Video: Hannes Dreimanis
Esport
6. november 2020, 15:18

ÕL VIDEO JA ARVUSTUS | PlayStation 5 tugevad küljed kaaluvad üle selle mõningad pisivead

Järjekordne konsooligeneratsioon on otsa lõppemas ning horisondil ootavad ees uhiuued mänguseadmed. Sony puhul on kõik lihtne ja arusaadav – PlayStationi kaubamärk säilib, vahetub vaid number. Reaalne PlayStation 5 on aga palju enamat kui pelk numbriuuendus.

Julge disain

Nüüdseks oleme kõik näinud meeme ja naljapilte PlayStation 5 pisut ebahariliku disaini kohta. Olgem ausad, võrdlused Dubai pilvelõhkujate ning ulmelist välimust omavate õhupuhastajate ja digiboksidega pole kohatud. Samas saab kiita Sonyt kasvõi selle eest, et on julgetud erineda. Selle tulemusena ei seisa teleka kõrval lihtsalt järjekordne must kast. 

Küll aga võib tänu oma keskmisest korpulentsemale kogule tekkida situatsioon, kus senised teleririiulid ja -kapid jäävad seadme jaoks pisut kitsaks. Samuti tasuks jälgida, et riiulid, millele masin asetatakse, pole nõrgemate killast. Kaalub PlayStation 5 ju üle 4,5 kilo.

Foto: Mari Luud

Aga mida sellel mängida saab?

Mis on üks konsool ilma mängudeta? Kohe ilmumispäeval saavad kasutajad nautima hakata näiteks järgmiste meelelahutajate saaduseid: „Astro’s Playroom“, „Marvel’s Spider-Man: Miles Morales“, „Sackboy: A Big Adventure“, „Demon’s Souls“, „Godfall“, „The Pathless“ ja „Bugsnax“. 

Lisaks jõuab uuele konsoolile ka ohtralt spetsiifiliselt uue põlvkonna konsoolidele mõeldud uuendustega teoseid, mis paralleelselt ka vanematel seadmetel ilmuvad või seda juba teinud on: „Assassin’s Creed Valhalla“, „Watch Dogs: Legion“, „Call of Duty: Black Ops Cold War“, „Dirt 5“, „Fortnite“ ja paljud teised. Kokku peaks ilmumispäeval olema mängitavad 24 uut mängu. Samuti toetab PS5 tagasiühilduvust pea kõikide PS4 mängudega, seda vähemalt pikemas perspektiivis.

Võrratu DualSense

Varem oleme põgusalt maininud, et PS5 uhiuus DualSense pult on julge edasiarendus ning teeb mänguelamuse kordades paremaks. Kui seni oleme keskendunud eelkõige viisidele, siis sel korral saame lähemalt kirjeldada elamust. 

Võtame taaskord näiteks mängu „Astro’s Playroom“ ehk teose, mis igat PS5 omanikku konsooli kõvakettal juba ees ootab. Selle iga level on üles ehitatud just sääraselt, et tutvustada kasutajale võimalikult palju. Koostöös vibratsioonide ning puldi sisse ehitatud kõlari ja mikrofoniga viiakse mängija, noh, mängu! Sisseelamine tehakse võimalikuks erinevate kavalate trikkidega. 

Lihtne näide – ühes „Astro’s Playroom“ levelis sajab vihma, sellele järgneb üks tugevam raherünnak. Antud elamust kantakse edasi tugevamate ja nõrgemate vibratsioonide ning heliefektide abil. Aeg-ajalt võivad osad efektidest tunduda tehislikuna (sest seda need ilmselgelt on). Mängu süvenenuna on aga äärmiselt lihtne unustada, et tegelikult pole kõrvadesse ja eelkõige kätesse jõudev vihmasabin ega rahepallikesed päris. 

Foto: Mari Luud

Lisaks näitab teos, kuidas haptilisi päästikuid ära võib kasutada. Teises tasemes kehastub Astrobot kaljunukil ronivaks ahviks. Mõned kohad, millest ta haarata saab, on aga haprad. Nii peabki mängija päästikut hellalt vajutama, sest vastasel juhul pudenevad kivid sõrmede all ära. Kõik eelmainitud omadused manasid vähemalt minul mängides korduvalt naeratuse näole!

Elamustest rääkides – „Marvel’s Spider-Man: Miles Morales“ on samuti teos, mis suudab emotsioone esile tuua. Kui aga Astro puhul oli tegemist suure naeratusega, siis Ämblikmehe mängus saame rääkida hoopiski ärevusest. Nimelt suudab haptiliste päästikute tagasiside tekitada tunde, nagu võiksid Ämblikmehe võrgud, mille abil ta New Yorki pilvelõhkujate vahel vihiseb, iga hetk katkeda.

Antud seadme kõige negatiivsemaks küljeks on asjaolu, et tõenäoliselt ei hakka kõik arendajad puldi täit potentsiaali ära kasutama ning see on kurb, sest tegemist on tõeliselt muljet avaldava riistvaraga. 

Fakt on see, et peale DualSense’i kasutamist on raske praeguse põlvkonna kontrollereid kätte võtta. Jah, kui ma tulistamismängus automaati täristan, siis pult vibreerib, kuid nüüd tundub see kuidagi elutu ning tühine. DualSense aga elab ja hingab.

Puldi akut on võrreldes varasemaga parandatud. Sony väitis, et keskeltläbi kulub DualSense'i aku sama kiiresti, kui DualShock 4 oma. Isikliku katse tulemusena suutis aga täislaetud pult peale 6-tunnist mängusessiooni kolmest pulgast ära kulutada vaid ühe. Seejuures olid kõik seaded (vibratsioonid, haptiline tagasiside) sisse lülitatud. Mängud, millega seda proovisin, olid „Marvel’s Spider-Man: Miles Morales“ ja „Astro's Playroom“. Mõlemad kasutavad puldi omadusi üpriski intensiivselt.

Igavikulised laadimisajad on minevik!

Me oleme varem näinud videoid ning lugenud erinevaid muljeid selle kohta, kuidas uue generatsiooni seadmete laadimisajad on pea et olematud, kuid oma silm on kuningas. Nüüd saame igale kui viimsele vastava sisuga väitele julgelt alla kirjutada. „Astro’s Playroom“ või „Marvel’s Spider-Man: Miles Moralese“ käivitamisest reaalse mänguni jõudmiseni kuluvad vaid loetud sekundid. 

Peamenüüst mängu minnes on seega hetkel suurimateks takistusteks hoopiski erinevate kompaniide kohustuslikud logod, mitte see, et teos kuskil taustal laadima peaks. Peame ainult lootma jääma, et tegemist on uue normaalsusega, mitte kiirelt häviva nähtusega, mille ressursse arendajad tulevikus kuskile mujale suunama hakkavad. Tulevad nädalad ja kuud saavad olema äärmiselt põnevad ning on põhjust stopperiga ekraani ees istuda.

Kasu lõikavad ka vanad tegijad

Ka tagasiühilduvad mängud suudavad PlayStation 5 hüvesid oskuslikult ära kasutada. Testisime viimaste aastate suurimaid PS4 mänge nagu „Death Stranding“, „The Last of Us 2“ ning „Ghost of Tsushima“. Igaüks neist tundus teravama pildiga, sujuva kaadrisageduse ning oluliselt lühemate laadimisaegadega. Tõe huvides olgu mainitud, et meie võrdluspunktiks oli 2013. aasta PlayStation 4 ning vahepeal on ilmunud mitu PS4 uuendust, mis suudavad originaalsele versioonile silmad ette teha. See muidugi ei pisenda mingil moel PS5 sooritust.

Rusuv ruumipuudus

PlayStation 5 tõenäoliselt suurim kitsaskoht on selle kõvaketas. Kui algselt kuulutati, et masin kasutab 825 GB suurust SSD-d, jättis see paljudele mulje, et Sony on juba eos teraselt kettalt maha arvestanud süsteemi alla kuuluva mahu. 

Tegelikkuses on mängijal kasutada vaid 667 GB vaba ruumi. Kuigi mälumahtu saab väliste seadmete abil lisada, on tegemist siiski veidra otsusega. Sony enda mängude puhul ei pea ilmselt muretsema, et need röögatuid mahunõudeid esitama hakkavad. Juba varasemalt on avaldatud, et näiteks „Marvel’s Spider-Man: Miles Morales“ on uue generatsiooni masinal mõne gigabaidi võrra kompaktsem kui PS4-l. 

Võttes aga arvesse mõninga kolmanda osapoole teoseid ja nende suuruseid arvutil – ideaalseimaks näiteks hiiglaslik „Call of Duty: Black Ops Cold War“ – siis muudab see kasvõi pisut ebalevaks. Eks näis, mida tulevik toob. Ehk tuuakse meieni generatsiooni keskel seadme täiustatud versioon, mille sees vurab tunduvalt mahukam andmekandja?

Tagasiühilduvate mängude puhul on Sony ametlikult soovitanud ära kasutada võimalust digitaalseid teoseid välisel kettal hoida ning neid sealt jooksutada. See vabastab PlayStation 5 mängude jaoks vajalikku ruumi.

Vaikne, jahe, efektiivne!

PlayStation 5 on üpriski kogukas masin, selle peamiseks põhjustajaks aga seadme sisse peidetud jahutussüsteem ning seda vedav ventilaator. Nurisemine mõõtude üle ununeb õnneks üpriski kiirelt, kuna süsteem õigustab mitmekordselt. Testitud mängudest ei suutnud ükski masinat küttekehaks muuta, pigem väljus sellest jahedat õhku. Ventilaatori töö aga ei muuda konsooli reaktiivlennuki mootoriks – paljud PlayStation 4 omanikud teavad millest räägin. 

Foto: Mari Luud

Talleta, kuidas soovid

Möödunud põlvkonnaga sai alguse trend, mis nägi ette erinevate piltide ja videoklippide jagamist ning sellele pannakse nüüd veelgi rohkem rõhku. PlayStation 5 pakub aga PS4-ga võrreldes mitmeid uuendusi. Videoklippe on võimalik salvestada 4K resolutsioonil, samuti on olemas võimalus neile paralleelselt häält peale lindistada.

Selleks kasutatakse puldi oma mikrofoni. See aga tähendab, et kel vähegi soov sisuloojaks hakata, ei pea teoreetiliselt ühtegi lisaseadet hankima. Samuti eksisteerib võimalus videoid lindistades talletada enda Party liikmete juttu.

Muide, sel korral salvestab konsool iga trofee teenimisel ka lühikese videoklipi. Kuigi iseenesest võib see vahel tore mälestus olla, tundub see üldpildis suhteliselt tarbetu lisaga, eriti siis, kui arvestame ketta ümber veeretatud jutukest. Õnneks saab selle hõlpsalt välja lülitada. Seda me ka ruttu tegime.

Mida me sellest kõigest järeldame?

Iga uue konsooligeneratsiooniga saab aina selgemaks, et hüpped graafikas jäävad väiksemaks ning kompaniid peavad üllatama millegi uue ja huvitavaga. Sony on seda suutnud. DualSense, olematud laadimisajad ning jätkuvalt kõrgekvaliteedilised eksklusiivmängud tagavad selle, et PlayStation 5 saadab edu. Eestlaste lemmikkonsooli tiitli jagamine jääb samuti edasipidigi pigem Sony pärusmaaks.

PlayStation 5 jõuab Euroopa turule 19. novembril.