Martin Himma.Foto: Raiko Jool
Talisport
3. november 2020, 13:03

Martin Himma otsustas Rehemaa laagrist loobuda: ma ei taha sellega kuidagi seotud olla (1)

Martin Himma suusad rändavad parasjagu Aivar Rehemaaga Põhja-Soome Olosele, kuid sportlane otsustas eilse uudise valguses kolmenädalasest lumelaagrist loobuda.

"Ma ei taha sellega kuidagi seotud olla," sõnas Himma telefonitsi Õhtulehele. "Mu treener on ju tegelikult Kalju Ojaste ja ma treenin tema plaanide järgi, ka Olosel oleks see olnud nii."

Himma hääles oli kuulda pettumust. See on arusaadav, sest üks tähtsamaid hooajaeelseid laagreid jääb tema vaatevinklist tühja koha pealt ära. Suusaliit teavitas eile õhtul sportlasi ja ajakirjandust, et dopingureeglite rikkumise tõttu spordis tegutsemise keeldu kandev Mati Alaver aitas Rehemaal hankida Soome suusaliidust A. R. Pro suusatiimi jaoks Olosele laagrisse minekuks vajalikku kutset.

"Ma isegi ei teadnud, et Aivar on kuidagi Matiga rääkinud või muud sellist. Polnud õrna aimugi," ütles Himma. "Järsku sain Tõnu Seililt meili. Mõtlesin, mis asja?! Ma reaalselt ei teadnud mitte midagi."

Ta lisas: "Kuna meil endal on finantsvõimalused piiratud, siis tundus Aivari tiimiga koos laagerdamine mõistlik mõte, seda enam, et lubati laagrid kinni maksta. Siiani oleme ühe ühise laagri teinud Ramsaus, mille eest pidin ise tasuma 400 eurot ja ülejäänu leidis Aivar. Nüüd läks väga halvasti, et asjad sellise pöörde võtsid."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sõnatuks võtab #ramsau #ramsauamdachstein #kindakeskus #lihavyrst 📸: @biathlonlilg

A post shared by Martin Himma (@impzs) on

Kuivõrd lumele oleks hädasti tarvis minna, hakkab Himma alternatiive otsima. "Ema ütles, et võib enda auto anda, et saaksin ikkagi [Olosele] minna. Ka klubi on nõus aitama ja toetama igatpidi. Usun, et leiame tekkinud olukorrale mingi lahenduse ja saan siiski lähiajal laagrisse sõita," arutles Himma.

"Olen pärast Ramsaud Eestis kõigile rääkinud, et ei jõua ära oodata, et saaks lumele ja võistelda. Endal on tunne, et sel aastal on toimunud nii suur areng. Videotest vaatan, et sõidan väga jõuliselt. Endal on väga lennukas tunne. Tahaks näha, kas suudan selle võistlustel ära realiseerida. Loodan, et suudan."

Lisaks Himmale pidid homme algavasse laagrisse minema Marko Kilp, Karl Sebastjan Dremljuga, Johanna Udras, Steve Vahi, Kaarel Kasper Kõrge ja Margaret Peterson.

Rehemaa kuulis Himma loobumisest Õhtulehe ajakirjanikult ega osanud öelda, kas keegi otsustab veel mitte minna. "Nagu näha, siis kommentaar, et sportlasi võidakse karistada, on ühe peal juba toiminud," sõnas Rehemaa, kes oli telefonikõne ajal parasjagu teel Olosele.

"Ma ei näe põhjust ametnikel sportlasi hirmutada, nad lihtsalt jätavad ühe tähtsaima hooajaeelse laagri ära. Alaliit ju niikuinii ei korralda, aga mina olin nõus. Kellelgi pole sundi tulla, see on sportlase enda otsus."