Inimesed mäletamas Raman Bandarenkat.Foto: EPA/Scanpix
Jäähoki
17. november 2020, 11:39

Meedia: Valgevene hokiliidu president osales surmaga lõppenud rünnakus, Läti kehtestas mehele sissesõidukeelu

Eelmisel nädalal tapeti Valgevenes meeleavaldaja Raman Bandarenka, kes nõudis riigipea Aljaksandr Lukašenka tagasiastumist. Valgevene ja Venemaa sõltumatu meedia andmeil on surmaga seotud kaks sporditegelast, kellest üks on sealse hokiliidu president.

Erarõivais miilitsad pidasid Valgevene vastupanuliikumise värvides linte kandnud 31aastase kunstniku Raman Bandarenka kinni möödunud nädala kolmapäeval. Vahistatavat lennutati vastu asfalti ja ronimisredelit, mõned kisendavad pealtvaatajad võtsid toimuva ka videosse.

Vahistamise lõpuks oli mees veel teadvusel, ent kaks päeva hiljem kinnitas haigla, et Bandarenka suri füüsilise trauma tagajärjel. Valgevene president Aljaksandr Lukašenka sõnul tuli Bandarenka kodust välja traumaga ning oli tugevas alkoholijoobes, kuid viimase väite lükkasid haigladokumendid ümber.

Mehe surm pakkus kõneainet terves riigis, nädalavahetusel tulid tuhanded inimesed teo vastu protesteerima. Valgevene meedia sõnul on asja segatud ka kohalikud sporditegelased.

Sõltumatuks peetav Valgevene uudisteportaal Tut.by ütles nädalavahetusel, et üks meeleavaldaja surmani viinud rünnakus osalenutest oli Valgevene hokiliidu president Dmitri Baskov, kes ühe allika väitel oli kohal ka hiljem miilitsajaoskonnas, vahendab Iltalehti.

Sarnase informatsooniga on välja tulnud Venemaa portaalid. Lisaks kirjutatakse, et rünnakuga oli seotud ka 40aastane Valgevene kikkpoksija ja mitmekordne maailmameister Dmitri Šakuta. Kummagi mehe süü tõestatud pole ja nad on loobunud kommentaaridest.

Mis saab MMist?

Läti välisminister andis sotsiaalmeedias teada, et mõlemad mehed on lisatud musta nimekirja ehk neid ei lubata riiki. Sealjuures pidid Läti ja Valgevene järgmisel aastal ühiselt korraldama hoki maailmameistrivõistlused.

"Lähtudes immigratsiooniseaduse paragrahvi 61 lõikest 2, olen teinud otsuse kahe Valgevene kodaniku lisamise kohta Läti Vabariigile ebasoovitavate isikute nimekirja, kehtestades neile Lätisse sissesõidukeelu määramata ajaks. Tsiteerides klassikat: me ei vaja sellist hokit," kirjutas Edgars Rinkēvičs.

Läti meedia sõnul on MMi koos korraldamine varasemast veelgi ebatõenäolisem. Baskov tõusis Valgevene hokiliidu juhtkonda mullu septembris. Ta kuulub president Lukašenka kaaskonda ja on juhendanud presidendi hokimängijast poega, lisaks sellele juhib Baskov KHLi klubi Minski Dinamo.

Valgevene on teatanud, et nad on valmis MMi korraldama ka üksi. Rahvusvaheline Hokiliit IIHF avaldas neljapäeval pressiteate, milles öeldi, et nende president René Fasel arutas olukorda lätlastega. Fasel on varasemalt öelnud, et nende soov oleks võistlusi korraldada kahes riigis. IIHFi juhatuse aseesimees Kalervo Kummola tõdes nädal tagasi Iltalehele, et Valgevene poliitilise olukorra tõttu on hokijuhtide hulgas läinud arvamused lahku, kas riik peaks MMi võõrustama.

IIHF on kokku pannud ekspertkomisjoni, kelle ülesanne on hinnata finaalturniiri Valgevenes korraldamisega kaasnevaid riske. Ajatundjad kohtuvad IIHFiga 18. ja 19. novembrbil.