Lazio president Claudio LotitoFoto: EPA/Scanpix
Jalgpall
8. november 2020, 10:57

Kas Itaalia vutihiid varjas positiivseid koroonaproove? Klubijuht: naiste tupes on ka bakterid, aga see ei tähenda nakkusohtu

Itaalia kõrgliigas mängivat Rooma Laziot kahtlustatakse Serie A koroonaprotokolli rikkumises. Sealne jalgpalliliit ja ametivõimud algatasid klubi vastu uurimise, kuid viimase presidendi sõnul ei tähenda kahtlased bakterid, et keegi oleks nakkusohtlik.

Rooma Lazio mängijad Ciro Immobile, Lucas Leiva ja Thomas Strakosha pidid Euroopa jalgpalliliidule (UEFA) antud positiivsete koroonatestide pärast vahele jätma Meistrite Liiga kohtumised Peterburi Zenidi ja Club Bruggega. Kuid samal ajal pääsesid mehed platsile Itaalia kõrgliigas, sest klubi enda poolt tehtud testid osutusid negatiivseks. Kui Meistrite liigas lõppesid mängud 1 : 1, siis nende vahel peetud matšis võideti 4 : 3 Torinot, sealjuures ühe värava lõi Immobile.

Klubi kahtlustatakse mängijate koroonatestide tulemuste moonutamises. Itaalia jalgpalliliit on juhtunu osas juba üle kuulanud Lazio arsti Ivo Pulcini ja presidendi Claudio Lotito. Sealse meedia sõnul võidakse Lazio süüdimõistmise korral langetada madalamale liigatasemele, paremal juhul pääseksid nad rahatravi ja miinuspunktidega, kirjutab Football-Italia.

Lazio meditsiinipersonali sõnul tekib tulemuste erinevus sellest, et UEFA test kontrollib ka kolmandat komponenti, mis võib tõestada Covid-19 olemasolu, kuid ei põhjusta teiste inimese nakatumist. Kuna UEFA ja klubi testidel pole sama künnis, siis võib isegi sama proov anda erinevad tulemused.

"Ma ütlesin teile, see on nagu võlutrikk, sest mis on üldse positiivne?" küsis klubi president Lotito ajalehele La Repubblica antud intervjuus. "Positiivne tähendab nakkav, eksole? Maailma kõigi naiste tupes on baktereid, aga see ei tähenda, et nad oleks nakkuslikud. Ainult mõnel juhul muutuvad nad patogeenideks ja degenereeruvad."

"Ka meie spordidirektor Igli Tare on positiivne, kuid keegi ei saa meile praegu öelda, kas ta oli nakkusohlik või mitte," jätkas Lotito. "Tulemuste tõlgendamisel on see erinevus. Meie meditsiinitöötajate hinnangul oli Immobile kopsumaht varasemast parem. Meil on vatitikk, see on negatiivne ja sama on tema perekonnaga. Miks ta siis ei võiks pühapäeval Juventuse vastu mängida?"

Olukord muutus segaseks reedel. Lazio kasutas Roomast 250 km kaugusel Avellinos asuvat laborit, mis tunnistas nende mängijad terveks. Hiljem testiti samu vatitikke pealinna biomeditsiinilinnakus ja need osutusid positiivseteks.

Lotito sõnul kasutati teise linna laborit, sest pealinna omad olid ülerahvastatud ja ta ei soovinud, et tema mängijad saaksid seal eelisõiguse. Itaalia ametivõimud kogusid Avellino laborist asitõendeid ja dokumentatsiooni, millega loodetakse välja selgitada, kas testide negatiivsus oli juhuslik või on tegu pettusega.

"Olen ​​palunud jalgpalliliidul ühtset struktuuri, mis suudaks teha kõiki katseid ja millel oleksid kõigi jaoks ühesugused parameetrid. Vajame sõltumatut osapoolt, kes selle kaose lõpetaks," rääkis Lotito.