Koondise peatreener Karel Voolaid mängueelsel pressikonverentsil.Foto: Ekraanitõmmis
Jalgpall
14. november 2020, 18:18

Karel Voolaid: peame saama Põhja-Makedoonia mängust maksimumi, mõnikord võetakse end selg vastu seina olukorras kokku

Eesti jalgpallikoondis kohtub pühapäeval võõrsil Rahvuste liigas Põhja-Makedooniaga. Sinisärkidel on matši eel selg vastu seina, sest seni on kogutud nelja mänguga kaks punkti ja viimasest kohast pääsemiseks oleks vaja hädasti kolme silma.

Lillekülas mängis Eesti maha kaheväravalise eduseisu ja tegi Põhja-Makedooniaga 3 : 3 viigi. Sinisärkide peatreener Karel Voolaid kahtleb, et homme näeb sarnast väravasadu. "Jalgpallimängud on erinevad, kuid enamasti Põhja-Makedoonia vastu nii ei skoorita, sest nad on kaitses tugevad. 3 : 3 oli üllatus, seekord nii palju väravaid ei oota," sõnas peatreener, kelle sõnul näitas noor tiim toona kirge.

Nelja vooru järel on Rahvuste liiga C2 alagrupis Põhja-Makedoonial ja Gruusial 6, Armeenial 5 ja Eestil 2 punkti. Eestil on mängida veel kaks võõrsilmängu, kui pühapäeval minnakse vastamisi Põhja-Makedoonia ja kolmapäeval Armeeniaga.

Lisaks sellele kohuti kolmapäeval võõrsil Itaaliaga. Kuidas pikalt Eestist eemalolek on mõjutanud treeninguid? "Treeningplaan on olnud täiesti normaalne. Hästi sätitud graafik, lend Itaaliast Põhja-Makedooniasse kestis tunnikese. Viimase treeningu seal tegime väga heades tingimustes. Pole päris mäng-puhkus-mäng-puhkus" selgitas Voolaid.

Rahvuste liiga alagruppide viimased kukuvad üleminekumängudele, mistap oleks homme ülimalt oluline kätte saada kom punkti. Voolaidi sõnul minnakse endast maksimumi andma.

"Lähme alati iga mängu võitma. Vahe on selles, et kui ei võida, siis läheb elu edasi. Peame saama sellest mängust maksimumi, eks see mingid muutused teeb. Treenerite ja mängijate ülesanne on nõudmistega hakkama saada. Ei teagi, kas see on hea või halb. Mõnikord võetakse end selg vastu seina olukorras kokku ja tehakse parem sooritus," lootis ta. "Seni pole me võita suutnud, aga see päev on päris lähedal."

Põhja-Makedoonia kindlustas sellel nädalal esmakordselt riigi ajaloos koha Euroopa meistrivõistlustel. Tiimi loots Igor Angelovski rääkis pressikonverentsil, et meeskond on emotsionaalselt tühi, lisaks saadeti koju Goran Pandev (Genoa), Stole Dimitrievski (Rayo Vallecano) ja vigastatud Arian Ademi (Zagrebi Dinamo)

"Minu töös oleks väga naiivne loota kergemale mängule," rääkis Voolaid. "Mängueelsed avaldused on nende poolt öeldud, sest nad näevad siseelu kõige paremini. Põhja-Makedoonia kui koondis koosneb paljudest mängijatest, nad on olnud edukad võistkonnana. Neil on kindlasti löögijõuline koosseis ja homme kindel soov võita. Meie ei tohi oma fookust lasta sellest häirida."

Oktoobrikuistes matšides tegutsesid poolkaitses edukalt koos Vladislav Kreida ja Mattias Käit, kellest viimane peapõrutuse tõttu koondise juures selles aknas pole.

"Eestis on praegu suur poleemika, et kes täidab suured Mattias Käidi saapad. Arvan, et need saapad pole veel nii suured. Käit oli tubli ja tegi viimati väga head mängud. Me ei saa ainult Mattiase ümber mõtlema jääda, et kes on see Eesti koondise keskvälja päästja. Küll me selle päästja homme leiame väljakul."

Pausi järel on koondises tagasi Ameerika Ühendriikide kõrgliigas mängiv Erik Sorga, kes on D.C. Unitedis viimastes voorudes mänginud ründaja asemel ründava poolkaitsja positsiooni. Voolaid ei välistanud, et Sorgat näeb ka eelolevates mängudes sellel positsooonil.

"Homse mängu stsenaarium võib nõuda erinevaid valikuid. Erik on minu silmis mitmekülgne mängija, keda saab erinevatel positsioonidel kasutada, vajadusel ka ääre peal. Kasutame teda vastavalt sellele, milline mäng meil ees ootab," ütles ta.

Voolaid hoidis mängu eel oma joont, et koosseisu ta avalda. "Hoian traditsiooni, et ei lao seda lauale. Koosseisuga mängud käivad. Kes jalgpalli mõikab, paneb täppi. Las ta jääb mõistatuseks, sõnas 43aastane juhendaja, kelle sõnul on mõne mängija osalus tervise pärast kahtluse all ja selgub viimasel hetkel.

Meeskonna kapten Konstantin Vassiljev tõdes, et ees ootab raske mäng. "Mõlemale meeskonnale on tulemus oluline ja antakse endast 100%. Makedoonia on soosik, aga meilgi on omad võimalused. Kui suudame need ära kasutada, siis lahkume hea tulemusega," oli ta lootusrikas.

"Pärast tänast trenni mõtleme sellele, mis homme toimuma hakkab. Kui tahame C-divisjonis pallida, siis peame võitma. Mängime tugeva vastasega, kellel on omad eesmärgid. Loodan, et tuleb põnev mäng."