Koroonaaeg jätkub: maskikandja Tallinnas. Euroliit peab aga abipaketis kokku leppima.Foto: Merilin Ulm
Maailm
16. november 2020, 21:29

EI TAHA EURORAHAST ILMA JÄÄDA: Poola ja Ungari lasid koroonast taastumise paketi põhja (1)

Poola ja Ungari keeldusid heaks kiitmast euroliidu järgmise seitsme aasta eelarvet ja taastepaketti, mille eesmärk on koroonapandeemias kannatada saanud majanduse turgutamine.

Pärast kuudepikkusi keerulisi läbirääkimisi jäid liikmesriigid möödunud nädalal nõusse aastateks 2021–2027 ette nähtud 1,1triljonises eelarves ja 750miljonises abipaketis, mille eesmärk on konkreetselt koroonaviiruse mõjusid leevendada. Varssavi ja Budapesti vastuseis tuleneb suuresti hirmust ise eurorahadest ilma jääda: nimelt on taastepaketi üks klauslitest see, et raha tuleb kasutada, lähtudes õigusriigi põhimõtetest. Kõlab justkui mõistlikult? Paraku ei nõustu sellega kahe riigi võimuladvikud, kelle poliitilised sammud teinekord ELi õigusriigi põhimõtetest kõrvale kipuvad kalduma. Ühesõnaga, pahameel selle üle, et Brüssel vaatab oma raha laiali jagades, kas raha küsija ka selle vääriline on.

Associated Press vahendab Ungari peaministri Viktor Orbani sõnu, kes teatas, et enne ei nõustuta millegagi, kuni polda nõus kõiges. Ta võrdles euroliidu tingimusi Nõukogude Liidu väljapressimisega. Orbani enda valitsus pälvib kriitikat sellega, et kipub eurorahasid enda liitlastele jagama ning Ungari kodanikuühiskonda pigistama.

Mõned poliitikavaatlejad leiavad, et Poola ja Ungari blufivad niisama. Koroonapaketi toetusest ilma jäämisel oleksid nemad ühed suurimad kannatajad, kuna nemad saavad Euroopa Liidult raha rohkem kui ise sinna maksavad.

Euroametnikel on kibekiire kokkulepped siiski ära sõlmida, uus eelarve peaks kehtima hakkama juba 1. jaanuarist.