Jüri Vips.Foto: Red Bull Content Pool
Vormel 1
12. november 2020, 20:53

Jüri Vips: kui kellelgi peaks midagi juhtuma, siis olen igal juhul valmis!

20aastane Jüri Vips osaleb sel nädalavahetusel Türgi vormel 1 GP-l Alpha Tauri ja Red Bulliga reservsõitjana. Eestlane kinnitas ETV saates "Ringvaade," et kui kellegagi peaks midagi juhtuma, siis ta on sõitmiseks valmis. 

Järgmisel aastal vormel 2 sarjas kihutav Vips on jõudnud juba võistluspaika, kus käib hetkel etapiks valmistumine. 

"Olen Türgis. Homme hakkab GP vabatreeningutega pihta, täna on ettevalmistus," lausus Vips videokõne vahendusel.

Noorel vormelipiloot on ka väga õnnelik, et ta sai ühtlasi vormel 1 superlitsentsi.

"See [superlitsents] tähendab, et järgmisel aastal on pinge kõvasti madalam. Siis olen F2s. Viimased paar aastat on olnud niimoodi, et pean teatud kohas lõpetama, et saada punktid kokku ning siis on ülinapilt puudu jäänud. See andis suurt meelerahu, et selle litsentsi kätte sain. "Viimased kolm aastat olin suhteliselt lähedal olnud litsentsi saamisele, alati oli natuke puudu jäänud. Mul on väga-väga hea meel, et lõpuks selle sain." selgitas Vips.

Red Bulli noorteprogrammi kuuluv eestlane on igal juhul valmis kihutama, kui tiimi sõitjatest kellelgi midagi juhtuma peaks.

"Mulle on istmed ja muud asjad tehtud. Kui on vaja, siis olen valmis. Kui tänase või homse päeva jooksul on ühel Red Bulli või AlphaTauri sõitjal koroona või mingi juhtum, muud võimalust [etapil sõitjana osalemiseks] ei ole. Olen siin kaasas, vaatan, kuidas kogu elu käib, istun kõikidel koosolekutel - midagi muud väga ei olegi," lausus Vips.

Suurt elevust ta enne vormel 1 etappi ei tunne.

"Ei ole närvitsemist, [olen] täitsa rahulik. Sellist elevil tunnet ei ole veel, ootan, et kui midagi juhtub, siis on võimalus olemas. See on ikkagi suhteliselt hea tunne. Oleks küll väga tore, kui saaksin sõita," sõnas Vips.

Eestlane on varusõitjana üles rivistatud neljale piloodile.

"Max Verstappen, Alexander Albon, [Pierre] Gasly ja [Daniil] Kvjat," loetles Vips tiimikaaslasi.

Seda, et ta lähiaastatel kuuekordsele maailmameistrile Hamiltonile vastu saaks, peab ta aga ebatõenäoliseks.

"Red Bull peab natuke tööd tegema, Mercedesed on praegu kiired. Aga kui Hamilton tuleks Red Bulli, siis võib-olla võimalus oleks," lausus Vips naerdes. 

Vormel 1 masinaga pole eestlane väga palju veel sõita saanud.

"Tegin 2012. aasta autoga paar nädalat tagasi 300 km. Päris lõbus oli - see oli sama auto, millega [Sebastian] Vettel võitis tiitli. Hästi mugav, kerge oli sõita. Aga jõudu oli küll palju ja häält tegi korralikult," arutles Vips.

Noorel vormelipiloodil avanes võimalus süüa lõunat koos Verstappeni ja Alboniga. Seda, et vanematel kolleegidel mingisugune pinge uue kohataotleja tõttu oleks, Vips ei täheldanud.

"Maxil on päris kindel seis tiimis. Eks nad keegi seda välja ei näita, aga võib-olla neil natuke selline tunne on," kirjeldas Vips meeskonnasisest meeleolu.

Ta arvab, et praegu on veel vara hakata spekuleerima, millistest praegustest vormel 1 pilootidest ta kiirem olla võiks.

"Seda ma ei tea, ma pole nendega samas autos sõitnud. Aga simulaatoris olen päris kiire Red Bullis, olin siin Maxist kiirem," jäi Vips üsnagi tagasihoidlikuks. 

Eestlasel on ka selge nägemus sellest, millal ta ise vormel 1 sarjas kihtuab: "2022, kui järgmine hooaeg hea on."

Superlitsentsi saamist Vips eriti tähistada ei jõua, sest  etapp on peagi käes ning selleks tuleb valmistuda.

"Ma ei saa väga tähistada, söön siin samas putkas õhtust ja lähen tuppa magama, väga midagi muud teha ei saa," sõnas Vips.