Üllar LannoFoto: Merilin Ulm
Spordivaria
11. november 2020, 15:22

Terviseamet Team Estonia liikmeid tasuta testima ei hakka

Kultuuriministeerium palus terviseametilt abi kohalike tippsportlaste ehk Team Estonia koroonatestide hüvitamiseks, sest olümpiakomitee ega ministeeriumi eelarves selleks raha pole. Terviseameti sõnul pole nendegi eelarves selleks vahendeid, mistap peavad nad kulude hüvitamiseks leidma muu allika. 

Koroonaviiruse laialdase leviku tõttu nõutakse sportlastelt rahvusvahelistel tiitlivõistlustel ja ettevalmistavates laagrites osalemiseks korduvate testide läbimist. Eesti olümpiakomitee soovis möödunud nädalal saadetud kirjas, et terviseamet võimaldaks kohalikele tippsportlastele tasuta teste.

"Eesti olümpiakomitee hallatavasse tippsportlaste nimekirja (Team Estonia) kuulub umbes 450 tippsportlast, kelle reisimist peame ülalkirjeldatud põhjustel Eesti spordi seisukohast väga vajalikuks. Nimekirja muudetakse kaks korda aastas sportlike tulemuste põhjal," kirjutas Kultuuriministeeriumi kantsler Tarvi Sits.

"Hinnanguline testide arv aastas on ligikaudu 2500 ning nende kogumaksumus umbes 200 000 eurot aastas. See on spordivaldkonnale täiendav kulu, mille katmiseks puuduvad Kultuuriministeeriumil, Eesti olümpiakomiteel ja Spordimeditsiini sihtasutusel rahalised vahendid nii käesoleval kui ka järgmisel aastal," tõdes ta.

Tarvi Sits Foto: Martin Ahven

Seetõttu sooviti terviseameti erisust spordivaldkonnale, millega kompenseeritaks Eesti olümpiakomitee nimekirja (Team Estonia) kuuluvate tippsportlaste koroonaviiruse SARS-CoV-2 testide kulu, et tagada Eesti jätkuv esindatus rahvusvahelisel spordimaastikul. 

Terviseameti peadirektori Üllar Lanno sõnul pole nende eelarves selleks rahalisi vahendeid ette nähtud.

"Tegemist on riigieelarve mõttes erakorralise kuluga, mida rahastatakse vabariigi valitsuse reservist," kirjutas Lanno palvele vastu, pöörates tähelepanu, et taotluse tegemine Eesti tippsportlastega seotud ettenägematute kulude katmiseks valitsuse reservist on kultuuriministeeriumi pädevuses.

Üllar Lanno Foto: Merilin Ulm

"Ametid, sh terviseamet, ei ole pädevad vabariigi valitsuse reservist rahalisi vahendeid taotlema," tõi ta välja, et seda saavad teha põhiseaduslikud institutsioonid, ministeeriumid ja Riigikantselei.

"Terviseamet nõustub, et Covid-19 pandeemilise leviku tingimustes on tippsportlaste, kes enda tegevusest tulenevalt reisivad erinevatesse riikidesse ning kuuluvad seetõttu riskirühma, perioodiline testimine epidemioloogiliselt põhjendatud."

Kultuuriministeeriumi spordi asekantsler Tarvi Pürn ütles Eesti rahvusringhäälingule, et raha on plaanis kindlasti kuskilt leida, kuid veel pole teada, kas seda taotletakse valitsuse reservist või kuskilt mujalt. Pürn ütles, et vastava otsuse langetab ministeerium neljapäeval