Eesti käsipallikoondise mängijad.Foto: Aldo Luud
Käsipall
7. november 2020, 15:41

Koondise peatreener enne ajaloolist mängu Saksamaaga: kaitses tuleb vead viia miinimumini

Pühapäeval mängib Eesti meeste käsipalli rahvuskoondis esmakordselt käsipalli suurriigi Saksamaa vastu, kui kohtutakse 2022. aasta Euroopa meistrivõistluste valikmängus. Meie koondise peatreener Thomas Sivertsson sõnas kohtumise eel, et tubli tuleb olla kaitses ja pingutada isegi väsinuna.

Eesti alustas valiksarja otsustavat tsüklit kolmapäeval Grazis, kus jäädi alla Austriale 28:31. Eestlased said mängu algul kolmeväravalise edu, jäid siis neljaga taha, kuid spurtisid uuesti kahe tabamusega juhtima. Viigiliselt 16:16 lõppenud avapoolaja järel Eesti eduseisu enam ei saavutanud, aga võitles EM-il kaheksanda koha saanud meeskonna vastu hästi lõpuvileni, vahendas käsipalliliidu koduleht.

Peatreeneri kinnitusel on Eesti koondis terve ja võitlusvalmis

„Lõikasin mänguvideo juppideks ja oleme jõudnud koos mängijatega analüüsida nii hästi kui ka veidi kehvemini toiminud elemente. Lisaks vaatasime kõik koos Saksamaa – Bosnia kohtumist. Aga kõige tähtsam on, et kõik pallurid on terved, heas tujus ja võistkonnavaim kõrgel,“ sõnas Eesti koondise peatreener Thomas Sivertsson.

„Saksamaa on Austriast erinev ning seda just võimsuse ja eriti veel pikkuse poolest. Kõik kolm keskkaitsjat Pekeler, Lemke ja Wiencek on üle kahemeetrised ning ehitavad korraliku müüri. See tähendab, et peame rünnakul olema kannatlikud ja otsima oma võimalusi,“ selgitas 55-aastane rootslane.

"Kaitses mängisime Austria vastu hästi, kuid peame veelgi kõrgemal tasemel esinema, sest sakslaste rünnak on võimas. Nad on 1-1 ja 2-2 olukordades head, mängivad palju läbi joonemängijate ja viskavad ka tagant hästi. Mittevajalikud vead või eksimused tuleb viia miinimumini ja teha õigeid otsuseid isegi kui oleme väsinud,“ rõhutas Eesti peatreener.

„Peame keskenduma oma mängule – see on kõige tähtsam. Muidugi tahame mänge võita ja tabelisse punkte saada, aga üheks eesmärgiks on ka meeskonna areng. Me ei tohi mänguplaani liigselt muuta ainult vastasest lähtudes. Saksamaa on suursoosik, aga me läheme võitlema ja andma oma parimat,“ kinnitas Sivertsson.

Saksamaa peatreener, tituleeritud islandlane Alfred Gislason tegi neljapäeval koondise eesotsas debüüdi, aga Sivertsson ei arva, et see mõju avaldab.

„Bosnia vastu mängisid nad küllalt sarnaselt jaanuarikuise EM-iga võrreldes, aga kindlasti tahavad Eesti vastu paremat esitust teha. Mis meie jaoks muidugi hea uudis pole,“ lisas Sivertsson.

Saksamaa ridades on maailma- ja Euroopa meistrid

Jaanuaris toimunud EM-finaalturniiri lõpetas Saksamaa viienda kohaga, aasta varem jäädi MM-il esimesena medalita. Viimane suurvõistluste medal pärineb kolmekordsel maailma- ja kahekordsel Euroopa meistril 2016. aasta olümpiamängudelt, mil Rio de Janeiros pjedestaali kolmandale astmele tõusti. Tänases koondises on nii 2007. aasta maailmameister Johannes Bitteri näol, aga ka viis 2016. aasta Euroopa meistrit.

Kui täiskasvanute seas pole omavahel kohtutud, siis 2006. aasta noorte EM-finaalturniiril Tallinnas jäi Eesti 33:38 alla. Sakslaste ridades mängisid siis nii Tobias Reichmann, Patrick Wiencek kui ka Kai Häfner. Kalmer Mustingu juhendamisel esindasid Eestit näiteks Mait Patrail, Henri Sillaste, Sten Toomla, Taavi Tibar ja Jürgen Lepasson, ent teistkordselt Tallinnas sakslaste vastu ei mängi neist keegi.

Saksamaa alustas EM-valikturniiri teisipäeval Düsseldorfis, kui külla sõitnud Bosnia ja Hertsegoviina sai kokku vaid 11 pallurit, aga võitles mehiselt. Külalised juhtisid poolajaks 13:9, kuid siis pääses sakslaste pikem pink ja kvaliteet maksvusele ning võeti 25:21 võit. Jaanuarikuisel EM-il parimaks kaitsemängijaks valitud Hendrik Pekeler viskas viis väravat.

Ajalooline lahing Eesti ja Saksamaa vahel algab Kalevi spordihallis homme kell 16:15 ning peetakse ilma pealtvaatajateta, ent kohtumisest teeb otseülekande ETV.

Saksamaa koondis EM-valikmänguks: Johannes Bitter (TVB 1898 Stuttgart), Tobias Reichmann, Timo Kastening, Julius Kühn, Kai Häfner, Finn Lemke (kõik MT Melsungen), Till Klimpke (HSG Wetzlar), Uwe Gensheimer (Rhein-Neckar Löwen), Marcel Schiller, Sebastian Heymann (mõl Göppingeni Frisch Auf),  Hendrik Pekeler, Patrick Wiencek (mõl THW Kiel), Juri Knorr (TSV GWD Minden), Marian Michalczik, Paul Drux (mõl Berliini Füchse) ja Franz Semper (SG Flensburg-Handewitt). Peatreener Alfred Gislason, abitreener Erik Wudtke.