Eesti vs. Saksamaa.Foto: Martin Ahven
Käsipall
8. november 2020, 19:14

GALERII | Südi partii esitanud Eesti kaotas Saksamaale. „Paljud ilmselt ei oodanud, et me nii mängime.”

Eesti meeste käsipallikoondis kaotas Euroopa meistrivõistluste valikmängus 23 : 35 ülitugevale Saksamaale. Eesti tegi südi etteaste avapoolajal, mis kaotati 12 : 13.

Eesti esimesed rünnakud ebaõnnestusid ja väravaarve avati alles kaheksandal minutil. Täna neli väravat visanud Karl Toom nentis, et pikkade ja võimsate sakslaste kaitset oli alguses keeruline murda. „Alguses ehmusime, kuidas nende kaitsest läbi mängida. Aga kui esimene värav ära tuli, saime enesekindluse ning emotsiooni pealt tulid ka mõned kiired väravad,“ muljetas Toom.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Kuigi eestlaste esimest väravat tuli oodata üsna pikalt, ei suutnud ka sakslased oma mängumasinat kohe täistuuridel käima saada ja nii olid nad sama ajaga visanud vaid kaks tabamust. Ott Variku värava järel oli mänguseis peagi viigis, kuid see oli ka ainuke kord, kui eestlased veel viiginumbriteni jõudsid. Kuigi külalised suutsid oma edu hoida, olid numbrid avapoolaja lõpuks igati rõõmustavad: Eesti kaotusseis oli vaid 12:13. „See oli eriline esimene poolaeg, olime terve aja mängus,“ sõnas Eesti koondise peatreener Thomas Sivertsson. „Tegime palju häid asju ja kui võtta arvesse, et meie teenisime kolm kaheminutilist karistust ja sakslased ei teeninud ühtegi, siis võib ikka väga rahul olla.“

Peatreeneri sõnu kinnitas Toom. „Esimene poolaeg oli väga hea. Kaitses pidasime väga hästi ja me ei teinud ka nii palju vigu. Meil oli jõudu mängimiseks. Esimese poolajaga võib tõesti väga rahule jääda, paljud ilmselt ei oodanud, et me nii mängime.”

Teisel poolajal nägi Kalevi hallis aga teistsugust mängu. Sakslased asusid kiirelt Eesti kaitset lahti harutama, samas kui Eesti viskas esimese kümne minutiga vaid kaks väravat. Külalised olid selleks ajaks skoorinud juba seitsmel korral ning seis oli meie poolt vaadatuna 14:20. Sealt edasi suutis Saksamaa eduseisu veelgi suurendada ja Eesti kaotuse lõppseisuks jäi 23:35.

Toomi sõnul sai Eesti langus alguse enda lihtvigadest, mis sakslastele teisel poolajal kiireid väravaid andsid. Ta lisas, et samuti võib öelda, et eestlastel sai lõpuks energia otsa: „Neil on kõik väga jõulised mängijad ja seetõttu pidime oma jõudu päris palju rakendama nende peatamiseks.“ Ta nentis, et ilmselt tulid sakslased teisele poolajale vastu ka suurema keskendumisega, sest avapoolaja järel võisid nad Eesti mängust ehmunud olla.

Koondise kapten Martin Johannson ütles omalt poolt, et ta polnud üllatunud meie meeste heast poolajast, kuid lõpuks võttis tugevam oma. „Eks mõned arvavad, et sakslased mängisid esimesel poolajal alla enda taseme ja mõned ütlevad, et me mängisime üle oma taseme, aga eks ta nii on, et iga meeskonna mäng oleneb ikkagi vastasmeeskonna mängust. Kaitses suutsime nad alguses väga hästi kinni saada, aga neil on kõik ikkagi väga võimsad mehed.“

Külaliste füüsilisust rõhutas ka peatreener Sivertsson, kelle sõnul tunti täna väga puudust kogenud Mait Patrailist ja Dener Jaanimaast, kes ei saanud koroonapiirangute tõttu koondisega liituda. Sama kinnitas igapäevaselt Rootsis mängiv Toom: „Täna oleks väga olnud vaja nende kogemust ja teadmisi, kuidas selliste suurte mängijate vastu mängida. Nad oleksid palju jõudu juurde andnud. Samas võtaksin seda positiivsena, et suutsime Maidu ja Denerita 90 minutit ehk Austria vastu 60 minutit ja täna esimesed 30 minutit niimoodi mängida.“

Toom, kes Austria vastu kõmmutas üleplatsimehena 11 väravat, tegi täna 14 pealeviset, aga vastaste väravapostide vahele jõudis pall vaid neli korda. Ta nentis, et sakslased tõmbasid tema tavapärase visketee korralikult kinni „Keskelt oli mul väga raske visata, sest rohkem kui kahemeetrised mehed olid ees. Oleksin pidanud rohkem sisemiste mängijate ja joonemängijatega koostööd tegema, mitte sinna keskele ronima. See ilmselt polnud kõige mõistlikum,“ tunnistas Toom.

Meie väravaviskajad jagunesid täna ühtlaselt: lisaks Toomile viskas neli tabamust Ott Varik, kolm said kirja Armi Pärt ja Kaspar Lees, kaks tabamust kandsid saldosse Alfred Timmo, Andris Celmins ning Kristo Voika, ühe said kirja Johannson, Henri Hiiend ja Matthias Rebane. Koondise kapteni hinnangul ei tohiks ühe kindla skooriliidri puudumist näha probleemina.

„Võtaksin seda positiivsena. Esimesel poolajal oli meil mitmeid kohti, kust väravaid saime ja käsipall on ju võistkondlik mäng. Kui sul on keegi, kes võistkonda veab, siis on väga hästi, aga tegelikult ju tahadki, et väravaid sünniks igalt poolt,“ ütles Johannson.

Tänasest mängust rääkides nentis ta, et oli väga kurb mängida tühjade tribüünide ees: „See on kõige suurem pettumus. Väga kahju, et maailmas praegu selline pull toimub, aga eks tuleb asjadest võtta maksimum ja täna vähemalt oli mängust teleülekanne.“

Kokku võttes tänast ja kolmapäeval toimunud Austria mängu, mille Eesti kaotas 28:31, nentis Rumeenias palliv Johannson, et kahju on hoopis austerlastelt saadud kaotusest. „Pead norgu pole kindlasti mõtet lasta. Kripeldama jääb esimene mäng. Teadsime, et meie mängime liidriteta ja nemad samuti, aga ilmselt seal sai lõpuks otsustavaks nende koduväljaku eelis. Nad olid kindlamad ja tegid vähem praaki, aga see jääb kripeldama, sest võit oli võimalik,“ rääkis Johannson.

Eesti rahvuskoondise järgmised valikmängud peetakse järgmise aasta kevadel.