Eesti käsipallikoondis mängus Luksemburgi vastu.Foto: Aldo Luud
Käsipall
3. november 2020, 16:19

Eesti koondise homne vastane pidi loobuma mitmest mängijast

Homme õhtul algab 2022. aasta käsipalli Euroopa meistrivõistluste otsustav valikturniir. Eesti rahvusmeeskond mängib esimese valikmängu võõrsil Austriaga, kes jäi avamängu eel mitmest mängijast ilma.

EM-valikturniiril osaleb 32 meeskonda, kes jagatud kaheksasse alagruppi. Finaalturniirile saavad kaheksa alagrupi kaks esimest ning lisaks neli paremat kolmanda koha saavutanud koondist. Eestiga koos kuuluvad 2. alagruppi peale Austria veel ka Saksamaa ning Bosnia ja Hertsegoviina.

Thomas Sivertsson: meie meeskonnavaim on väga hea

„Meil on alagrupis kolm väga tugevat vastast ja esimene test Austria vastu saab kohe olema kõva kogemus. Pärast jaanuari pole me meeskonda kokku saanud, aga sama mure on teistelgi koondistel. Esimene treening Tallinnas kulus meeldetuletamisele, kuid teises trennis toimis kõik juba hästi,“ sõnas Grazis maandunud koondise peatreener Thomas Sivertsson käsipalliliidu kodulehe vahendusel.

„Tähtis on, et kõik 16 mängijat on terved ja meeskonnavaim on väga hea. Nüüd on meil Grazis veel kaks harjutuskorda ja loomulikult on palju, mida vaja läbi mängida või arvestada. Samas ei kavatse me üle töötada, sest meeskonnas peab säilima ka värskus ning pallurid peavad püsima terved,“ selgitas Sivertsson.

Eesti koondise 16 mängija hulgast on puudu mitmed olulised mehed. Venemaalt ei ole koondisega ühinenud Dener Jaanimaa, Saksamaal mängivatest palluritest on puudu Mait Patrail ja Karl Roosna ning Prantsusmaalt Jürgen Rooba. Vigastatute nimekirjas on teiste seas kogenud väravavaht Eston Varusk ja vasakäär Henri Sillaste.

„Lisaks eelmainitutele jäävad eemale ka Rootsis pallivad Hendrik Varul – kelle õlg pole veel sada protsenti terve – ning Robin Oberg. Aga midagi pole teha, maailm on pea peale keeratud ja peame iga olukorraga kohanema. Tänasel koondise koosseisul on minu täielik usaldus ja kui juba platsile astume, siis tahame võita,“ sõnas peatreener Sivertsson paar päeva tagasi.

Sarnaselt Eestiga koges Austriagi suure tagasilöögi. Kui meeskonna suurima staari, THW Kieli tagamängija Nikola Bilyki puudumine põlvevigastuse tõttu oli varem teada, siis viimasel hetkel tuli asendada veel seitse olulist pallurit. Neist viis Saksamaa klubidest ja üks Ateena AEK-ist ning teiste seas jääb eemale ka Bundesligas üle 2200 värava visanud Robert Weber.

„Oleme kursis viimaste uudistega, et austerlastel jäävad mitmed võtmemängijad eemale. Mõnes mõttes on olukord võrdsustunud ja küllalt sarnane meie seisuga. Nii meil kui neil on puudu esinumbrid parem- ja vasaksisemise positsioonil ja mõned ääred, aga olemas põhiväravavaht ja joonemängijad,“ võrdles Eesti koondist 2018. aasta suvest juhendav rootslane.

Eesti ja Austria on varem omavahel kohtunud üheksa korda, neist kaheksa EM- või MM-valiksarjas. Võite on Eestil kaks, Austrial kuus ning korra mängiti viiki. Viimased mängud jäävad aga peaaegu 13 aasta taha, kui MM-valiksarjas jäädi kuue väravaga alla Põlvas ja kolmega Bregenzis.

Austria koondis on EM-finaalturniirile kvalifitseerunud neli korda. Viimasel EM-il – mis toimus tänavu jaanuaris osaliselt ka Austrias – saadi ajaloo parim ehk kaheksas koht. Austria suurim saavutus ulatub II maailmasõja eelsesse aega, sest 1936. aasta Berliini olümpiamängudel –siis veel 11 vs 11 mängus – ja kaks aastat hiljem MM-il võideti hõbemedalid.

„Austria osalemine EM-finaalturniiril andis meeskonnale palju rohkem aega koos treenida. Sellega kasvas tiimi ühtsus ja eriti alagrupifaasis oli Austria meeskonnana vägagi terviklik. Tugevamate vastastega teises faasis läks neil raskemaks, aga ohtlikud on nad kindlasti ka ilma Bilyki ja Weberita,“ hindas Sivertsson.

Kolmapäevane mäng Grazi 2018. aastal valminud suures ja kaunis Raiffeisen Sportparki käsipallisaalis toimub pealtvaatajateta. Austria Käsipalliliit tegi vastava otsuse pühapäeval, konsulteerides kohalike ametivõimudega. Austria – Eesti mängu kohtunikud on itaallased Marco Di Domenico ja Lorenzo Fornasier ning EHF-i delegaat austerlane Gerhard Reisinger.

Austria koondis EM-valikmänguks Eesti vastu: Thomas Eichberger (ThSV Eisenach), Sebastian Frimmel, Lukas Herburger (mõl Schaffhauseni Kadetten), Fabian Posch, Jakob Jochmann (mõl Kremsi Erber UHK), Florian Kaiper, Julian Ranftl, Julian Pratschner (kõik Westwieni SG Insignis Handball), Gerald Zeiner, Sebastian Spendier, Richard Wöss (kõik Sparkasse Schwaz Handball Tirol), Tobias Wagner, Lukas Hutecek, Nikola Stevanovic, Marin Martinovic (kõik Margareten HC Fivers WAT), Thomas Hurich, Lukas Schweighofer (mõl Hardi ALPLA HC) ja Dean Pomorisac (Ferlachi SC Kelag). Peatreener Aleš Pajovic, abitreener Erwin Gierlinger.