Olümpiarõngad Tokyos.Foto: Reuters/Scanpix
Olümpia
19. oktoober 2020, 23:49

Venemaa kavatses olümpiamängude vastu küberrünnaku korraldada

Suurbritannia riikliku küberjulgeolekukeskuse (NCSC) teatas, et Venemaa sõjaluure (GRU) kavatses korraldada küberrünnaku Tokyo suve- ja paraolümpiamängude vastu. 

GRU üksus 74455 oli plaaninud rünnakuid mängude korraldajate, sponsorite ja teiste partnerite vastu. Nad olid oma tegevusega alustanud ammu enne OMi edasilükkamist koroonaviiruse pandeemia tõttu.

Varasemad Vene küberrünnakud on olnud enamasti Moskva poliitiliste vastaste suunas, kuid mõningal määral on rünnatud ka asutusi, mis on uurinud dopinguskandaale Venemaa spordis. 

Uute andmete põhjal oli Venemaa valmistunud selleks, et häirida olümpiamänge, kust kõik nende sportlased jäävad kõrvale. Teatavasti määrati mullu detsembris riigile süstemaatilise dopingureeglite rikkumise eest neli aastat kehtiv rahvusvaheline võistluskeeld.

The Guardian vahendab, et Suurbritannial on tõendeid, et Venemaa püüdis häirida ka 2018. aastal Lõuna-Koreas Pyeongchangis toimunud tali-ja paraolümpiamängude korraldamisi. Toonast rünnakut teostas 95% tõenäosusega samuti GRU üksus 74455.