Foto: Mari Luud
Esport
11. november 2020, 14:16

PlayStation 5 on nüüd ametlikult ilmunud. Mida sa Sony uue mängumasina kohta teadma peaksid?

Lõpuks ometi on ootamine läbi ning uus konsooligeneratsioon viimaks kohale jõudnud. Nagu juba ammu teada, elavad maakera alumise poole asukad tulevikus ning nii ongi uus-meremaalased esimesed, kes Sony PlayStation 5 mängumasinale käed külge saavad panna.

Kuigi eurooplased peavad ametliku ilmumist veel nädala võrra ootama (siinmail on kuupäevaks 19. november), on täna just see päev, mil saame masinast viimsegi infokillu välja pigistada. Ent mida sa täpselt teadma peaksid?

Mis konsooli karbis peidus on?

Esimene asi, mida PlayStation 5-ga tehakse, on muidugi selle karbist välja võtmine. Seda tegime ka meie. Karbis sees on konsool, pult, voolukaabel, HDMI-kaabel ning USB-C kaabel puldi laadimiseks. Samuti on seal veel ka konsooli alus, mille abil seda kas vertikaalses või horisontaalses asendis riiulisse saab panna. 

Seda, kuidas see kõik välja näeb, vaata videost ning piltidelt, mis asuvad SIIN.


Mida PS5 hästi teeb?

Sony uus mängumasin müüb end maha kahe olulise uuendusega. Üheks on pea et olematud laadimisajad, mida võimaldab seadme uudne SSD. Teiseks on fantastiline DualSense pult, mis oma ülitäpsete vibratsioonide, haptiliste päästikute ja tagasisidega ning heliefektidega mängija varasemast veelgi paremini mängu sisse suudavad viia. 

Positiivseid külgi on veelgi. Lähemalt saab nendega tutvuda meie pikemas arvustuses, mis asub SIIN.

Aga mis võiks paremini olla?

Üheks suurimaks murekohaks on seadme kettaruum. Reaalselt saavad seadme omanikud kasutada 667 GB. Kui me aga arvestame mõningaid tänapäevaseid videomänge, võib see ketas kiirelt täis saada. Seega tuleb valida, mida kettale panna ja mida mitte. Hiljem tuleb mälumahtu kas väliste seadmete abil laiendada või mänge kustutama hakata. Olgu ka öeldud, et PS5 mänge väliselt seadmelt mängida ei saa, neid saab seal vaid hoiustada ning sedagi mitte kohe.

Pikemalt saab jätkuvalt lugeda meie arvustusest, mis asub (ikka veel) SIIN.


Oota, räägime sellest puldist veel lähemalt!

DualSense pult on absoluutselt fantastiline. See jätab kõik teised kontrollerid häbisse. Tagasiside on niivõrd mitmekülgne, varieeruv ning seda on raske sõnadesse panna. Kõige kurvem kogu seadme juures ongi asjaolu, et ülima tõenäosusega ei hakka kõik arendajad puldi omadusi täiel rinnal ära kasutama.

Detail, mis esialgu meie arvustusest välja jäi, on fakt, et puldi akut on võrreldes varasemaga parandatud. Sony väitis enda hiljutises massiivses blogipostituses, et keskeltläbi kulub DualSense'i aku sama kiiresti, kui DualShock 4 oma. Isikliku katse tulemusena suutis aga täislaetud pult peale 6-tunnist mängusessiooni kolmest pulgast ära kulutada vaid ühe.

Seejuures olid kõik seaded (vibratsioonid, haptiline tagasiside) sisse lülitatud. Mängud, millega seda proovisin, olid „Marvel’s Spider-Man: Miles Morales“ ja „Astro's Playroom“. Mõlemad kasutavad puldi omadusi üpriski intensiivselt.

Kuidas toimib pult mängus „Astro's Playroom“ saad näha videost, mis asub SIIN.

Mida ma sellel seadmel mängida saan?

Kohe esimesel päeval on mängitavad järgmised teosed: „Astro's Playroom“, „Marvel’s Spider-Man: Miles Morales“, „Sackboy: A Big Adventure“, „Demon's Souls“, „Godfall“, „Borderlands 3“, „Devil May Cry V: Special Edition“, „Fortnite“, „Assassin's Creed Valhalla“, „Watch Dogs Legion“, „Bugsnax“, „Dirt 5“, „Dead by Deadlight“, „Goonya Fighter“, „Maneater“, „King Oddball“, „NBA 2K21“, „No Man's Sky“, „Observer: System Redux“, „Overcooked! All You Can Eat“, „The Pathless“, „Planet Coaster“, „Warhammer: Chaosbane Slayer Edition“, „WRC 9“, „Marvel's Spider-Man: Remastered“. 

Meie oleme neist mängudest ära proovinud (ja läbi mänginud) kaks. „Astro's Playroom“ on palju enamat kui vaid lihtlabane riistavara demo. Meie arvustus asub SIIN.

„Marvel’s Spider-Man: Miles Morales“ suudab teha kõike paremini, kui teose 2018. aastal ilmunud eelkäija. Meie arvustus asub SIIN.

Lisaks on tagasiühilduvad ka peaaegu kõik PS4 mängud, välja arvatud need 10 (ja üks konkreetne demo). Tagasiühilduvad mängud kasutavad samuti uue masina lisajõudlust positiivselt ära. See tähendab kiiremaid laadimisaegu, stabiilsemaid kaadrisagedusi ja muid hüvesid.

Kuidas on lood virtuaalreaalsusega?

Noh, mitte just kõige paremad? Samas otseselt ka mitte halvad. Fakt on see, et PlayStation VR peaseade PS5 peal töötab. Sellega kaasneb siiski üks suur aga. Nimelt vajab masin uut adapterit, vastasel juhul PSVRi kasutada ei saa. Õnneks saadab Sony sulle vajaliku lisajupi tasuta. Avalduse selleks saad teha SIIN

Hiljuti tehti ka vihjeid selle kohta, et kunagi tulevikus võib PlayStation 5 enda VR seadme saada. Seda aga tõenäoliselt mitte niipea.

Kas see on kõik?

Ei, sa saad sellel masinal filme vaadata ja muusikat kuulata! Netflix, Spotify, Apple TV, YouTube, Twitch ja muud äpid on kohe esimesel päeval saadaval ning aitavad su mängukonsooli meelelahutuskeskuseks muuta. 

Säärastel rakendustel on konsoolis niivõrd oluline roll täita, et neile on avamenüüs lausa eraldi leht määratud (avaleht jaguneb kaheks: mängud ja meedia).

Räägime rahast!

Eestis on PlayStation 5 hankimisega keerulised lood. Euronicsis on toimunud kaks eeltellimiste lainet. Masina hinnaks oli 529,99 €, kuid ilma plaadilugejata versiooni eest pidi välja köhima vaid 429,99 €. 

Siiski pole lootus täielikult kadunud. Kui masin siinmail 19. novembril ametlikult ilmub, avaneb võimalus mängumasinat Telia veebipoest soetada. Seal on seadme hinnaks 549 €. Tasub märkida, et 19. novembril poodi jalutada ja sealt mängleva kerglusega PS5 osta, sa ei saa.

PlayStation 5 mängud hakkavad maksma 79,99 €. Lisaks saavad soovijad osta ka lisaseadmeid: DualSense pult (69,99 €), PS5 HD kaamera (59,99 €), laadija pultidele (29,99 €), peakomplekt Sony 3D Pulse Wireless(99,99 €) ja Sony Media remote (29,9 €).

Miks ma peaksin just PlayStation 5 hankima?

Fakt on see, et eestlased on alati rohkem PlayStationi rahvas olnud ning tundub, et PS5 aitab sel traditsioonil jätkuda. Kui sulle meeldivad Sony eksklusiivmängud ning sa tahad kogeda neid parima puldiga, mis hetkel olemas, siis on tegemist kohustusliku ostuga. 

Mul on veel küsimusi!

Ehk leiad vastuse SIIT?