Imola ringrajale tagasi jõudnud F1 sarjaga seotud inimesed Ayrton Sennat mälestamas.Foto: JENNIFER LORENZINI/Scanpix
Vormel 1
31. oktoober 2020, 12:41

KURB MEENUTUS | F1 sari naasis Ayrton Sennalt elu röövinud ringrajale

Vormel 1 sarjas sõidetakse sel nädalavahetusel Imola ringrajal, mis sai 26 aastat tagasi saatuslikuks Ayrton Sennale.

1994. aastal sõideti Imola ringrajal San Marino GP-d. Nädalavahetus kujunes sündmusterohkeks ja esimesena sai sellest aimu Rubens Barrichello, kelle auto paiskus vabatreeningul Variante Bassa šikaanis turvavõrkudesse. Helikopter viis ta haiglasse, kus sai loa päev hiljem starti tulla. Kurvad sündmused jätkusid laupäevases kvalifikatsioonis, kui Roland Ratzenberger kaotas kiires Villeneuve'i kurvis oma Simteki üle kontrolli ja sõitis suurel kiirusel vastu seina. Õnnetuses ränki vigastusi saanud austerlane suri paar tundi hiljem haiglas.

Sellega polnud kurvad sündmused aga lõppenud. Pühapäevane sõit algas avariiga ja rajale tuli turvaauto, milleks oli Opel Vectra. Williamsi masina roolis istunud 34aastane Senna oli varemgi selle turvaauto suhtes muret tundnud: ta leidis, et Opel Vectra ei suuda arendada vormelite ees piisavat kiirust ja sestap jahtuvad autode rehvid liialt maha. Turvaauto lahkumise järel jätkus võistlus kuuendal ringil ning ring hiljem sõitis Senna kiirusel 310 km/h Tamburello kurvis teelt välja, otse vastu rada ääristavat betoonseina. Kohale jõudnud arstid tõstsid Brasiilia vormelitähe masinast välja ja võistluspaika saabus rusuv vaikus. Paraku jäi see kolmekordse maailmameistri ja läbi aegade üheks parimaks F1 sõitjaks peetava Senna viimaseks sõiduks, sest ta suri saadud vigastustesse.

Videot näeb ka DailyMotioni kodulehelt siit.

Imola ringrajal sõideti edasi kuni 2006. aastani, seejärel eemaldati etapp F1 kalendrist. Nüüd on kuninglik võidusõidusari tagasi kurikuulsal ringrajal ja see on avaldanud mõju mitmele sõitjale. Nii näiteks kannab AlphaTauri Honda sõitja Pierre Gasly Sennale pühendatud kiivrit.

Oma seitsmenda F1 tiitli poole kihutav Lewis Hamilton sõnas, et sel rajal sõita on eriline. „1994. aasta on midagi, mida peame kõik meeles pidama. Tegin täna seal ühe ringi ja see oli väga eriline. On eriline, et saad sõita ja näha ajaloolist ringrada, kus samas on rasked mälestused sellest, et see on koht, kus Ayrton õnnetuse tegi,“ vahendas Hamiltoni sõnu gpblog.com.

Täna sõidetakse Imolas nädalavahetuse ainuke vabatreening ja ka kvalifikatsioon, võidusõit on kavas homme.