Vitali Petrov.Foto: CAREN FIROUZ/Scanpix
Vormel 1
25. oktoober 2020, 11:10

Uude ametisse määratud skandaalse vormelisõitja isa tulistati Venemaal surnuks

Endine F1 sõitja Vitali Petrov pidi sel nädalavahetusel debüteerima vormel 1 sarja kohtunikuna, kuid loobus ametist, kuna Venemaal sai surma tema isa.

Motorsport.com vahendas, et Venemaalt saabunud uudiste järgi tulistati 36aastase Petrovi isa surnuks Viiburi linnas tema enda kodus. Mitme Venemaa portaali andmetel oli tegemist palgamõrvaga. Vitali Petrovi isa Aleksander Petrov oli Viiburis tuntud ärimees, kelle äride hulka kuulus ka näiteks kütusefirma CJSC.

Endine F1 sõitja Vitali Petrov sõitis uudise järel kodumaale, kuigi pidi sel nädalavahetusel olema esimest korda ametis vormel 1 etapi kohtunikuna. Venelase ametist loobumist kinnitas Rahvusvaheline Autoliit (FIA), kes avaldas Petrovile ka kaastunnet. Venelase asemel võtab tänasel etapil koha üle Bruno Correia, kes on elektrivormelite sarja turvaauto sõitja.

Petrov oli esimene venelasest F1 sõitja, kes osales kuninglikus võidusõidusarjas aastatel 2010-2012. Ta tegi 57 starti ja jõudis poodiumile ühe korra. F1 sarjas läks ta aga ajalukku eelkõige ühe 2010. aastal sõidetud etapiga.

Nimelt oli 2010. aasta lõpus F1 meistritiitel lahtine, kuid favoriidiks oli enne hooaja viimast etappi liidrikohal olnud Ferrari sõitja Fernando Alonso. Sõidu käigus juhtus nii, et boksipeatusest tulnud Alonso jäi Petrovi taha kinni ja venelane näitas väga kaitsvat sõidustiili ning hoidis hispaanlase kuni finišini enda selja taga. Petrov lõpetas kuuenda kohaga, Alonso oli seitsmes. Sellest ei piisanud MM-tiitli võitmiseks, sest üldarvestuses oli Hispaania mehe selja taga Sebastian Vettel, kes noppis hgooaja viimasel etapil esikoha ja edestas Alonsot tiitliheitluses nelja punktiga.

Enne selle aasta Portugali etappi tõmbas Petrov endale taas tähelepanu, kui kritiseeris spordimaailmas populaarset Black Lives Matter liikumist, mida toetab aktiivselt ka F1 sarja üldliider Lewis Hamilton. „Mis siis, kui mõni sõitjatest tuleb kapist välja ja ütleb, et on gei? Kas siis minnakse vikerkaare-lippudega tänavatele ja julgustatakse kõiki teisi ka geideks hakkama?“ kõlas Petrovi sõnavõtt selle kohta, et enne F1 etappe on mustanahaliste toetuseks avaldatud toetust põlvitamisega.

Venelase kommentaar käis Hamiltonile vastukarva ja ta andis sellest ka teada. „Ütleksin, et see on üllatus, et ametisse võetakse inimesi, kellel on sellised uskumused ning kes nii valjuhäälselt räägib vastu sellele, mille eest me proovime võidelda,“ nentis Hamilton. FIA kaitses Petrovi kohtunikuks määramist väitega, et mehe personaalseid seisukohti ei võetud arvesse.