Brenton RickardFoto: AFP/Scanpix
Ujumine
6. november 2020, 15:16

Üks positiivne dopinguproov võib kuus Austraalia sportlast jätta olümpiamedalita

Austraalia teatevõistkond võib ilma jääda Londoni 4 x 100 meetri kompleksujumise olümpiapronksist, sest Brenton Rickardi kaheksa aasta tagune dopinguproov osutus positiivseks.

4 x 100 meetri kompleksujumise teatemeeskonna liige Brenton Rickardi kaheksa aasta tagusele dopinguproovile tehti kordustestimine ja see osutus positiivseks. Austraalia ajalehe Sydney Morning Herald andmetel leiti Rickardi proovist furosemiidi.

Furosemiid on dopingu tarvitamist varjav aine, kuid Rickardi advokaatide sõnul leiti seda ujuja proovis väga väikeses koguses. Kui mees peaks saama karistada, siis jääksid Londoni olümpiapronksist ilma ka tema tiimikaaslased James Magnussen, Christian Sprenger, Hayden Stoeckel, Matt Targett ja Tommaso D’Orsogna.

37aastane Rickard ei tunnista end süüdi ja tema sõnul sattus keelatud aine tema organismi ravimitest, mida ta oli võtnud nädal enne dopinguproovi. Mees kirjutas oma toonastele meeskonnakaaslastele ka kirja, kus kinnitas oma süütust.

"Nagu te teate, ei võtaks ma kunagi teadlikult ega tahtlikult keelatud ainet. See ei lähe kokku minu isiklike väärtustega ega meie meeskonna kultuuriga. Olen alati dopingutarvitamist jäletastanud. Võite vaid ette kujutada, kui kohutavalt ja hirmunult ma ennast tunnen. See on minu kõige hullem õudusunenägu," kirjutas ta.

Rickardi dopingujuhtumit arutatakse Šveitsi spordiarbitraažikohtus 9. novembril.