Viljar Lipard.Foto: Erakogu.
Võitlussport
5. november 2020, 22:52

Eesti judoka jõudis noorte EMil medalimatšini

Horvaatias Porecis toimuvatel judo U21 vanuseklassi Euroopa meistrivõistlustel tegi hea tulemuse 17-aastane Viljar Lipard, kes alistas kolm vastast ning jõudis medalimatšini.

Kuna U18 Euroopa meistrivõistlused, mis pidid toimuma Riias, tuli korraldajatel eriolukorra tõttu ära jätta, otsustas Lipard ennast proovile panna juunioride vanuseklassis.

Lipardi kehakaalus -66kg oli võistlemas 38 sportlast. Loosi tahtel oli Audentese spordiklubi sportlane esimeses ringis vaba. Teises ringis kohtus ta Liechtensteini esindaja Tristan Freiga. Väikeriigi esindaja meie sportlasele probleeme ei tekitanud. Lipard alustas aktiivselt ning heitis juba oma teise rünnakuga vastast waza-ari vääriliselt. Matš jätkus tallinlase dikteerimisel ning kui kulunud oli veidi alla kahe minuti sooritas Lipard ka ipponi väärilise heite ning liikus edasi kolmandasse ringi.

Kolmanda ringi vastaseks tuli Poola sportlane Michal Kowalczyk, kes oli varasemates kohtumistes alistanud Iisraeli ja Moldova sportlased. Esimene pool matšist oli suhteliselt tasavägine. Pikka kasvu poolakas valmistas Lipardile mõningast ebamugavust. Mida aeg edasi, seda rohkem hakkas aga meie sportlane oma maadlust peale suruma. Poolaka rünnakud ei olnud enam ohtlikud ning kohtunik karistas teda kahel korral kehva rünnaku ning passiivsuse eest. Matš läks lisaajale, mille 42. sekundil sooritas Lipard otsustava heite ning liikus edasi veerandfinaali.

Veerandfinaali vastane oli juba teisest puust. Grusiin Luka Kapanadze näol on tegemist 2017. aasta U18 maailmameistrivõistluste hõbemedalistiga. Vastane alustas väga agressiivselt, kuid Lipard võitles kõvasti ning suutis surve all hoopis ise rünnakuid sooritada ning vastasele passiivsuse eest karistuse välja meelitada. Siis lõi aga välja U18 ja U21 vanuseklassi sportlaste kogemuse vahe– kahel järjestikkusel rünnakul karistas Kapanadze ära Lipardi eksimuse haardemaadlusel ning heitis eestlast kaks korda waza-ari vääriliselt, mis andsid talle kokku ipponi ja pääsu poolfinaali. Grusiin jõudis hiljem ka finaali ja lõpetas päeva hõbemedaliga.

Lipard sai tänu veerandfinaali jõudmisele võistlust jätkata lohutusringis, kus vastaseks tuli ungarlane Botond Szeredas. Kui matšist oli kulunud veidi üle minuti, heitis Lipard vastast ipponi vääriliselt ning kindlustas sellega endale pääsu medalimatšile.

Pronksikohtumises kohtus Lipard venelase Abrek Nagucheviga. Naguchev, kes kaotas poolfinaalis oma vanemale vennale Kazbekile, on eelmise aasta U18 vanuseklassi maailmameister. Venelase vastu Lipard seekord veel ei saanud. Naguchev näitas väga mitmekesist ja küpset maadlust, ründas erinevate tehnikatega ohtlikult ning pööras Lipardi maasmaadluses kinnihoidmisesse. Aeg kellal tiksus täis ja Lipard pidi tunnistama venelase paremust ning lõpetama võistluse viienda kohaga.