Karel VoolaidFoto: Martin Ahven
Jalgpall
17. november 2020, 13:28

Karel Voolaid peatreenerina jätkamisest: ma pole edasisele mõelnud, ausalt!

Eesti jalgpallikoondis kohtub kolmapäeva õhtul rahvuste liigas võõrsil Gruusiaga. Pühapäevane 1 : 2 kaotus Põhja-Makedooniale tähendab, et sinisärgid jäävad alagrupis viimaseks ja võivad langeda liiga kõige nõrgemale tasemele. Ehkki koondise praeguse peatreeneri Karel Voolaidi leping lõpeb pärast homset kohtumist, siis ta tunnistas täna ajakirjanikele, et pole tuleviku peale mõelnud.

Eesti koondis jäi Põhja-Makedoonia vastu kaotusseisu, kuid teisel poolajal suudeti 52. minutil Rauno Sappineni imeilusast väravast viigistada. Kuid seejärel sinisärkide mäng lagunes ja kodumeeskond lõi veerand tundi hiljem teenitud 2 : 1 võiduvärava.

Voolaidi sõnul valitses peale kohtumist riietusruumis pettumus, kuid nüüd on meeleolu parem. "Kaine mõistus ütleb, et kui seekord ei õnnestunud, siis tuleb juba järgmiseks mänguks valmistuda. Sportlased ja treenerid peavad olema tugevad, leidma uued käigud ja lahendused. Võistkonna meeleolu on optimaalselt korras. Pettumuse vastu on parim rohi trenn, mis leevendab valu, ja see toimis meil eile hästi. Mängijate omavaheline suhtlus on taastatud."

Viimast kohtumist tagantjärgi analüüsinuna sõnas Voolaid, et viigiseisul tahtsid mõlemad tiimid lüüa väravat. "1 : 1 tagasi tulles on erinevad momentumid. Võid jääda omale poolele järgmisi vasturünnakuid ootama, või siis ise vastukäigu panna ja proovida end vastasele peale suruda, värskust ette juurde tuua ja vastane raskustesse panna. Määravaks said väga väiksed detailid," tõdes ta. "Makedoonia mängijad hakkasid tegema julgeid otsuseid ja läksid bravuurseks, 1 : 1 ei tekitanud neile ehmatust. Ka meie tahtsime eduseisu haarata, selleks läksid peale teravad ja ründavad mängijad."

Sama leidis toonases kohtumises keskväljal pallinud Vladislav Kreida. "Pärast viigivärava löömist kaotasime kümneminutilise perioodi jooksul duelle ning vastane võttis initsiatiivi. Homme me seda endale lubada ei saa," lausus Flora mängumees, kelle süüks võib pidada vastaste võiduväravat, kui ta kaotas keskväljal palli ja jätkuolukorras ei suutnud kastis markeerida oma meest.'

Põhja-Makedoonia mängu ajal ja järel said Voolaidi taktikalised käigud ja vahetused mitmelt poolt kriitikanooli. Näiteks ETV2 stuudios tõdes endine koondislane Indrek Zelinski, et koondise rünnak oli üksluine ja initsiatiiv anti vahetustega käest. Juhendaja tõdes, et ta liialt südamesse neid jutte ei võta.

"Mind on treenerina kasvatatud erinevate inimeste poolt ja olen käinud rahvusvahelistel koolitustel, kus tipptreeenrid on andnud erinevaid soovitusi. Tarmo Rüütli helistas mulle peale mängu ja andis natuke nõu," rääkis ta.

"Olen ka varem öelnud, et nahk on paksemaks muutunud. Meie lähme trenni, teeme koosolekuid ja valmistame meeskonda ette parimas tahtes. Teie, või teleeksperdid, teete oma tööd ja näete asju oma vaatenurgast. See on jalgpallikultuuri üks osa. Mina pean olema treenerina tugev ja suutma teha oma tööd võimalikult hästi."

Karel Voolaidi leping lõpeb pärast kohtumist Gruusiaga ja ajakirjanikud uurisid ka tema tuleviku kohta.

"Ma pole edasisele mõelnud, ausalt! Ma ei usu, et tänases päevas, kus tähelepanu on ettevalmistumisel mänguks Gruusiaga, oleks sellest mingit abi. Praegu pean valmistama võistkonda Gruusia mänguks. Võtan rahulikult, sest tiim vajab treenerit, kes on mõtetes nende juures," ütles ta.

"Läheme platsile hea tujuga"

Põhja-Makedoonia vastu teenitud kollaste kaartide tõttu jäävad Gruusia mängust eemal Karol Mets ja Georgi Tunjov, kes siiski jäid edasi koondise juurde. "Mõlemad soovisid jääda. Georgil olnuks mingi logilistiline tee Itaaliasse, aga tundub, et klubis pole seis, kus kõik teda avasüli ootavad. Kahju on kollasest kaardist, hea võimalus teda homme kasutada jäi nüüd ära," nentis peatreener.

Pisivigastuse tõttu on kahtluse all Nikita Baranovi ja Matvei Igonen kaasamine. Kummagi mehe hädad siiski halle karvu Voolaidile ei tekita, sest Igonen ei ohustanuks nagunii Karl Jakob Heina mänguminuteid ja Baranovi asemel võib julgelt murule saata Märten Kuuse. Peatreeneri sõnul saab suure tõenäosusega platsile aga Põhja-Makedoonia vastu pigem kahvatu esituse teinud 36aastane Konstantin Vassiljev.

"Tuleb vaadata ka passi, sest tal on olnud palju mänge. Ma ei saa Kostjale kunagi ette heita, et ta ei jaksa või taha. Ta annab endast maksimumi, aga Skopje pehme väljak oli korralik väljakutse. Kostja ei saanud seal rütmi ja eks vastased üritasid teda mängust välja ka lülitada,” selgitas Voolaid.

Pikk Eesti vutihooaeg on teistelgi meestel jalgades. Kreida sõnul pole seis liialt hea: "Koroonapausi järel olid mängud väga tihedalt, tegin 30 päeva jooksul 10 mängu. See pole lihtne, aga tuleb mängida. Taastumiseks tuleb hästi magada, süüa ja puhata. Need on võtmekohad."

Ehkki alagrupi viimasest kohast pole enam pääsu ja sisuliselt ei mängita millegi peale, siis Voolaid Gruusia vastu noortele kunstlikult minuteid ei tilguta. 

"Homsesse päeva vaatamise mänge on juba palju olnud. On räägitud põlvkondade vahetusest. Kes jälgib, saab aru, mis muutused on tehtud, aga kuskilt lähevad piirid," tõdes Voolaid, et päris 2004. aastal sündinute juurde koondis veel ei liigu. "Minu ülesanne on tulemust toota. Kuna me ei tea, milline tuleb 2021. aasta kevad, siis selge see, et ei tule mängida homset päeva vaadates, vaid teha täna optimaalselt tugevaim valik. Pean koondist niigi nooreks võistkonnaks."

Kreida sõnul minnakse Gruusia vastu võitma. "Tahame selle hooaja viimases koondisekohtumises võidu võtta. Seega läheme platsile hea tujuga," kinnitas 21aastane poolkaitsja.