Gus Kenworthy Sotši olümpialFoto: Reuters/Scanpix
Talisport
24. oktoober 2020, 16:27

Kapist välja tulnud olümpiahõbe: võitlesin depressiooniga ja mul olid enesetapumõtted

Sotši olümpia freestyle-suustamise pargisõidu hõbemedalist Gus Kenworthy teatas 2015. aastal, et on omasooihar. 25 aastat kapis olnud britt tunnistas, et pidanuks selle sammu tegema juba varem.

Gus Kenworthy lahkas Megan Rapinoega tehtud Instagrami intervjuus homoseksuaalsust ja vaimse tervise probleeme.

"Kapis olemine on kurnav," ütles Kenworthy Instagramis Megan Rapinoele antud intervjuus. Pargisõidu olümpiahõbe teab, millest räägib. 29aastane mees elas esimesed 24 aastat kapis.

"Selle saladuse varjamine nõudis nii palju aega ja energiat, et maksin selle eest vaimse tervisega. Võitlesin depressiooniga ja mul olid enesetapumõtted," tunnistas ta. Kenworthy sõnul paranes ta vaimne tervis kohe, kui ta 2015. aastal kapist välja astus. Seejärel sai temast esimene avalikult homoseksuaalne freestyle-suusataja.

"See oli parim, mida oma vaimse tervise heaks teha sain," ütles Kenworthy nüüd. Esialgu mees kartis, et samm mõjub tema karjäärile halvasti, kuid reaalsus osutus vastupidiseks.

"Kapist väljatulekule järgnenud hooaeg oli mu karjääri parim. Tundsin end väga vabalt, sest mu õlgadel langes tohutu koorem," kirjeldas ta. "Sain asjadest rääkida avalikult, ausalt ja ehedalt. Sain end täielikult avada konkurentide, kohtunike ja avalikkuse jaoks. See oli hämmastav, kui palju kergem mul oli peale kapist välja tulekut."

Seksuaalne suundumus kummitas Kenworthyt juba lapsena, näiteks treeninglaagrites viibides. "Pidin veenduma, et jään alati viimaseks magama, sest unes rääkides kartsin ennast paljastada," nentis ta.

Kuigi kapist välja astumine on Kenworthy elu lihtsamaks teinud, saab ta hästi aru, miks kõik ei julge sama sammu teha. Tõe rääkimine võib olla keeruline, kui ollakse pärit näiteks religioossest perekonnast või elatakse väikeses konservatiivses külas.

"Või kui tegelete spordialaga, kus ei sobi olla homo," jätkas ta. Kenworthy samas rõõmustab, et vaimse tervise teemadel räägitakse tänapäeval avatumalt. "See on eriti oluline seksuaalvähemusse kuuluvate laste jaoks, kellel on palju suurem oht ​​ennast vigastada, sest nad võitlevad iseendaga. Selliste laste hulgas on palju kõrgem enesetappude protsent."

Gus Kenworthyl on lisaks olümpihõbedale auhinnakapis viis X-mängude medalit.