkumine kaasa tuua suure karistuse. Rahatrahviks võidakse määrata kuni 100 000 dollarit, aga veel hullemal juhul võib 33aastast Querreyt ees oodata kuni kolme aasta pikkune võistluskeeld.

Tennisemängijad on koroonapandeemia ajal varemgi reeglitele vilistanud. Nii korraldas maailma esireket Novak Djokovic suve alguses turniiri, kus pealtvaatajad ei pidanud maske kandma. Kui mängijad hakkasid turniiril andma positiivseid proove, käitus vastutustundelt Alexander Zverez, kes suure suuga lubas olla üksinda isolatsioonis, aga jäi siis kaamerate ette avalikus kohas pidutsemisega.