Töötukassa ettevõtlustoetuse osakonna juhataja asetäitja Julia EigirdFoto: Martin Ahven
Sisuturundus
19. oktoober 2020, 12:26

Töötukassa ettevõtluse toetus on ideaalne viis firma käima lükata

„Töötukassa ettevõtluse alustamise toetuse oluliseks plussiks on see, et absoluutselt iga äriplaan, mis on täitmist väärt, saab ka toetuse. Sealjuures on tegemist summaga, mida ei ole vaja tulevikus tagasi maksta. See on riigi toetus sulle, et saaksid oma ettevõtte käima lükata,“ toob välja Töötukassa ettevõtlustoetuse osakonna juhataja asetäitja Julia Eigird.

Julia Eigird nendib, et ettevõtluse alustamise toetusest huvitujaid on iga aastaga järjest rohkem. Taolist võimalust ei pakuta aga igaühele – Töötukassa karjäärinõustaja peab siiski nägema, et inimene sobib ettevõtjaks. „Oskus märgata võimalusi ükskõik mis ajal – see on ettevõtlikule inimesele väga omane. Mõned meie toetuse saajad on olnud väga leidlikud ja tulnud välja põnevate lahendustega,“ arvab Eigird ja lisab: „Näiteks hauaplatsi hoolduse teenus. Kui mõelda, siis see tundub nii elementaarne. Kuidas keegi ei tulnud enne selle peale? Inimesed on ju valmis selle eest maksma.“

Äriplaani kirjutamisel aitavad koolitajad

Ettevõtluse alustamise toetus on mõeldud Töötukassas arvele võetud töötule, vanaduspensioni või ennetähtaegse pensioni saajale ning päästeteenustuja toetust saavale tööotsijale. Muide, taotleda on võimalik ka välismaalastel, kes on kolinud Eestisse. Selleks on muidugi vajalik elamisluba.

Kui konsultandi või karjäärinõustajaga on arutatud ettevõtjaks hakkamise võimalust, siis tuleb inimesel läbida ettevõtluse koolitus. „Äriplaani võib hakata kirjutama ka inimene, kel pole mingit ettevõtja tausta. Koolituse raames on sul pidevalt abiks koolitaja ning tema juhendamisel valmibki äriplaan,“ lausub Eigird. Kui inimesel on majandusalane haridus või ettevõtluse kogemus, võib ise alustada äriplaani koostamist. Asja teeb kergemaks ka see, et nüüd on Töötukassa kodulehel olemas tunduvalt lihtsamini täidetav äriplaani vorm.

Äriplaan tuleb kirjutada põhjalik ning visioon peab olema paigas. „Nagu igapäevases ettevõtlustegevuses, pead sa teadma, kes on su klient, mis turule lähed, kes on sinu konkurendid ja kuidas nad reageerida võivad,“ loetleb Eigird.

Varasemale praktikale toetudes osutab Eigird, et tihti ei oska inimesed arvestada ajakuluga. „Võib küll tekkida mõte, et lähen nüüd ettevõtlusesse ja hakkan tegutsema, aga teadke, et see kõik võtab aega. Juhul kui pead läbima ettevõtluskoolituse, siis toetusotsuse saamiseni võib kuluda neli kuni kuus kuud. Samal ajal ettevõttega tegutsemist alustada ei tohi, sest seaduse järgi ei ole meil võimalik toetada juba alustanud ettevõtteid,“ selgitab asjatundja.

Toetuse saaja peab kohe algul härjal sarvist haarama

Ettevõtluse alustamise toetuseks saab äriplaani esitada aastaringselt. Kui äriplaan peaks saama negatiivse vastuse, võib seda alati parandada ning siis uuesti esitada. „See on sõltumatu eksperttagasiside sinu koostatud äriplaanile. See näitab puudujääke ning annab võimaluse neid parandada. See ei pane sinu tegemistele punkti. Tuleb vaid oma äriplaani korrigeerida ja siis tagasi kandideerima tulla,“ räägib Eigird. Tema sõnul on väga sage, et inimesed on saanud toetuse teisel katsel ning mõni isegi kolmandal.

Ettevõtluse alustamise toetus on praegu kuni 4474 eurot. Julia Eigird paotab aga, et Töötukassa nõukogu on teinud valitsusele ettepaneku suurendada toetuse summat. „Kui valitsus kiidab selle ettepaneku heaks, siis alates järgmisest aastast võime rääkida suuremast toetuse summast. Maksimaalselt on võimalik saada 6000 eurot,“ ütleb ta.

Pärast toetuse saamist ei tohi inimene täielikult ära kaduda. „Töötukassa hoiab toetuse saaja tegemistel kätt pulsil ning järgneva kahe aasta jooksul suheldakse. Toetuse saaja peab esitama ka aruandeid,“ seletab Julia Eigird. „Kontrollime, kas inimene on esimese poole aasta jooksul alustanud oma äriplaani järgse majandustegevuse elluviimist. See tähendab – kas oled astunud esimesed sammud, mida äriplaanis planeerisid? Siin ei piisa sellest, et oled vaid oma ettevõtte registreerinud. Meil on olnud juhtum, et ettevõte registreeriti ja masinad osteti, kuid asjad jäeti nurka seisma ning asuti kliente ootama. Sa pead olema aktiivne esimestest kuudest alates.“

Et mõni toetuse saaja ettevõtlusega siiski hakkama ei saa, juhtub Eigirdi hinnangul haruharva. „Pigem näeme paikvaatlusel ja aruannetest, kui palju on reaalselt võimalik poole aastaga ära teha. Vahepeal on see täiesti uskumatu – see pole ju lihtne teekond,“ rõõmustab ta.

Niisiis innustabki Julia Eigird inimesi pilku ettevõtluse poole pöörama. „Kui sa tunned, et ettevõtlus on miski, mis paneb su silma särama – toetusega või ilma – siis muidugi proovi ja katseta! Ettevõtluse teekond on küllaltki raske, nii et Töötukassa väljastatud toetus on hea võimalus teha esimesi samme kellegi abiga,“ julgustab asjatundja.