Kohtuprotsess Saksamaal.Foto: POOL/Scanpix
Doping
29. oktoober 2020, 18:09

Saksamaal astus kohtu ette dopinguarst Schmidti kahtlase minevikuga abiline

Saksamaal Münchenis jätkus täna kohtuprotsess dopinguarsti Mark Schmidti väidetava abilise Dirk Q üle.

Portaal Sportschau.de vahendas, et täna astus esimest korda kohtu ette Schmidti väidetav abiline Dirk Q, kes ainsana pole end üheski dopinguvahendamise patus süüdi tunnistanud. 38-aastast kohtualust süüdistatakse antidopingu seaduse rikkumises ning süüdistaja nõuab talle mitmeaastast vangistust.

Lisaks Schmidtile ja dopingusaagale on Dirk Q minevik juba niigi kirju. Sportschau.de väitel kuulus süüdistatav paremäärmuslaste parteisse ning on seepärast kohtu ees käinud ka varem, viimati 2008. aastal. Praeguses protsessis tegi täna oma sõnavõtu Berliini advokaat Sebastian Scharmer, kelle sõnul põhjustas kohtualune varasemalt tõsiseid füüsilisi vigastusi. „Dirk Q üle mõisteti kohut 2008. aastal ja teda süüdistati ühe mu kliendi isa tapmises ja teise ohvri peksmises,“ väitis Scharmer. „Dirk Q kohta usuti, et toona kuulus ta Erfurdi paremäärmuslaste parteisse. Mõlemad ohvrid olid punkarid. Minu vaatepunktist on üsna selge, et selle kuriteo puhul oli tegemist poliitilise taustaga. Üks kahest kõnealusest isikust suri pärast seda, kui praegune kohtualune neid peksis.“

Hoolimata oma varasemast kohtuprotsessist on Dirk Q praegu kohtu all seetõttu, et olevat aidanud Mark Schmidtil teostada veredopingu kasutamist. Väidete kohaselt olevat just Dirk Q toonud veredopingu säilitamiseks vajaliku külmiku Austriast Saksamaale.

Mõned päevad enne tänast oli kohtus tõendina esitatud Dirk Q tehtud telefonikõne, mida ametivõimud pealt kuulasid. Toru teises otsas oli olnud just Schmidt ja mehed rääkisid sellest, et Dirk Q oli näinud Saksa telekanali ARD dopinguteemalist filmi, millest kogu vahelevõtmise protsess alguse sai. Schmidt sõnas omavahelises kõnes abilisele, et olukord pole üldse nii dramaatiline ja nimesid ju niikuinii ei mainitud. Dirk Q vastas omalt poolt, et ARD filmis teinud Joahnnes Dürri näol on siiski tegemist mehega, kes võib kõik päevavalgele tuua.