Elfyn Evans - Martin Scott peavad viimaselt etapilt koguma 17 punkti ja on kindlasti maailmameistridFoto: Reuters/Scanpix
WRC
30. oktoober 2020, 16:25

SUUR ÜLEVAADE: kes ja millistel tingimustel tuleb autoralli maailmameistriks? Tänakul säilib teoreetiline šanss! (2)

Seoses äsjase uudisega Belgia MM-ralli ärajäämisest on nüüd Ott Tänakul äärmiselt keeruline maailmameistritiitlit kaitsta. Õhtuleht heidab aga pilgu punktitabelile ja arvutab, millisel juhul kroonitakse maailmameistriks Elfyn Evans, Sebastien Ogier, Thierry Neuville või Tänak.

Kuue ralli järel juhib tabelit 111 punktiga Evans (Toyota), kellele järgnevad Ogier (Toyota) 97, Neuville (Hyundai) 87, Tänak (Hyundai) 83 ja Kalle Rovanperä (Toyota) 70 silmaga.

Belgia etapi ärajäämisega on praeguse seisuga kavas veel vaid Monza etapp novembris, mille eest on maksimaalselt võimalik teenida 30 punkti (etapivõit 25 + punktikatse 5 punkti).

Elfyn Evans…

…tuleb maailmameistriks siis, kui teenib vähemalt 17 punkti, milleks tuleb tal saada näiteks ralli kokkuvõttes kolmas koht ning punktikatsel neljas koht või kokkuvõttes neljas koht ja punktikatse võit. Kui Evans lepib vähemaga, siis prantslasest meeskonnakaaslase Ogier’ täiuslik ralli (25+5) röövib britilt MM-tiitli.

Sebastien Ogier…

…peab Monzas kõik välja panema. Eeldusel, et Evans võtab rallit veidi ettevaatlikumalt, võib Ogier’l avaneda võimalus perfektse võistluse korral endale seitsmes MM-tiitel võita. Kui Ogier nopib maksimumpunktid, peab ta lootma, et Evans ei saa teist kohta või kolmandat kohta ja punktikatsel vähemalt neljandat kohta või neljandat kohta ja punktikatse võitu.

Juhul, kui Ogier rallit ei võida, aga jääb teiseks ja võidab punktikatse, peab ta lootma, et Evans ei saa võitu, kolmandat, neljandat või viiendat kohta. Lisaks ei sobi Ogier’le asjade kulg, et Evans saab kuuenda või seitsmenda koha ning punktikatse võidu.

Kui Ogier saab kolmanda või sellest kõrgema koha või neljanda-viienda koha ning punktikatse võidu, peab Ogier lootma, et Evans katkestab viimasel päeval ehk ei teeni punkte ei kokkuvõttes ega punktikatsel.

Thierry Neuville…

…võimalused on juba oluliselt väiksemad. Neuville’il on variant Evansit edestada vaid juhul, kui ta teenib ralli võidu ning Evans katkestab. Ralli võiduga (punktikatset mitte sisse arvestatuna) teeniks Neuville 25 punkti ja tõuseks 112 silma peale ehk ühe punktiga Evansist ette. Juhul, kui Neuville võidab ka punktikatse, peab ta lootma, et Evans ei teeni etapil seitset punkti, mille saab näiteks kuuenda koha ja punktikatsel ühe silma eest.

Lisaks peab meeles hoidma, et isegi Evansi totaalse ebaõnne korral ja Neuville’i täisedu korral ei tohi Ogier teenida rohkem kui 21 punkti. 21 silma võib Ogier kokku saada aga näiteks teise koha eest ning punktikatsel vähemalt kolmanda aja eest.

Ott Tänaku…

…võimalused on veel teoreetilisemad kui meeskonnakaaslase Neuville’i omad. Nagu Neuville’gi, peab Tänak lootma Evansi erakordsele ebaõnnele ja et britt ei teeniks vähemalt kolme punkti, mis on võimalik saada kaheksanda koha eest (4 punkti) või kasvõi üheksanda koha ja punktikatse viienda koha eest (2+1).

Lisaks peab Tänak arvestama Ogier’ ja Neuville’iga. Juhul kui Evans siiski langeb mängust välja, peab Tänak meeskonnakaaslase Neuville’i edestamiseks ralli võitma ning lootma, et belglane ei saa teist kohta ja punktikatselt kolmandat kohta. Kui Tänak võidab ralli ja punktikatse, siis ei piisa Neuville’ile isegi teisest kohast üldarvestuses ja punktikatsel

Paaris Tänak-Ogier piisab prantslasel eestlase edestamiseks vähemalt 17 punktist ehk kas teisest kohast, üldarvestuses kolmandast ja punktikatsel vähemalt neljandast kohast või üldarvestuses neljandast ja punktikatsel vähemalt neljandast kohast.