Bahamalanna Shaunae Miller-Uibo pidi Doha MMil leppida hõbemedaliga. Hiljem selgus, et tema ees kulla võitnud Salwa Eid Naseril oli korduvalt probleeme dopinguproovi andmisega.Foto: Reuters/Scanpix
Kergejõustik
21. oktoober 2020, 15:32

Maicel Uibo abikaasa imestab, kuidas konkurent võistluskeelust pääses, ja nõuab vastuseid

400 meetri jooksja Shaunae Miller-Uibo ei mõista, kuidas tema konkurent ja valitsev maailmameister Salwa Eid Naser pääses esialgsest võistluskeelust, ning nõuab alaliidu presidendilt Sebastian Coelt selgitust.

Alustame algusest. Puhta kergejõustiku eest võitlev organisatsioon Athletics Integrity Unit (AIU) määras juunikuus Naserile ajutise võistluskeelu, sest Bahreini esindav nigeerlanna ei olnud 12 kuu jooksul neli korda (eelmise aasta 12. märtsil, 16. märtsil ja 12. aprillil ning tänavu 24. jaanuaril) dopinguküttidele kättesaadav. Esialgseks keeluks piisab kolmest rikkumisest.

Eile tuli uudis, et Naser on süüst prii, sest dopinguproovi võtja koputas eelmise aasta 12. aprillil sportlase korteri ukse asemel panipaiga uksele. Vastavalt reeglitele – mis tekitasid samuti Miller-Uibos küsimusi – nihkus tema esimene patustamine 2019. aasta 12. märtsil kvartali algusesse ehk 1. jaanuarile, seega jäi 12 kuu pikkuse perioodi sisse alles vaid kaks eksimust, millega ei kaasne mingeid sanktsioone. 

Naseri järel Doha MMil hõbeda võitnud Miller-Uibos tekitab selline asjade käik küsimusi. Ta ei mõista, miks rahvusvaheline kergejõustikuliit ega AIU ei võtnud midagi ette 2019. aastal, kui Naseri kontole kogunes kuu ajaga kolm rikkumist (toona polnud ju teada, et 12. aprillil eksis dopingukütt uksega). Ta viitab asjaolule, et mõnele teisele sportlasele määrati samal ajal sarnasel põhjusel ajutine võistluskeeld.

"Kui rahvusvaheline kergejõustikuliit ja AIU teadsid rikkumistest, siis miks ei määratud sportlasele (Naserile – M. T.) esialgset võistluskeeldu?" küsib Miller-Uibo Instagrami postitatud mõtteavalduses. "Miks sai selles juhtumis sportlane esialgse keelu alles aasta ja kaks kuud hiljem?"

Ta märgib, et ametnike ülesanne on sportlasi kaitsta ja aidata. "Hiljutine sündmuste käik tekitab palju küsimusi. Miks neil kulus nii palju aega, et info avalikuks teha? Kuidas on võimalik, et see juhtum püsis MMini, mis toimus 2019. aasta oktoobris, teiste sportlaste eest saladuses ning kõnealune atleet ei saanud esialgset võistluskeeldu nagu teised sarnases olukorras sportlased?"

Miller-Uibo näitlikustab, et kaks sportlast, kes tegid kolmanda analoogse rikkumise vastavalt 2019. aasta 19. ja 26. aprillil, said juba sama aasta augustis esialgse võistluskeelu.

"See on ebaõiglane. Usun, et on olemas sügavam seletus, kuidas alaliit ja AIU lasid asjal nii kaugele minna. Palun, president Sebastian Coe, tahaksin uskuda, et meie, sportlased, väärime detailset vastust, kuidas see juhtum lahti rullus. Minu arust on see alaliit näidanud korduvalt, et nad ei ole andnud endast parimat, et kaitsta sportlasi ja hoida kergejõustik puhtana. Tööd tuleb teha paremini, mina ja paljud teised sportlased ootame seda," kirjutas Miller-Uibo.

Täispikk ingliskeelne postitus: