Foto: Envato Elements
Sisuturundus
23. oktoober 2020, 20:45

PANE ENNAST PROOVILE: kas saad hakkama, kui toitud 21 päeva veganina?

Veganlusest on tänaseks kuulnud vist küll enamik Eesti inimesi ning huvi selle vastu kasvab jõudsalt üle kogu maailma. Üha rohkem ilmub teadusartikleid ja uuringuid, mis kinnitavad, et liigne loomse tarbimine ja tootmine on kahjulik nii keskkonnale kui ka meie enda tervisele. Lisaks ollakse üha teadlikumad loomade heaoluga seotud probleemidest suurtööstustes.

Seetõttu tunnevad paljud selle liikumise, maailmavaate ja eluviisi vastu huvi, kuid ei tea, mida see täpsemalt endast kujutab. Levinud on ka eelarvamused, hirmud ja müüdid veganluse kohta, mis takistavad sellega lähemalt tutvumast. Siinkohal tuleb appi 21-päevane väljakutse, mis aitab huvilistel sammhaaval veganluse eri külgedega tutvuda.

Mida veganid söövad? Kust nad saavad valku, rauda ja kaltsiumi? Miks veganid piima ja mune ei tarbi? Kuidas mõjutab loomatööstus keskkonda? Milline on vegantoitumise mõju meie tervisele? Milliseid valikuid teevad veganid kosmeetika, rõivaste ning jalatsite osas? Just neile ja paljudele teistele küsimustele väljakutses vastatakse. Osalejad saavad 21 päeva jooksul oma kirjakasti veganluse kohta kogu vajaliku sissejuhatava info, üle 40 retsepti, toitumisinfot ja muid nippe.

Ennast proovile pannud ja väljakutses osalenud on juba mitu tuhat inimest. 89% vastanutest ütlesid, et nende teadmised veganlusest suurenesid tänu väljakutsele ning 82% vastanutest soovitaksid seda ka oma sõbrale. Peamiselt on kiidetud mitmekülgseid retsepte, vajalikku toitumisinfot ning teavet loomatööstuse eri külgede kohta.

Proovi retsepte

Väljakutses jagatavad retseptid on lihtsad ja jõukohased ka algajale kokkajale. Proovi näiteks seda kiirelt valmivat valge oa ja koriandri leivakatet.

Vaja läheb:

1 konserv valgeid ube (cannellini oad)

1 küüslauguküüs

peotäis värsket koriandrit

poole värske laimi mahl

1/5 tassi oliiviõli

soola ja pipart

Loputa oad külma vee all ja nõruta. Lisa oad köögikombaini/blenderisse koos küüslaugu, laimimahla ja koriandriga. Lisa ka veidi oliiviõli. Blenderda veidi ja lisa ülejäänud oliiviõli. Lisa soola ja pipart. Blenderda seni kuni segu on ühtlaselt sile. Serveeri leival või saial või kasuta dipikastmena.

Tervislikuks magusaampsuks sobivad aga need müsliruudud.

Vaja läheb:

80 g kaerahelbeid

80 g kookoshelbeid

150 g pähkleid, seemneid ja kuivatatud puuvilju (näiteks kreeka pähkleid, maapähkleid, pekaanipähkleid, kõrvitsaseemneid, päevalilleseemneid, kuivatatud jõhvikaid, kuivatatud papaiat)

3 spl rosinaid

15 pehmet kivideta datlit

7 spl vahtrasiirupit

100 g maapähklivõid

näpuotsatäis kaneeli

150 g vegan šokolaadi

Rösti kaerahelbed, kookoshelbed, seemned ja pähklid pannil või ahjus kergelt. Tõsta jahtuma. Lisa segu köögikombaini koos datlite, maapähklivõi ja kaneeliga. Töötle ühtlaseks massiks, lisa rosinad ja teised kuivatatud puuviljad, pulseeri veel paar korda. Tõsta segu küpsetuspaberiga kaetud u 20×20 cm suurusesse kandilisse vormi ja suru tugevalt vormi. Pane külmkappi. Sulata šokolaad ja kata ühtlaselt šokolaadiga, pane tagasi külmkappi. Serveerimisel lõika meelepärase suurusega ruutudeks.

Fotod ja retseptid: Kadri Aavik

Vegan väljakutsega saad tasuta liituda igal ajal – just siis, kui tunned, et oled valmis 21 päeva jooksul veganmaailmaga tutvuma. Liitu SIIN