Eesti kaotas võõrsil 0 : 4 Itaaliale.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
12. november 2020, 00:52

Karol Mets: võib öelda, et meil ei lastud üldse mängida

Eesti jalgpallikoondis kohtus ajaloos seitsmendat korda Itaaliaga ning sai kirja seitsmenda kaotuse. Firenzes peetud sõprusmatšis tunnistati neljakordsete maailmameistrite 0 : 4 paremust.

Peatreener Karel Voolaid ütles pärast mängu, et kindlasti tuli tugeva sparringupartneriga matš meestele kasuks. „Pidime leidma hea tasakaalu noorte ja kogenumate vahel, kellele anda karastust. Keeruline on sellises mängus ainult noored väljakule saata. Oli näha, et mõni mõtles alates esimesest minutist, et vastas on ju Itaalia,“ rääkis Voolaid hilistel õhtutundidel Eesti ajakirjanikele.

Karel Voolaid. Foto: Reuters/Scanpix

Karel, maavõistlused on suuresti enda oskuste ja ideede testimiseks ning info kogumiseks. Mida seekord teada said? Mis jäi näppude vahele?

„Peame tegema omalt poolt väga maksimaalse etteaste, et selliste vastastega mängus püsida ja ise väravaid tagasi lüüa. Kaasa võtsin ka selle, et meie noored saavad hakkama küll. Alguses on neil raskem, aga nad kohanevad mängu ajal. See on selgelt märk, et neil on potentsiaal mängida sellisel tasemel. Aga selliseid mänge on neil liiga vähe. Nüüd peavad nad pikalt ootama, et jälle sarnasel tasemel end proovile panna. Sellises rütmis vananevad nad kiiremini, kui tõuseb nende tase.“

Itaalia surve oli kõva. See polnud üllatus. Kindlasti oli sul mingi plaani, kuidas sealt surve alt välja tulla ja ise vastu nõelata. Milline oli see plaan ja kas see toimis?

„Kõik meie vasturünnakuüritused olidki see plaan. Ühe lihtsa ja pika palliga tavaliselt ei saa, meil pidi olema teine ja kolmas plaan. Kolme-nelja-viie sööduga jõuame vastase poolele, kus on vaja tekitada teravust. Kui ei õnnestu, siis võtad hoo maha. Kõige enam õnnestus see teise poolaja esimeses pooles. Tervet 90 minutit on raske resümeerida, sest oli väga erinevaid perioode. Meie parimad võimalused, mis veidi väravahõngu tekitasid, olid standardid. Selle üle on mul hea meel, sest pean standardolukordi meie väga tähtsaks relvaks.“

Kas eelistad sõprusmängudes Itaalia moodi vastaseid või tahaks pigem omasugustega mõõtu võtta? Kumb variant on treeneri vaatevinkilist ikkagi kasulikum?

„Tagantjärgi ütleks, et saime hea mängu. Kui nad oleks tulnud kõige suuremate ässadega peale, oleks meil olnud kõva kastist välja löömine. Praegu olid nad hea sparringuvastane. Ma ei oska öelda, kas Kreeka (Eestil oli valida, kas kohtuda maavõistluses Kreeka või Itaaliaga - toim) olnuks parem vastane kui Itaalia. Raske hinnata. Meil on siin head tingimused ja meid on hästi vastu võetud. Minu arvates saime hea valiku.

Me jääme veel mõneks ajaks koondiseks, kes peab panema rõhku kaitsetegevusele. Seega pole sellised mängud üldse halvad. Väikeste vastu korjame küll enesekindlust, oleme rohkem pildis ja mängime paremini, aga see võib olla ka petlik. Mina ei näe probleemi, et Itaaliaga mängisime.“

Giovanni Di Lorenzo ja Pavel Marin. Foto: Reuters/Scanpix

* * *

Kapten Karol Metsa kommentaar:

„Raske oli. Teadsime, et pisidetailid saavad määravaks. Esimesed kaks tabamust olid nende poolt täielik meistriklass, väga kvaliteetsed sooritused. Proovisime neilt ära võtta ruumi liini tagant, tahtsime olla agressiivsed, aga paraku on tablool 4 : 0.

Meie palliga mäng polnud piisavalt hea. Kui sellise vastase vastu ainult kaitses oled, siis tulevad väga pikad 90 minutit. Nad tegid väga kvaliteetset pressingut ja meil oli käikude leidmine ülikeeruline. Palliga ei saanud me tagant üldse tulema... Kui seal palli kaotad, siis tuleb vastaste laviin selga ja nii oligi. Võib öelda, et meil ei lastud üldse mängida. Nende pressing oli karm. Peab videost üle vaatama, kust leida see ruum, et ise rünnakut ehitada.

Mängijad teavad, et pea tuleb püsti hoida, sest punktilahingud seisavad alles ees. Reservi ei tohi midagi jätta, tuleb kõik mängu panna, tuleb veel rohkem juurde panna ja edukas olla.“

Eesti jalgpallikoondis enne kohtumist Itaaliaga. Foto: Reuters/Scanpix

Eesti jalgpallikoondis on reedeni Itaalias laagris. Seejärel sõidetakse Skopjesse, kus kohtutakse pühapäeval rahvuste liiga raames Põhja-Makedooniaga. Kolmapäeval on rahvuste liigas vastaseks Gruusia.