Salwa Eid Naser võib kergendatult hingata, sest teda ähvardanud kahe aasta pikkust võistluskeeldu täitmisele ei pööratud.Foto: KAI PFAFFENBACH
Kergejõustik
20. oktoober 2020, 19:09

400 meetri jooksu maailmameister pääses võistluskeelust eriti veidral põhjusel

Mullu Doha MMil naiste 400 meetri jooksus kõigi aegade teise ajaga 48,18 triumfeerinud Salwa Eid Naseri pea kohale kerkisid mustad pilved, kui talle määrati juunis dopingureeglite rikkumise eest ajutine võistluskeeld, mis võinuks pikeneda kahele aastale. Nüüd on aga Rahvusvahelise kergejõustikuliidu distsiplinaarkomitee võistluskeelu üpris omapärasel põhjusel tühistanud.

Võistluskeeld määrati Bahreini esindavale Naserile selle eest, et ta oli aasta jooksul jäänud neljal korral dopinguametnikele kättesaamatuks ehk dopinguproov jäi andmata.

Kergejõustikuliidu distsiplinaarkomitees asja põhjalikumalt uurides selgus aga dopinguküttide piinlik apsakas: sportlast 2019. aasta 12. aprillil tema koju otsima läinud Enrique Martinez oli õnnetul kombel ajanud segi Naseri korteri ning selle kõrval asunud panipaiga uksed!

Nagu kord ette näeb, koputas Martinez ühe tunni jooksul iga viie minuti tagant uksele, aga avama ei tulnud kedagi. See pole ka üllatav, sest antud ruumis olid üksnes gaasiballoonid. Ühelegi teisele uksele Martinez ei koputanud. Tõsi küll, ta üritas sportlast tabada telefoni teel, kuid et Naser oli oma numbri ära vahetanud, siis asja ei saanud sellestki plaanist.

Nii leidis distsiplinaarkomitee, et 12. aprillil dopinguproovi andmata jätmine polnud sportlase süü, mistõttu tema neljast rikkumisest sai kolm. Et reeglite järgi nihkus tema esimene patustamine 2019. aasta 12. märtsil kvartali algusesse ehk 1. jaanuarile, jäi alles vaid kaks 12 kuu jooksul tehtud eksimust, 2019. aasta 16. märtsil ja 2020. aasta 24. jaanuaril. Kahe rikkumise eest võistluskeeldu ei määrata ja nii võib Naser südamerahus valmistuda Tokyo olümpiamängudeks.