Sisuturundus
29. oktoober 2020, 17:24

KOGEMUSLUGU | Kasutasime köögiseinal loodusfotot, mis on justkui aknaks metsa

Unistuste kodu on naljaga pooleks kirjeldatud kui majakest metsa sees, mere ääres ja keset linna. Päriselus on valikud napimad, kuid see pole veel põhjus unistustest loobumiseks. Miljonivaade võib avaneda ka ilma akendeta.

Meie koduks oleva ridaelamu keskmisel boksil on ainult 2 välisseina, mis omakorda piirab akende arvu. Köögis toimetades oleks ju tore aknast välja vaadata, kuid antud olukorras sai köögimööbel paigaldatud ilma akendeta seina ja avatud ruumilahenduse puhul jäi ruum kuidagi igavaks. Olukord viis mõtted selles suunas, et muuta köögisein hoopiski vaateks loodusesse ja kasutada mööbli taga plaaditud pinna asemel fotot.

Kohe tekkis ka mitmeid küsimusi. Kas seina saab katta fotoga, mis oleks lihtsasti puhastatav? Mis materjali kasutada, kuidas seda paigaldada, et ei peaks muutma pistikute asukohti ja mööblit eemaldama?

Tänu igapäevatööle trükikojas Grano puutun palju kokku fototöötluse ja suures formaadis printimisega ja vastavate materjalidega. Köögiseinale pilti otsides alustasime kodusest fotopangast. Mälu järgi oli seal seinale sobivaid pilte piisavalt. Õnnetuseks selgus, et kunagiste digikaameratega tehtud ülesvõtetest ei piisa, et printida pea 3 ruutmeetri suurust pilti. Aastaaeg ei soosinud kordusvõtte tegemist ja nii asusime otsima kohalike fotograafide portfooliotest. Otsingud lõppesid sellega, et ostsime nimeka fotograafi Sven Začeki panoraamfoto händkaku lennust. Pilt sai mõõdus 4,0 x 0,7 m.

Köögimööbel, segistid ja muud tööpinnalt väljaulatuvad detailid olid pildi paigaldamise hetkeks igapäevaselt kasutuses. Kahjuks ei ela meie kodus kogemustega santehnikut, seetõttu oli selge, et huvi paikapandu mahavõtmiseks puudus. Ühe tükina paigaldatav pilt pidi olema piisavalt painduv, kuid hiljem jääma sile, tugev ja hästi puhastatav.

Seina läks 3 mm paksune, kuid painduv komposiitplaat, mis vastas seatud ootustele ning millegi demonteerimiseks puudus vajadus. Materjali oli eelnevalt freesitud seinakontaktide avad, mis tegi paigaldamise lihtsaks ka professionaalset abi kasutamata. Montaažiliimi abil seina paigaldatud pilt oli kaetud kergesti puhastatava mati laminaadiga.

Komposiitplaat püsib hästi vormis nii sise- kui välistingimustes ning on CNC pingiga hästi töödeldav.

Seetõttu saab plaadist välja freesida ka keerulise kujuga avasid. Ka köögist mõnevõrra niiskematesse ruumidesse nagu soklikorrused ja täiskeldrid sobitub materjal hästi kuna see ei muuda paigaldatuna oma vormi.

Tänapäeval avarduvad valikuvõimalused pidevalt. Sisekujunduses on plaatmaterjalidele lisaks  võimalik kasutada nii trükitud tapeete kui ka kangaid. 

Tekkis huvi? Vaata täpsemalt SIIT!