Üks annus Remdesiviri maksab 345 eurot.Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / SCANPIX
Eesti uudised
22. oktoober 2020, 11:16

Kiik tahab sadade tuhandete eurode eest osta Trumpi imeravimit, mille WHO ära põlgas

Sotsiaalminister Tanel Kiik soovib teadusnõukogu soovitusel saada valitsuse käest enam kui 300 000 eurot, et osta koroonaviiruse ravimit Remdesivir. Tegu on ühe arstimiga, mida anti nakatunud USA presidendile Donald Trumpile, aga Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) andis alles möödunud nädalal teada, et midagi suurt ravim ei muuda.

Vabariigi valitsus kavatses koroonakriisi tipphetkel osta haiglatele juurde hingamisaparaate 3,75 miljoni euro eest. Algse 150 asemel otsustati hiljem soetada aga poole vähem aparaate ja seetõttu on koroonaeelarves raha üle. Sotsiaalministeerium soovib summasid ümber liigutada.

„Palume muuta hingamisaparaatide soetamiseks ette nähtud summast 310 500 euro sihtotstarvet, et soetada COVID-19 ravimit Remdesivir. Vajaliku 900 viaali maksumus on 310 500 eurot (käibemaksuta). Ühe viaali hind on 345 eurot,“ seisab minister Tanel Kiige allkirja kandvas kirjas riigikantseleile. Ravim hangitakse valitsuse teadusnõukogu soovitusel.

Oktoobris-novembris soovib Eesti osta mõlemas 364 doosi ravimit, detsembris 172 viaali. Keskmine Remdesiviri kuur kestab viis kuni kümme päeva.

Sotsiaalminister soovis, et valitsus eraldaks raha juba sel neljapäeval toimunud istungil, kuid poliitkriisi tõttu teemat Stenbocki majas arutlusele ei võetud.

„Remdesivir on viirusevastane ravim, mille kasutamise kiitis Euroopa Komisjon uue koroonaviiruse ravimina heaks ning mida Ravimiamet on lubanud kasutada üksnes raskes seisus COVID-19 patsientidel. Ravim takistab viiruse paljunemist rakkudes ja lühendab COVID-19 patsientide haiglas viibimise aega,“ seisab sotsiaalministeeriumi selgituses.

WHO andis eelmisel nädalal teada, et algselt Ebola ravimiseks välja töötatud Remdesiviri manustamisel on (peaaegu) olematu mõju raskete koroonahaigete ellujäämisvõimaluste parandamisele. Sellisele järeldusele jõuti pärast kuus kuud väldanud uuringuid.

Samas Ameerika Ühendriikides läbi viidud uuring näitas, et Remdesivir vähendas patsientide haiglapäevade arvu keskmiselt viie võrra.

Remdesivir oli üks kolmest peamisest ravimist, mida anti USA president Donald Trumpile tema haiglasviibimise ajal. Teised olid tugev stereoid dexamethasoon ja antikehakokteil Regeneron.