Eesti spordi- ja olümpiamuuseumis avati uus ekspositsioon.Foto: Aldo Luud
Olümpia
23. oktoober 2020, 19:38

GALERII | Spordimuuseumi uuel näitusel avaneb Eesti spordi lugu kogu oma ilus ja valus

Tahad kihutada Ott Tänakuna rallisimulaatoril või aduda tunnet, mis tekib bobikelgus enam kui 100 kilomeetrise tunnikiirusega jäärennis tuhisedes? Või oled hoopis mõelnud, mida võisid tunda Andrus Veerpalu või Karel Tammjärv, kui nad pressikonverentsil dopingust pidid rääkima? Kui vastasid neile küsimustele jaatavalt, siis on aeg seada sammud Tartusse Eesti spordi- ja olümpiamuuseumisse, kus reede pärastlõunal avati uus ja uhke väljapanek.

Kõige üldisemalt võib öelda, et spordi- ja olümpiamuuseum on muundunud tõeliseks elamuskeskuseks, kus ühelt poolt saab erinevatel atraktsioonidel sportlase (või ka spordikommentaatori) nahka pugeda, kuid teisalt ei tehta järelandmisi ka meie spordiloo- ja sangarite tutvustamisel.

„Meie eesmärgiks on edasi anda spordi vaimu ja vaimustust, edu ja tagasilööke ning seda kaasahaaravamalt ja köitvamalt kui kunagi varem. Soovime olla Euroopa atraktiivsemate spordimuuseumide seas,“ sõnastas muuseumi juht Siim Randoja sihi, mille nimel viimase aasta jooksu koos oma meeskonna ja koostööpartneritega rügas.

"See on näitus jõuliste joonte ja värvidega, dünaamiline ja liikuma kutsuv, olenemata külastajate east," lisas Randoja.

Foto: Siim Randoja. (Aldo Luud)

Näituse avamisel oli ringi liikumas ka mitmeid meie spordi suurkujusid ning oli näha, et avastamis- ja meenutamisrõõmu jagus kõigile.

„Väga uhke värk, täitsa uskumatu töö, mis ära on tehtud, et see kõik kokku panna,“ kiitis korvpalli kahekordne maailma- ja kolmekordne Euroopa meister ning Mexico olümpiapronks Priit Tomson, kes valiti ka spordi- ja olümpiamuuseumi kureeritavasse Eesti spordi kuulsuste halli.

Priit Tomson. Foto: Aldo Luud

See viimane tunnustus on tema sõnul küll pigem sümboolse väärtusega, kuid ta tunnistas, et muuseumi teisel korrusel asuva kuulsuste halli digitaalse autahvli videoil enda kunagisi treeninguid ja mänge näha oli tore ikka.

„Seal oli asju, mida polegi kunagi näinud. Tore meenutada,“ ütles Tomson.

Tema arvates on selline interaktiivne väljapanek väga vajalik, sest võiks innustada ka noori rohkem sportima, selle asemel et nutimaailmas aega surnuks lüüa. Samas võiks näitusel tema arvates mingil moel esile tõsta ka koolide kehalise kasvatuse õpetajate tööd, sest just nemad on need, kes peaks maast madalast panema jõnglased sportima.

Olümpiavõitja Erki Nool märkis omalt poolt, et talle meeldis kõige enam ühes teise korruse hoidlaruumis asuv püsinäitus, kus on vaatamiseks välja pandud igasugust ja igasugustest ajastutest pärit kraami. „Mulle meeldib, et on palju asju, mida vaadata ja avastada,“ ütles Nool.

Eesti spordi- ja olümpiamuuseumis avati uus ekspositsioon. Foto: Aldo Luud

Kuna Eesti spordi kuulsuste halli kuuluvad praegu eelmisel sajandil võistelnud ja võidutsenud sportlased, siis Nool (praegu) veel sinna ei kuulu. Tema arvates võiks aga siiski ka 21. sajandi olümpiamedalistid kuulsuste halli liikmeks saada, sest olümpial medali võitnud sportlasi on meil lihtsalt niivõrd vähe. Aga küllap siis on teinekord jälle põhjust kokku tulla, kui uusi kuulsuste halli liikmeid valitakse, lisas ta.

Üldmuljed näitusest olid Noolel aga väga head ning ta ei salanud, et vaatas üle ka oma Sydney olümpiakulla, mis koos paljude teiste meie olümpiamedalitega näituse ühes vitriinis ilutseb. „Medaliga on kõik korras,“ kinnitas Nool naerulsuil.