Martin Järveoja ja Ott Tänak Rally Estonia finišis.Foto: Mari Luud
WRC
30. oktoober 2020, 13:54

Ieperis riskida sooviv Tänak: Kehala ralli ajastus on hea, võistlus toimub nädal enne MM-etappi

Autoralli MM-sarja valitsev maailmameister Ott Tänak osaleb novembri keskel peetaval Kehala minirallil. Mehe sõnul on see hea võimalus Ieperi ralli eel sõidutunnetuse leidmiseks.

"See on midagi uut ja väga põnevat. Korraldajad teevad selle ralli nimel ränka tööd, seega on tore tulla ja üritust sel moel toetada. On alati tore, kui saan Hyundai i20 Coupe WRCga kodumaal sõita," ütles Tänak portaalile DirtFish.

Kehala ralli toimub 14. novembril Rakvere lähedal asuvas autospordikompleksis. Kokku oodatakse starti 15 ekipaaži, sealjuures on võistluste juhil õigus osalejate arvu vajadusel suurendada. Päeva vältel sõidetakse kolm erinevat lisakatset kokku kolmel korral kogupikkusega 56,91 km.

Eesti meistrivõistluste kalendrisse mittekuuluva sarjavälise võistlusena annab see nii korraldajatele kui ka võistlejatele võimaluse katsetada uusi korralduspõhimõtteid ja koguda väärt teadmisi tulevikuks, et tagada rallispordi järjepidev areng.

Ralli direktori Madis Hallingu sõnul on võistluse peamiseks märksõnaks kompaktsus. "Tegemist on unikaalse võistlusformaadiga, kus lisakatsete kilometraaž jääb alla 60 ja võistlus peetakse ühepäevasena kolmes osas. Kompaktne formaat pakub sisutiheda päeva nii publikule kui ka võistlejaile.  Publikule on kõige atraktiivsem pealtvaatamise koht muidugi Kehala Ringi kompleks, kus autod on pikal distantsil hästi jälgitavad," lausus ta mõned päevad tagasi pressiteates.'

Lisaks Tänakule on stardinimekirjas muuhulgas Georg Gross, leedukas Vladas Jurkevičius, saud Rakan AlRashed ning Raul ja Gregor Jeets.

"Meil pole enam midagi kaotada"

Ehhki Kehala ralli trassist vaid 2% on asfaldil, siis Tänak näeb seda hea võimalusena käe soojas hoidmiseks. "Ajastus on hea, sest võistlus toimub nädal enne Ieperi MM-rallit, milleks vajan sõidutunnetust. Ma pole muidugi kindel, kas võistlusolud saavad sarnased olema," lisas eestlane.

Hyundai piloot tunnistas neljapäeval WRC kodulehele antud intervjuus, et tingimused Ieperi rallil on keerulised: "Kuid olud võivad anda meile võimaluse riskida ja kui tekib selline olukord, siis peame seda tegema. Kindlasti pole meil enam midagi kaotada."

Tänak jääb WRC-sarja liidrist Elfyn Evansist maha 28 punktiga, hooaja lõpuni on jäänud veel kaks etappi. Aastale tõmmatakse joon alla Monzas, aga enne tuleb asfaldile minna Belgias.

"Auto seadistus tuleb üsna sarnane Saksamaaga. Testi põhjal on mul auto osas üsna hea tunne. Kas sellest piisab? Peame ootama ja vaatama, mis seis on ülejäänud kuttidel," jätkas valitsev maailmameister. Ieperi rallil võib mängu tulla ilmafaktor – sellisel juhul saab otsustavaks õige rehvivalik ja strateegia.

Samas pole Ieperi ralli toimumine sugugi kindel, sest Belgia vaevleb koroonapandeemia käes. Reedel arutab sealne valitsus erinevaid ennetusmeetmeid ja nende tõhusust. Väidetavalt ärgitatakse Belgia võime kehtestama eriolukorda, nagu on tehtud naaberriikides. Sellisel juhul oleks MM-ralli toimumine loomulikult löögi all.