Ott Tänak sõidutas ajakirjanikkuFoto: Reuters/Scanpix
WRC
30. oktoober 2020, 22:02

EKSKLUSIIVNE VIDEO | Ajakirjanik sõitis Ott Tänakuga kaasa: „Kui kahtled ühes kohas, kaotad kohe sekundi!“

WRC TV ajakirjanik Julian Porter sõitis kaasa autoralli maailmameistri Ott Tänakuga ja kuulis, mida eestlane tunneb kiiruskatsetele minnes, seal kihutades ja finišijoont ületades.

Tänak märkis, et paar minutit enne katset, kui kaardilugeja annab ülevaate, mis kiiruskatsel juhtima hakkab, käiakse läbi keerulisemad kohad, et need paremini meelde jääks, ent sellele järgneb täielik keskendumine.

„30-40 sekundit enne starti on alati täielik keskendumine. Rajale minnes on fookus ainult toimuval. Esimeses korvus tavaliselt tunnetad rada ja siis hakkad suruma,“ kirjeldas Tänak.

Küsimusele, millal rehvid on nõnda soojaks sõidetud, et neid saab täielikult usaldada, vastas Tänak: „See oleneb katse pikkusest. Pikal katsel ei tahagi, et rehvid liiga kiiresti kuumeneks, et need oleksid parimas konditsioonis olulisematel rajalõikudel. Lühikesel katsel tuleb rehvid võimalikult kiiresti sisse sõita.“

Tänak märkis veel, et kuna autoralli maailma tipus on konkurents nii tihe, siis kõik väiksemadki eksimused maksavad kohe kätte.

„Kõik peab olema täpselt paigas. Kui kahtled ühes kohas, kaotad kohe sekundi,“ nentis eestlane. „Pärast finišit analüüsid kiiresti oma enesetunnet ja sooritust ning mõtled, mida saaks paremini teha.“