Soome hokilegend Marko Palo oli paigaldamas äärekive, kuid siis juhtus õnnetus, mis röövis talt jala. (Pilt on illustratiivne)Foto: Arno Saar
Jäähoki
30. oktoober 2020, 15:03

Soome hokilegend kaotas õnnetuses jala: ütlesin arstile, et lõigaku see maha

Endine soome hokimängija Marko Palo rääkis Iltalehtile oma õnnetusest, kus ta kaotas jala.

Ääreründajana tegutsenud Palo on Soomes hokilegend. 1995. aasta MMil oli ta kulla võitnud koondises, aasta varem sai ta auhinnakappi maailmameistrivõistluste hõbeda ja Lillehammeri olümpiapronksi. Karjääri järel läks ta tööle kivitööstusesse, kus algselt tegutses isa ettevõttes ja siis lõi oma firma.

Kuid 14. septembril juhtus Paloga õnnetus, mille tagajärjel tuli parem jalg alates pahkluust amputeerida. "Tegime ringristmikku. Äärekivi soone kõrval oli kaks kahe meetri pikkust ja 70 sentimeetri kõrgust graniitkivi kaubaalust" meenutas ta. Üks selline moodustis kaalub 2100 kilo.

"Lükkasin vibraatori tööle ning seejärel sõitis ekskavaator asfaldile. Käskisin tal kaevama minna ja pidin kivide paigaldamiseks võtma teise masina," jätkas 53aastane Palo. "Masinajuhiks oli juhuslikult minu poeg, kes karjus, et kivid kukuvad!"

Palo oli ekskavaatori ja peaaegu pooleteise meetri kõrguselt vajuma hakanud kivide vahel ning põgenemistee puudus. Ta üritas viimasel hetkel eest ära põigata. Vasaku jala jõudis ta asfaldile tõmmata, kuid parem jäi tee kõrval olevasse soonde.

"Siis tuli see 2100 kilo ja käis tsumps! Teadsin kohe, et sellele jalale tehti pai," rääkis Palo. Haiget sai ka mehe alaselg, kuid jalg jäi pahkluust alates täiesti selle alla. "Teadsin, et mul on valus, kuid ühelgi hetkel ei tekkinud mul paanikat. Ilmselt oli seal adrenaliin või väike šokk. Ma ei tea, kas see oli šokk, sest olin üsna teadlik ja sain aru, mis toimus."

"Jäin imelikku asendisse ja ütlesin meie kuttidele, et nad tooksid suurema ekskavaatori ja tõstaksid asjad jalalt maha. Nii palju mõistsin, et vöö võeti ära ja jala peale pandi surumisside, kuid verd ei tulnud palju. Ma isegi ei tea miks, sest jalg oli väga s*tas seisus."

Kiirabi viis Palo Helsingi Töölö haiglasse, kus selgus kurb uudis.

"Kirurg ütles õhtul, et see ei meenuta enam jalga. Järgmisel hommikul arutasime asja ja ta ütles, et suudaks jalast kolme ja poole aastaga midagi teha, kuid tõenäoliselt jääks see kärbsepiitsaks. Ta rääkis ausalt ja ütles, et tema meelest peaks selle amputeerima," jätkas Palo. "Ma ütlesin, et lõigake see maha."

Endine atleet võtab asja erakordselt külma rahuga. Peale amputeerimist ütles ta, et "see on vaid tükk jalga" ja tema suhtumine pole muutunud ka kuu hiljem.

"Nii see on. See pole suurem asi. Maailmas on juhtunud palju-palju hullemaid asju. Ja me räägime sentimeetritest, et kivid poleks siia tulnud," ütles ta ja osutas oma ülakehale. "Siis oleksin pooleks läinud."

Mehe enda nägemuses tal vedas. Hing on sees, ükski jäse halvatud pole ja ainus väike mure on, et tal on tükk jalga puudu. Siiski läbis ta mitu opetatsiooni ja paranemisprotsess alles ees. Palole tuli teha nahasiirdamine ja ühendati veresooni. Viimane operatsioon toimus kolm nädalat tagasi, järgmine ülevaatus toimub 24. novembril.

Seejärel soovib ta naasta tavaelu juurde. Jalale paigaldatakse silikoonist kest, milles otsa saab panna proteesi. Mees loodab, et jõuludeks on ta taas jalul. Jäähokimängijana tugeva füüsilise vormi poolest tuntud Palo alustas iseseisvalt juba ka treeningutega.

"Treenin oma keha kogu aeg. See on nagu mängijakarjääri alustamine algusest peale," võrdles ta ja nägi, et sportlase taust kulub talle marjaks ära. "Minu valmidus selles olukorras on kordades parem kui paljudel teistel."

Palo vaatab tulevikku helgetes toonides. "Usun, et tulevikus ei saa keegi isegi aru, et mul on protees. Kõnnin ilmselt üsna normaalselt," lootis ta. "Kindlasti suudan veel joosta ja lähen ka jääle"