Alena Leutšanka.Foto: Reuters/Scanpix
Korvpall
16. oktoober 2020, 15:22

Valgevene korvpallistaar kirjeldas trellide taga üle elatud õuduseid

Endine Valgevene koondislane ja korvpalliliiga WNBA mängija Alena Leutšanka vabastati pärast kahe nädala pikkust aresti. Naise sõnul hoiti teda ebainimlikes tingimustes.

Leutšanka osales 23. augustil ja 27. septembril presidendi Alaksandr Lukašenka vastastel rahumeelsetel meeleavaldustel, 30. septembril võeti Pariisi lennata soovinud Leutšanka lennujaamas kinni ning pisteti 15 päevaks trellide taha.

Naise sõnul olid tingimused vanglas kohutavad. "Need ohustasid mu tervist. Viimased 13 päeva pole ma maganud mitte madratsil, vaid külmadel metallpulkadel. Samuti võeti ära voodipesu," vahendas portaal Eurohoopa naise sõnu.

"Kaks nädalat polnud sooja vett, kogu selle aja jooksul ei viidud meid duši alla. Samuti lülitasid nad kahe nädala jooksul tualetis äravoolu välja – see oli bakterite ja mikroobide kasvulava. Viimati viidi meid õue jalutama viis päeva tagasi."

Kambrite räpasust näitab seegi, et ta sai endale täid. "Lisaks läks nendes tingimustes hullemaks mu vana vigastus - seljaaju song. Minu kongikaaslane oli haige ja pole teada, kas see oli külmetus või midagi muud. Kõik see oli mu tervisele suureks ohuks," kirjeldas Leutšanka. 15. oktoobril toimus uus kohtuprotsess, mille järel teda trahviti ja ta vabastati.

Leutšanka on Lukašena režiimi suhtes ülimalt kriitiline, sest presidendivalimistel manipuleeriti tulemustega ja sellele järgnenud massimeeleavaldused suruti vägivaldselt maha. Samuti on naine sõna võtnud Valgevene spordiministri Sergei Kovaltšuki suunal, kelle dekreedi alusel ei tohi atleedid pressiga suhelda enne klubi või alaliiduga kooskõlastamist.