Malelaud (pilt on illustratiivne)Foto: Arno Saar
Spordivaria
18. oktoober 2020, 22:04

PAHANDUS: vetsuskandaali pärast pika võistluskeelu saanud Läti maletäht osales valenime all taas turniiridel 

Karjääri jooksul korduvalt ka Paul Kerese mälestusturniiril osalenud Läti male suurmeister Igors Rausis jäi möödunud aastal vahele alatu pettusega ning sai kuueaastase võistluskeelu. Sellel nädalal selgus, et mees käis valenime all siiani võistlustel.

Möödunud aastal leiti Igors Rausise tualetiskäigu järel tema kabiinist mobiiltelefon ning meedia käsutuses oli foto, milles ta tehnilise abi kasutamisel teolt tabati. Lätlane heideti turniirilt välja, ta teatas karjääri lõpetamisest ja Rahvusvaheline maleliit määras talle kuueaastase võistluskeelu, mis on teadaolevalt maleajaloo kõige karmim karistus.

Toona tundus paljudele konkurentidele arusaamatu, kuidas eakas mees pidevalt areneb. Enne vahelejäämist oli Rausisest saanud vanim mängija, kes maailma saja parima hulka tõusnud.

"Kinnitan, et kasutasin matši ajal telefoni. Ma ei oskagi midagi rohkem öelda. Jah, ma olin hommikul väsinud ja oma mõju oli ka Facebooki süüdistustel. Vähemalt on minu tegu hea õppetund. Kuid mitte mulle – mina pidasin sel turniiril oma viimase mängu," ütles Rausis toona, aga seegi osutus valeks.

Suurmeistri tiitlita jäänud Rausist võistluskeeld ei peatanud, sest tänavu osales ta valenime all Läti väiksematel maleturniiridel. Pettus tuli välja kui teine sealne suurmeister tundis Isa Kasimi nime kandnud mehes ära legendaardse Rausise.

Läti meedia sõnul peitus Rausis näomaski taha, kuid mees ise eitab seda. "Mind tuntakse maleringkondades hästi. Igaüks oleks võinud mind esimeses voorus tuvastada. Ja pealegi olen ma juba mänginud uue nime all kaks turniiri," õigustas ta.

59aastase maletaja tegevus on spordiringkonnad taas närvi ajanud. "Täielik idiootsus. Tõesti piinlik," nentis Norra suurmeister Simen Agdestein sealsele Dagbladetile.