Yves MattonFoto: PA/Scanpix
WRC
26. oktoober 2020, 20:48

Hea uudis Tänakule? Monza ralli pole tänavu heinapallide ja šikaanide vahel nikerdamine

Rahvusvahelise autoliidu (FIA) rallidirektor Yves Matton tunnitas, et Monza ralli MM-kalendrisse lisamine tekitas neis vastuseisu ja esialgu lükati korraldajate palve tagasi. Meelemuutus tuli siis, kui lubati teha korralik võistlus, kus heinapallide ja šikaanide vahel nikerdamise asemel on päris kiiruskatsed.

Suvel selgus, et mitmed algsesse MM-kalendrisse planeeritud rallid ei saa toimuda, mistõttu said oma võimaluse Rally Estonia ja Ieper. Pikalt eeldati, et WRC-karavan jõuab ka Horvaatiasse, kuid selle asemel tõmmatakse hooajale joon alla Monzas, mis esialgu plaanidesse ei mahtunud? Dirtfish uuris Yves Mattonilt, et mis tekitas meelemuutuse.

"Esiteks soovisime korraldada võimalikult palju WRC-etappe, et tekitada MM-sarjale väärtust. Mõned kuud tagasi teatas Monza, et nad soovivad korraldada ralli, mis kulgeks ainult ringrajal. Nagu oli Monza rallisõu," rääkis Yves Matton. "Võin teile öelda, et mina ega keegi FIA juhtkonnast polnud selle poolt."

Peagi tulid itaallased tagasi plaaniga, mis oli rallisarja juhtidele vastuvõetavam. "Meil on nüüd kavas segavõistlus ning olen algusest peale öelnud, et see võib olla midagi uut ja huvitavat," jätkas ta.

Monzas sõidetakse reedel ja pühapäeval ringrajal, laupäeval siirdutakse mägedes asuvatele sõiduteedele. Kuna sealne rallisõu oli peamiselt heinapallide ja šikaanide vahel nikerdamine, siis peeti juba eos etapi üheks suursoosikuks Thierry Neuville'i. Belglasele sobivad sellised rajad ja lisaks on ta seal varem võistlemas käinud. Matton kinnitas, et Itaalias toimuv WRC-etapp siiski ei meenuta varasematel aastatel nähtud.

"Tahame ringrajal teha nii palju päris kiiruskatseid kui võimalik. Need pole heinapallide ja šikaanidega nagu minevikus," kinnitas ta.

"Meil on päris teedel toimuvad päris kiiruskatsed, mis on segatud ringrajal sõitmisega. Olen alati öelnud, et 2020. aasta andis meile võimaluse proovida uusi asju. Võib-olla saame sarnast lahendust kasutada tulevikus mõnes muus riigis."