Tõnis Lukas.Foto: Teet Malsroos
Käsipall
2. november 2020, 10:40

Kultuuriminister Lukas käsipalluritele: soovime teile EM-valikmänguks edu nii mängukorraldamise kui ka mängu positiivse lõpptulemuse osas!

Kultuuriminister Tõnis Lukas ei rahuldanud käsipalliliidu taotlust kehtestada Saksamaa koondisele seoses Euroopa meistrivõistluste valikkohtumisega eritingimused. Avaldame tema vastuse täispikkuses.

"Täname teid Vabariigi Valitsusele saadetud kirja eest, milles soovite Saksamaa Käsipalliföderatsioonile erandit praegu kehtivatest COVID-19 haigust põhjustava koroonaviiruse leviku tõkestamise piirangutest. Selgitame, et Vabariigi Valitsuse 18.08.2020 korralduse nr 282 punkti 1 kohaselt peab isik, kes on ületanud riigipiiri Eestisse sisenemise eesmärgil, Eestisse saabumisest 14 kalendripäeva jooksul viibima oma elukohas või püsivas viibimiskohas. Alates 01.09.2020 võib isik lahkuda oma elukohast või püsivast viibimiskohast, kui ta täidab edasilükkamatuid ja vältimatult vajalikke töökohustusi tööandja otsusel ja on teinud riiki saabumise järel vähemalt ühe COVID-19 haigust põhjustava koroonaviiruse SARS-CoV-2 testi, mille tulemus on negatiivne.

Korralduse mõttes hõlmab töökohustuste täitmine ka sportlasi ja teisi spordivaldkonnaga seotud isikuid, kes osalevad võistlustel ja treeningutel, kui nad teevad seda professionaalsel või poolprofessionaalsel tasemel. Sõltumata töötamise liigist, vormist, perioodist või eesmärgist on tööülesannete täitmise eelduseks, kui isik teeb vähemalt ühe COVID-19 haigust põhjustava koroonaviiruse SARS-CoV-2 testi ning selle tulemus on negatiivne.

Oleme seisukohal, et praegune õiguslik raamistik ei võimalda Vabariigi Valitsusel teha erandit Saksamaa Käsipalliföderatsioonile seoses 08.11.2020 Eestis toimuva Euroopa meistrivõistluste valikmänguga. Olles tutvunud teie kirjas esitatud argumentidega puudub meie hinnangul praegu ka piisav avalik huvi olemasoleva õigusliku raamistiku muutmiseks olukorras, kus koroonaviirusesse nakatunute arv nii Eestis kui ka Euroopas on tõusutrendis.

Kokkuvõtteks märgime, et Eesti ja Saksamaa meeste rahvuskoondiste Euroopa meistrivõistluste valikmängu toimumise eeldus on Saksamaa delegatsiooni Eestisse saabumise järel ühe COVID-19 haigust põhjustava koroonaviiruse SARS-CoV-2 testi tegemine ja selle negatiivne tulemus. Soovime teile antud valikmänguks edu nii mängukorraldamise kui ka mängu positiivse lõpptulemuse osas!“

Lugupidamisega Tõnis Lukas, minister