Kui 2019. aastal sõideti Ruka MK-etapil publiku ees, siis tänavu ootavad suusatajaid tühjad tribüünid.Foto: SIPA/Scanpix
Talisport
21. oktoober 2020, 18:24

Soomlased on FISi tegevusetuse peale pahased

Soome murdmaasuusatajad on nördinud, et rahvusvahelise suusaliidu (FIS) võistluskalender ei arvesta koroonapandeemiaga ja kuu enne esimest MK-etappi valitseb teadmatus tingimuste osas.

Mitmed spordiorganisatsioonid on koroonapandeemia tõttu muutnud kalendrit ja viinud sisse karmid turvanõuded, kuid rahvusvaheline suusaliit toimib nii, nagu poleks midagi juhtunud.

"See on tõeline üllatus, et võistluskalender kuidagi ei muutunud. Oleksin eelistanud võistlusformaati, kus sõidud oleksid olnud paar nädalat ühes kohas. Kuid härrad on selliselt otsustanud, vaatame, kuidas see töötab. Praegu on raske uskuda, et kõikidel etappidel õnnestub saab suusatada," ütles põhjanaabrite suusakoondislane Juho Mikkonen ajalehele Iltalehti.

Murdmaasuusatamise MK-sarjas sõidetakse eeloleval hooajal 13 erinevas võistluskohas, mis asuvad kaheksas eri riigis ja kahel erineval mandril. MK-sari algab 27. novembril Rukal, Soomes. Seejärel külastab karavan vähem kui kolme kuu jooksul Norrat, Šveitsi, Saksamaad, taas Šveitsi, Itaaliat, Rootsit, taas Soomet ja Rootsi, Tšehhit, kuniks jõutakse veebruari lõpus Saksamaale Oberstdorfi, kus peaks toimuma Talialade MM. MK-sarja otsustavad etapid toimuvad Hiinas.

"Lähenemine on üsna ambitsioonikas, koroonaga pole sisuliselt arvestatud. Nad oleksid pidanud kuidagi reageerima, aga tundub, et seda pole tehtud," rääkis teinegi Soome suusataja Joni Mäki.

Väga palju räägitakse, et rahvusvaheline laskesuusaliit (IBU) on FISist sammu võrra ees nii teleõiguste müügi, ala promomise ja kõige muu osas. Ka MK-sarja hooaja puhul näib püssiga suusatajate lähenemine loogilisem, sest seal välditakse liigset reisimist.

Laskesuusatajad on ühes võistluskohas kaks nädalat, näiteks sellel kalendriaastal ollakse pikemalt Soomes Kontiolahtis ja Austrias Hochfilzen, peale aastavahetust ollakse pikemalt Oberhodis ja Anterselvas, seejärel jõutakse Sloveeniasse, kus veebruaris toimub MM. Samuti on selgemad isolatsioonitingimused, sest MK-etappidele sõidetakse peamiselt tšarterlendudega.

Soome suusataja Mikko Virtanen: "Karantiinireeglid on kõige küsitavamad. Need mõjutavad meie liikumist ja reisilt naasmist, sest näiteks meie füsioterapeudid ja mõned hooldemehed pole meil täiskohaga, vaid käivad ka muudel töökohtadel."

Vastuseta küsimusi on palju. Kas sportlased peavad pärast võistlusreisi jääma karantiini? Kuidas toimub liikumine ühest riigist teise, kui peab läbima kolmandaid riike? Mis juhtub positiivsete juhtumine korral? Millal toimub testimine? 

"Mis juhtub kolde korral? Kas A-koondislased jäetakse kõrvale ja peab B-koondisele uued lennupiletid ostma?" jätkas Virtanen. Lisaks muretsevad Soome suusatajad, et koroonaajastul on liinilende märgatavalt vähem saadaval. Ehhki nad treenivad isolatsioonis, siis pidevate liinilendude kasutamisega, tõuseb nakatumisoht märgatavalt.

"Meil peaks olema võimalus võistlusi ohutult korralda, nii et me ei peaks mõtlema haigestumise ohule. Kindlasti seonduvad maailmakarika etappidele reisimisega suured riskid, kuid Soomes on võimalik turvaliselt võistelda," mõtiskles soomlanna Anita Korva. Kui hooaja avaetapil Rukal publikult radade äärde ei lasta, siis lahtine on seegi, kas mujal riikides neid lubatakse või mitte.

Nii laske- kui murdmsaasuusatajad alustavad maailmakarika hooaega Soomes. Püssiga minnakse rajale esmakordselt 27. novembril Kontiolahtis, tavasuusatajad alustavad MK-sarja Rukas 3 päeva hiljem.