F1 masinad sõidavad järgmisel aastal ka Saudi Araabias.Foto: RUDY CAREZZEVOLI/Scanpix
Vormel 1
5. november 2020, 17:58

KINDEL: F1 sarjas kihutatakse järgmisel aastal vastuolulises Saudi Araabias

Vormel 1 sari andis täna teada, et 2021. aasta kalendrisse lisandus etapp Saudi Araabias, kus on suuri probleeme inimõigustega.

Järgmise aasta vormelikalender pole veel paigas, kuid täna sai selgeks, et igal juhul kihutatakse üks võidusõit Saudi Araabias Punase mere ääres asuva Jeddah linna tänavatel. Tegemist saab olema öise etapiga.

„Saudi Araabia on riik, mis on kiirelt muutumas spordi ja meelelahutuse keskuseks. Viimastel aastatel on seal toimunud mitmeid suuri üritusi ja oleme väga õnnelikud, et järgmisel aastal jõuab sinna ka F1 sari,“ vahendas vormel 1 sarja tegevjuhi Chase Carey sõnu formula1.com. „See piirkond on meile väga tähtis ja kuna 70% Saudi Araabia elanikest on nooremad kui 30 eluaastat, siis oleme väga elevil potentsiaalsete uute fännideni jõudmise üle.“

Mitte kõik ei olnud aga selle uudise üle rõõmsad. Portaal planetf1.com vahendas, et juba enne lõplikku otsust teenisid F1 sarja juhid kriitikat, sest rahvusvahelise inimõiguste organisatsiooni Amnesty International andmetel kasutab Saudi Araabia sporti selleks, et leevendada inimõiguste kohutavat olukorda.

„Saudi võimud näevad eliitseid spordivõistluseid kui vahendeid, millega üles vuntsida oma kehva reputatsiooni,“ vahendas planetf1.com Amnesty Internationali esindaja Felix Jakensi sõnu. „Enne Jeddah’s toimuvat etappi kutsume kõiki F1 sõitjaid, omanikke ja tiime üles, et nad räägiksid riigis valitsevatest inimõiguste olukorrast.“

Vormel 1 sarja esindajad vastasid omalt poolt, et kuningliku võidusõidusarja jõudmine Saudi Araabiasse võib riigile avaldada hoopis positiivset mõju. „F1 on juba kümneid aastaid avaldanud riikidele positiivset mõju nii majanduslikult, sotsiaalselt kui kultuuriliselt. Suhtume oma kohustustesse väga tõsiselt ja oleme inimõiguste ning teiste sarnaste teemade suhtes juba näidanud oma seisukohta,“ viitas F1 esindajate vastus Black Lives Matter kampaaniale. Nimelt on vormel 1 sai üks spordiala, kus enne etappe sõitjad kampaania raames põlvitavad.

Saudi Araabias on inimõiguste rikkumisi leitud väga erinevates valdkondades. Sel kevadel leevendati riigis surmanuhtluse kasutamist, kuid endiselt on seal kõrgeim hukkamiste arv maailmas – terrorismis, mõrvas, vägistamises, relvastatud röövides ja narkokaubanduses süüdi mõistetud kahtlusaluseid ootab tihti ees just surmanuhtlus. Eelmisel aastal hukati kuningriigis kokku vähemalt 187 inimest.