Kääriku ühislaager, mille järel on üks sportlane andnud positiivse koroonaviiruse proovi.Foto: Eesti kergejõustikuliidu Facebooki leht
Kergejõustik
13. november 2020, 12:00

Kergejõustikuliidu ühislaagri järel tuvastati ühel sportlasel koroonaviirus

Käärikul toimunud Eesti kergejõustikuliidu ühislaagri järel andis üks sportlane positiivse koroonaviiruse proovi. Temaga kokku puutunud lähikondsed on pandud isolatsiooni, kõiki osalejaid hetkel testima ei hakata.

Möödunud nädalavahetusel toimus Käärikul iga-aastane kergejõustikukoondiste ühislaager, kus toimusid treeningud, loengud ning töötoad. Kokku osales 65 sportlast. Eile hommikul selgus, et üks laagris käinud sportlastest on andnud positiivse koroonaviiruse proovi.

Kergejõustikuliidu saavutusspordi juht Kristel Berendsen selgitas, et kõnealune sportlane tundis end esmaspäeval ja teisipäeval väsinult, kuid arvas, et ehk on see pikast laagrist tekkinud kurnatuse tõttu. Oma lähikondsega seotud viirusealge tõttu läks aga Tallinnast päris sportlane siiski testi tegema ja eile selguski, et see on positiivne. Berendsen lisas, et ta ei oska öelda, kas laagris olles oli kõnealune isik juba nakatunud või mitte, kuid kindel on see, et ta sai haiguse oma lähikondse, mitte laagri kaudu.

„Sportlane teavitas ise kiiresti ja kenasti kõiki neid, kellega ta laagris rohkem kokku puutus: kellega sinna sõitis, ühes toas oli, tavaliselt lauas koos sõi,“ rääkis Berendsen. „Omalt poolt saatsime infokirja kõikidele laagris viibinud sportlastele. Positiivse proovi andnud isikuga kokku leppides avalikustasime laagriringkonnale tema nime, et teised teaksid ennast paremini kaardistada, kas ja kui palju nad temaga kokku puutusid. Meediale ei hakka ma ise tema nime ütlema, võib-olla selgub see siis, kui sportlane ise tahab sellega välja tulla.“

Terviseametile edastas kergejõustikuliit kõikide nende nimed, kellega kõnealune sportlane laagris rohkem kokku puutus. Need inimesed on nüüdseks pandud karantiini ja suhtlevad otse Terviseametiga. „Eile õhtuks saatsime Terviseametile kõikide kontaktid ja nemad annavad sportlastele täpsemad suunised, millal nad peavad perearsti poole pöörduma ja millal võivad karantiinist välja tulla,“ selgitas Berendsen.

Ta lisas, et Terviseameti juhiste järgi ei ole hetkel tarvis kõiki laagris osalenud inimesi testida või karantiini panna: „Jälgitakse ikkagi lähikontaktse kokkupuute piire: kui palju minuteid keegi selle sportlasega kokku puutus, kas viibis temaga kahe meetri läheduses, kas omavahel anti käest kätte spordivahendeid vms.“

Laagri tingimuste kohta selgitas EKJLi saavutusspordi juht, et nii trennides kui loengutes hoiti kahemeetrist vahet. „Paigutasime loengusaali toolid maleruudustiku moodi ja ligikaudu pooleteise meetrise vahega. Nii suur vahe on ebamugav ja inimesed ei saa üksteisega sosistada, sest muidu kukud toolilt maha,“ rääkis Berendsen, kuidas prooviti piisknakkuse levikut hoida võimalikult väiksena. Maskide kasutamine oli vabatahtlik, kätepuhastusvahend oli suur hitt. „Seda kasutati väga palju. Olid isegi naljad, et saalis on viinaaurud,“ sõnas Berendsen.

Kuivõrd laagri planeerimine algas juba tükk aega tagasi, mil koroonaviiruse teine laine polnud veel suureks läinud, siis laagri ärajätmine otseselt laual polnud. Järgmiste ürituste puhul võib see aga juhtuda. „Aasta lõpus oli plaanis teha treenerite aastakonverents. See jääb kas päris ära või kolime mõnda virtuaalkeskkonda. Detsembri keskel pidi olema ka hooaja lõpetamine, aga selle laagri ning nende tagajärgede valguses on selge, et midagi me naljalt korraldama ei hakka. Jälgime, mis on riigi suund ja kuidas nakatanute numbrid liiguvad,“ ütles Berendsen.