Onni Valakari tähistab maailmameistritele löödud väravat.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
12. november 2020, 08:46

Soome vutimuinasjutt jätkub: nüüd võideti valitsevat maailmameistrit!

Soome jalgpallikoondis käis kolmapäeval külas Pariisis, kus kuulsal Stade de France'i areenil võideti 2 : 0 valitsevat maailmameistrit Prantsusmaad.

Tegemist oli sõprusmänguga, kus kumbki koondis ei mänginud oma parimas koosseisus. Näiteks soomlased jätsid pingile kaks oma suurimat staari ehk väravavahi Lukas Hradecky ja ründaja Teemu Pukki.

Prantslaste koosseis on jällegi nii võimas, et isegi ilma mõne põhimeheta koosneb koondise algkoosseis suuresti supertähtedest: Soome vastu jooksid väljakule teiste seas Paul Pogba, Olivier Giroud, Moussa Sissoko, Marcus Thuram, Kurt Zouma ja Steve Mandanda. Vahetusest sekkus aga tõeline raskekahurvägi: Anthony Martial, Antoine Griezmann, N'Golo Kante ja Raphael Varane.

Soome pani paremuse maksma avapoolajal: 28. minutil skooris Marcus Forss, 31. minutil Onni Valakari. Ka nemad ei jätnud oma superstaari lõpuni pingile ning kümme minutit enne matši lõppu saadeti prantslaste kaitsjaid survestama Pukki.

Paul Pogba ja teised tähed jäid Soomele alla 0 : 2. Foto: Reuters/Scanpix

Järgmisel suvel toimuvale EM-finaalturniirile pääsenud Soome koondist tabas väike tagasilöök oktoobris, kui sõprusmängus kaotati 1 : 5 Poolale. Pärast seda on aga järjepanu saadud jagu Bulgaariast, Iirimaast ja Prantsusmaast.

Soomlaste edulugu on seda võimsam, et mitte kuigi ammu oldi oma koondisega parajas mudas. Näiteks 2016. aastal peeti 11 mängu, millest kaotati üheksa ja viigistati kaks. Kui võtta arvesse periood alates 2015. aasta oktoobrist kuni 2017. aasta suveni, siis võideti 19 kohtumisest vaid üks.

Pärast musta masendust hakati üha enam vormi koguma ja kõige krooniks lunastati pääs EM-finaalturniirile, mis pidanuks toimuma 2020. aasta suvel, kuid lükkus aasta võrra edasi.